Beneški fantje na obisku pri Ljerki Belak. Foto: Facebook
Beneški fantje na obisku pri Ljerki Belak. Foto: Facebook

Nastanek ansambla sega v leto 1952, kar pomeni, da so aktivni neprekinjeno že 62 let. Leta 1951 se je pričela v radijskem programu takratnega Radia Ljubljana redna oddaja »Za beneške Slovence«, ki jo je vodil Edi Bukovac, in prav za potrebe te oddaje je bil ansambel tudi ustanovljen. Odtlej so imeli Beneški fantje več kot 11.000 javnih nastopov in doživeli veliko priljubljenost med poslušalci širom po Sloveniji.

Pevec Edi Bukovac je bil razpoznavni znak Beneških fantov, z njim pa je veliko let v duetu prepeval še Ludvik Urekar. Člani prve zasedbe so bili sicer harmonikar Anton Birtič, basist Jože Naraločnik, kitarist Stane Jamnikar in pevca Edi Bukovec ter Marjan Roblek. Tradicijo ansambla Beneški fantje danes nadaljujejo: vodja ansambla in baritonist Tomaž Kobol, tenorist Fabio Hlede, basist Jože Prek, kitarist Vido Kristanc in harmonikar Franc Kušar. Še vedno gredo nastopat, kamor koli jih povabijo.

V svoji oddaji jih je v ponedeljek gostila iskriva Ljerka Belak. Oddaji lahko prisluhnete s klikom na spodnjo povezavo, dodali pa smo še nekaj najbolj poznanih melodij.

Ponedeljkovo dopoldne z Ljerko