V pogovoru z generalnim direktorjem Direktorata za medije dr. Blažem Mazijem in svetovalcem za medije v kabinetu ministrice Lenartom J. Kučičem je varuhinja Marica Uršič Zupan predstavila ključne poudarke iz Letnega poročila 2022. Posebej je izpostavila volilne in referendumske oddaje. Ob tem se je dotaknila tudi zakonskih okvirov, ki RTV Slovenija po eni strani zavezujejo k predstavitvi vseh kandidatov, strank in udeležencev kampanje, a ob tem ohranjajo nejasne opredelitve parlamentarnih in neparlamentarnih strank, po drugi strani pa potiskajo javni medij v neenakopraven položaj z drugimi mediji ter v času volilne in referendumske kampanje omejujejo uredniško avtonomijo.

Beseda je tekla tudi o moderiranju komentarjev na spletni strani rtvslo.si ter o zapiranju komentarjev pod besedili s področja črne kronike in drugih občutljivih vsebin.
Posebno pozornost so sogovorniki posvetili jeziku, saj je RTV Slovenija pomembna ustanova, še zlasti na področju govorjenega jezika, kjer skrbi za sprotno razširjanje vseh novosti, sprememb in norm med najširšo javnost.

Predstavnika ministrstva je ob tem zanimal tudi doseg RTV Slovenija med Slovenci v zamejstvu in po svetu.