Vsem enotam (TV, Radio, MMC)
Razmislek o deležih informativnih, kulturnih, izobraževalnih, razvedrilnih, športnih in drugih vsebin, pri čemer naj pripravljavci in odločevalci PPN-ja upoštevajo v Zakonu o RTV Slovenija določene naloge javne službe, (mnenjsko, izobrazbeno, interesno, socialno …) zelo heterogeno občinstvo, njegove potrebe in pričakovanja, vključno z različnimi manjšinami. Programi RTV Slovenija morajo pokrivati vsa področja in biti načrtovani tako, da nobena skupina ni prikrajšana, nobena tema zanemarjena. Ukinjanje in uvajanje novih oddaj naj bo zato premišljeno, upošteva naj vsestransko raznolikost občinstva in vsebin, ki jih mora javna RTV predstaviti javnosti.
⁕ Vse enote naj ohranijo analitične, polemične in kritične vsebine, s katerimi javni medij profesionalno in verodostojno predstavlja delovanje nosilcev javnih funkcij in drugih delov družbe; porast nestrpnosti in nasilja med mnogimi družbenimi skupinami in posamezniki ter slabšanje duševnega zdravja mnogih posameznikov pa terja od javnega servisa tudi več pozornosti preventivnim vsebinam in vsebinam, ki povezujejo različne družbene skupine, iščejo njihove skupne točke ter blažijo družbene napetosti.
Razmislek o možnem krčenju ali drugačnem umeščanju oglasov in še posebej TV-prodaje in radijskih oglasnih oddaj. Zlasti slednje so za mnoge gledalce in poslušalce zelo moteče in jih odvračajo tudi od gledanja ali poslušanja programskih vsebin.
⁕ TV in Radio naj načrtujeta oddaje in vsebine tako, da bo tudi poleti na sporedu dovolj premiernih oddaj in ne bodo prevladovale ponovitve.
⁕ Ohraniti Glasbeno produkcijo, umetniške vsebine programa Ars, Radio Si in regionalne radijske in TV programe, ker so pomembni dejavniki na področjih glasbenega (po)ustvarjanja, umetniških, kulturnih in regionalnih vsebin.

RADIO
⁕ Jasneje določiti ločnice med glasbenim profilom Prvega in Vala 202. Na Prvem poslušalke in poslušalci predvsem zjutraj in dopoldne želijo več slovenske glasbe (zlasti narodnozabavne, ljudske, zborovske, glasbe za pihalne orkestre), ob nedeljah in verskih praznikih več verske glasbe, ob nedeljah zvečer lahkotnejšo glasbo.

TV SLO 1, 2, 3
Pri načrtovanju programske sheme naj bo glavna pozornost namenjena za gledalce, ki so pred zasloni takrat, v realnem času, manj tistim, ki gledajo oddaje z zamikom ali na spletu (nekatere kakovostne vsebine KUP-a so potisnjene na rob osrednjega programskega časa, tudi po 22.50; ob ponedeljkih je v osrednjem programskem času dolg blok zahtevnih vsebin).
⁕ Ohraniti jutranja/dopoldanska poročila tudi poleti.
⁕ Povečati število prevedenih oddaj TV Koper-Capodistria.

INFORMATIVNI PROGRAM TV SLO
Zagotoviti zadostno število in dolžino (glede na temo in število gostov) aktualnih polemičnih oddaj, da se v njih lahko izrazijo različna stališča o vsebinah, ki delijo javnost. Javnost od javne TV pričakuje, da je prostor za javno razpravo o aktualnih temah.

KULTURNI IN UMETNIŠKI PROGRAM TV SLO
Ohraniti odlične dokumentarne filme, vsaj nekaterim zagotoviti primernejšo uro predvajanja (ne pozno zvečer).
Ohraniti produkcijo lastnih dokumentarnih oddaj o pomembnih osebnostih, zgodovinskih dogodkih, etnološki, kulturni, naravni dediščini ...
Ohraniti prenose bogoslužja vsako nedeljo, pomembni so za starejše, bolne in invalide.
Ohraniti prenose vrhunskih glasbenih dogodkov v tujini in doma.
Ohraniti oddajo za starejše.

RAZVEDRILNI PROGRAM TV SLO
⁕ Upoštevati raznolikost gledalskega občinstva glede glasbe in drugih področij, razmislek o glasbeni oddaji, podobni oddaji V petek zvečer.
⁕ Ohraniti prenose uveljavljenih glasbenih prireditev in festivalov.

ŠPORTNI PROGRAM TV SLO
⁕ Zagotoviti prenos najpomembnejših tekem državnih reprezentanc.
⁕ Ohraniti ali povečati pozornost tržno manj zanimivim športom in športu invalidov.

MMC
Podkasti: jasno določiti vsebinsko zasnovo in periodika izhajanja (npr. Stopkast).
Prenosi v živo na spletu in drugih platformah: jasno določiti uredniška merila, kaj se prenaša, upoštevaje tudi konkurenčne platforme.
Teletekst: ohraniti ali povečati število, obseg in ažurnost novic z vseh področij (teletekst je še vedno mnogim vir informacij, zlasti starejšim, ki počasneje berejo).

RADIJSKI IN TV PROGRAMI ZA NARODNI SKUPNOSTI
Prevodi najzanimivejših oddaj (reportaž, intervjujev, dokumentarnih … oddaj) TV Koper - Capodistria v slovenščino za predvajanje na TV SLO 1 ali/in TV SLO 2 (oddaje za madžarsko narodno skupnost so že dostopne slovensko govorečim gledalcem)

DOSTOPNOST, VSEBINE O LJUDEH Z INVALIDNOSTMI
⁕ Povečati število oddaj, ki imajo podnapise za gluhe in naglušne (pri izboru so lahko v pomoč pristojna društva ali PO za invalidske vsebine).
Povečati količino vsebin v tehniki lahkega branja.

Marica Uršič Zupan
Varuhinja pravic gledalcev, poslušalcev, bralcev in uporabnikov vsebin RTV Slovenija
Ljubljana, 5. julij 2024