Marec 2022 je podrl vse dosedanje rekorde po številu odzivov gledalcev in poslušalcev. Varuhinji so poslali kar 1064 odzivov, njihovo skupno število v prvih treh mesecih letošnjega leta (2406) pa je že preseglo skupno število vseh odzivov v preteklem letu (2317).

Kar polovica gledalcev se je odzvala na napoved voditelja oddaje Studio City, da oddaje skoraj dva meseca ne bo na sporedu. 492 jih je prosilo ali zahtevalo, da Studio City ostane tudi v predvolilnem času, nekateri so enako željo izrazili tudi za oddaji Tednik in Tarča, ki sta se prav tako umaknili predvolilnim soočenjem. Varuhinja je o tem napisala mnenje s priporočilom. 43 gledalcev pa je menilo, da je prav, da imajo volitve prednost, nekateri med njimi so se zavzeli tudi za trajno ukinitev oddaje Studio City.

Tudi v ostali polovici odzivov je prevladovala Televizija Slovenija, nanjo se je skupno nanašalo 773 odzivov, od tega 713 na Informativni program. Ob koncu marca so se gledalci odzvali na prva predvolilna soočenja – zmotilo jih je, da je na prvem soočenju parlamentarnih strank sodelovalo Gibanje Povežimo Slovenijo, ne pa Gibanje Svoboda, da je na drugem sodelovala Naša dežela in da so imele neparlamentarne stranke manj soočenj kot parlamentarne. Varuhinja je zato predvsem pojasnjevala Zakon o RTV Slovenija. Podala je tudi mnenje o njegovi morebitni spremembi tako, da bi okrepil pravico državljanov do celovite obveščenosti v predvolilnem času ter da bi vnaprej natančneje določil merila za uvrščanje strank za potrebe soočenj na parlamentarne in neparlamentarne.

Precej kritik so spodbudile spremembe v predvajanju oddaj na TV Slovenija, do katerih je prišlo v začetku marca tako zaradi oddaj, posvečenih vojni v Ukrajini, kot tudi zaradi uveljavljanja Programsko-produkcijskega načrta za leto 2022. Slednji je predvidel ukinitev oddaj Globus, Točka preloma in Politično ter selitev oddaj Intervju, Utrip in Zrcalo tedna s TV SLO 1 na TV SLO 2.

Ob mnogih negativnih odzivih so gledalci in poslušalci izrazili tudi nekaj pohval programom RTV Slovenija, ki so zaradi izpostavljenosti Informativnega programa TV Slovenija pogosto spregledani, na TV Slovenija zlasti za filme, otroške in mladinske oddaje, novo oddaja za starejše Ah, ta leta!, na radiu pa oddajam Jutranji servis, Možgani na dlani, Za štirimi stenami in Studio ob 17ih na Prvem, Valu 202 in glasbi na programu Ars.

Celotno poročilo je dostopno na povezavi.