V daljšem in poglobljenem pogovoru je varuhinja povzela najpomembnejše odzive občinstva RTV Slovenija v preteklem letu in z varuhom človekovih pravic izmenjala nekatera opažanja in stališča. Tako sta se med drugim dotaknila volilne zakonodaje, povezane z mediji, in dostopnosti državljanov do vsestranske in poglobljene obveščenosti o volilnih in referendumskih vsebinah.

Spregovorila sta tudi o nestrpnem govoru, ki po koncu zahtevnega covidnega obdobja ni izzvenel, temveč se je samo preselil na mnoga druga področja, tudi v komentarje spletnih vsebin in odzive občinstva.

Posebno pozornost sta posvetila vsebinam za otroke in označitvi vsebin, ki zanje niso primerne, ter dostopnosti RTV vsebin gluhim in naglušnim ter slepim in slabovidnim osebam. Glede slednjih sta podrobno pretresla napredek RTV Slovenija in slovenske družbe pri znakovnem jeziku, podnapisih, zvočnih podnapisih in zvočnih opisih ter razkorak med zakonskimi obvezami in stanjem, ki je še daleč od dobrega. Spregovorila sta tudi o spolno občutljivi rabi jezika ter o ranljivih skupinah, kot so starostniki, bolni in invalidi, ki jim je javni medij pogosto edino okno v svet, zato se mora te vloge nenehno zavedati.

Foto: Pisarna varuhinje
Foto: Pisarna varuhinje