Na uvodno vprašanje novinarja Gregorja Podlogarja, kako ocenjuje vlogo in pomen javnega medija RTV Slovenija danes, je varuhinja odgovorila: »Pozornost občinstva je vse bolj razpršena med ogromno množico virov obveščanja in zabave na zelo različnih kanalih in platformah. Na družbenih omrežjih in na spletu je na voljo ogromno ponudbe, ki privablja pozornost. Mnogo te ponudbe je na voljo brezplačno, všečno, pozornost priteguje s pomočjo slavnih oseb in marketinških trikov. Veliko te ponudbe je slabe, tudi lažne in zavajajoče, vendar se posamezniku ponuja z vseh strani, težko se ji upre in težko presodi, katera je lažna in slaba, katera pa kakovostna. Zato ima RTV Slovenija težko nalogo: kako v tej množici ponudbe pritegniti posameznike, jih prepričati, da je ravno RTV Slovenija tista točka, kjer dobi na enem mestu vse, da je to kakovostno in verodostojno.«

Nato je varuhinja na kratko orisala odzive občinstva, ki jih je prejela v letu 2023, na novinarjevo vprašanje, zakaj je v letnem poročilu zapisala, da ti odzivi niso prikaz mnenja slovenske javnosti, pa je povedala: »Zato, ker zagovarjam natančno izražanje. Mnenje slovenske javnosti lahko prikaže samo strokovno in široko zasnovana javnomnenjska raziskava.« Ob tem je poudarila, da bi RTV Slovenija takšne raziskave potrebovala, ker ni dovolj, da spremlja mnenja tistih, ki jo spremljajo, temveč bi morala poznati tudi pričakovanja tistih, ki je ne, saj samo tako lahko nagovarja res zelo široko javnost, kar je bistvo izvajanja javnih nalog, zapisanih v Zakonu o RTV Slovenija.

Foto: Pisarna varuhinje
Foto: Pisarna varuhinje

V pogovoru je predstavila še odzive na progam Ars in pripombe na Programsko-produkcijski načrt za leto 2024, ki je precej okrnil nekatere najbolj ustvarjalne avtorske vsebine: literarne oddaje, premierne radijske igre, literarne večere, duhovno misel, umetnostno kritiko. »To so žanri, formati in oblike ustvarjalnosti, ki jih ne goji skoraj noben drug medij v Sloveniji in je zato z javnega in nacionalnega vidika še toliko pomembnejše, da obstanejo vsaj na javni RTV,« je izpostavila varuhinja.

Tema pogovora je bila tudi pozornost, ki jo občinstvo namenja jeziku in govorni kulturi, saj pričakuje, da je RTV Slovenija na tem področju zgled, pa tudi soustvarjalka razvoja jezika. Ob koncu pogovora sta se z voditeljem dotaknila še pomena različnih manjšin, ki jim RTV Slovenija namenja posebno pozornost, varuhinja pa je dejala, da se zavzema za njihovo prisotnost »ne samo v tematskih oddajah zanje, ampak v vseh programih, da so integrirane povsod, ker se le tako dejansko kaže bogastvo družbe in tako bogatimo en drugega«.

Marica Uršič Zupan: "Javni mediji imajo še vedno veliko vlogo in pomen"