Septembra je na varuhinjin naslov prispelo več pohval kot običajno, največ za televizijski prenos papeževega srečanja s Pedrom Opeko.

Več pritožb je vsebovalo očitke o resnih kršitvah Programskih standardov ter Poklicnih meril in načel novinarske etike: nenatančnosti, pristranskosti, posredovanju netočnih in nepreverjenih informacij ter prestopanju meje med duhovitim in vulgarnim oz. žaljivim.

Varuhinja je posredovala številna pojasnila ter zapisala več mnenj in priporočil, med drugim glede podajanja številčnih podatkov, sklicevanja na neuradne vire, celovitosti, podpisovanja avtorjev pod spletnimi članki, ustreznim opisom vsebin oddaj, objavljenih na spletu, upoštevanja načela dobrega okusa v satiri in tudi pri izbiri oblačil.

Ali lahko novinar RTV piše za drug medij? Na podlagi konkretne pritožbe je varuhinja predlagala široko notranjo razpravo o javnih objavah in nasploh različnih oblikah javnega delovanja programskih ustvarjalcev, zaposlenih in zunanjih sodelavcev RTV Slovenija. Nanizala je več dilem s tega področja, napisala mnenje in priporočilo ter se zavzela za ustrezno ureditev.

Poročilo je dostopno na povezavi.