Na povabilo Inštituta za medije Črne gore in v okviru programa Respect je varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinka Todorovski med 4. in 7. decembrom zainteresirani javnosti v Podgorici predstavila delovanje tega inštituta javnega medijskega servisa v Sloveniji.

Gostitelje je slovenski model medijskega ombudsmana oziroma samoregulacije zanimal

predvsem zato, ker so v Črni gori stekli postopki za dopolnitve zakona o javni RTV, ki med drugim predvidevajo tudi uvedbo inštituta varuha. Formalna ureditev, konkretni postopki ter prednosti in omejitve, ki so se pokazali v desetletni praksi delovanja varuha na RTV Slovenija, so bile teme sestanka z vodstvom RTV Črna Gora in neformalnega srečanja s prejšnjimi vodstvom črnogorske javne radiotelevizije.

O svojih izkušnjah ter o izzivih in priložnostih je spregovorila na srečanjih z direktorjem Direktorata za medije Željkom Rutovićem, direktorjem Agencije za elektronske medije Abazom Belijem Džafićem, vodjo projekta EK za podporo javnim medijskih servisom na Zahodnem Balkanu Vojislavom Raonićem in direktorjem nevladne organizacije Media Centar Goranom Đurovićem.

O vlogi varuhinje je Ilinka Todorovski govorila tudi na dobro obiskani javni tribuni in v intervjuju za Radio Črna gora. Njen blog z naslovom Varuh med dvema ognjema, v katerem je razmišljala o razpetosti med javnostjo in ustvarjalci, javnem interesu in povezovalni vlog varuha, je objavilo več črnogorskih medijev.

V intervjuju za tiskovno agencijo Mina je Ilinka Todorovski med drugim pojasnjevala, kakšen je varuhov vpliv na izboljšanje kakovosti javnega medijskega servisa v Sloveniji. Povedala je, da ni tolikšen, kot bi si želela in kot od nje včasih pričakuje javnost: »Ne glede na to pa za varuha ne bi mogli reči, da je fikus ali brezzobi tiger, kot so nekateri napovedovali ob uvajanju tega inštituta. Prvič, redna varuhova poročila lahko novinarji, uredniki in drugi pristojni uporabijo kot kompas glede pričakovanj javnosti«. Kot drugo pa je po varuhinjinem mnenju pomembno, da se o njenih mnenjih razpravlja in da se njena priporočila vsaj delno izpolnjujejo. »Korak po korak, od primera do primera. Ko mnenja in priporočila utonejo v pozabo, varuh spomni nanje, in s tem zopet odpre krog razprave. To je stalen in neskončen proces,« je dejala Ilinka Todorovski.

Program Respect – za krepitev etičnih standardov v medijih in zaupanje državljanov v etične medije, skupaj izvajajo črnogorski Inštitut za medije, Mirovni inštitut iz Ljubljane in Mreža za etično novinarstvo iz Londona, financira pa ga Evropska unija.