Njene lastnosti so cenili že v preteklosti in jo uporabljali v kulinariki ter v zdravilne namene. Foto: EPA
Njene lastnosti so cenili že v preteklosti in jo uporabljali v kulinariki ter v zdravilne namene. Foto: EPA
Porova juha
V kuhinji je zelena nepogrešljiva. Foto: freedigitalphotos.net

Po navadi ob nedeljah ni goveje juhe brez zelene, ki ji da poseben vonj in okus. Njene lastnosti so cenili že v preteklosti in jo uporabljali v kulinariki ter v zdravilne namene. Nepogrešljiva je bila tudi pri pogrebnih obredih, saj je krasila grobove Rimljanov in Grkov. Legenda pravi, da naj bi v času antične Grčije sina nemejskega kralja ugriznila kača, ki je bila skrita v zeleni. Od takrat naj bi lističe zelene polagali na grobove kot znak žalovanja.

Uporabna je cela rastlina
Zelena spada med kobulnice, v katero sodijo še peteršilj, luštrek, koper in janež. Uporabite celo rastlino, in sicer liste kot začimbo, steblo lahko pojeste surovo, pečeno ali dušeno z zelenjavo, gomolje pustite za zimo. Najbolj aromatičen in tudi slan del rastline so semena, zato lahko z uporabo zelene zmanjšate količino soli. Poleg tega zelena okrepi jedem okus, tako kot luštrek in peteršilj.

Vsebuje veliko kalcija
Že v preteklosti so poudarjali njene pozitivne učinke na delovanje ledvic, kar so potrdile sodobne raziskave. Priporočajo jo pri osteoporozi, saj je bogat vir kalcija. Največ ga vsebujejo listi, nekaj ga je tudi v gomolju. Zdravi vnetja ledvic in mehurja in deluje protivnetno. Listi in stebla zelene vsebujejo eterično olje, ki učinkuje proti virusom, bakterijam in glivicam v ustih, žrelu, želodcu in črevesju. Ravno tako je učinkovita pri povišanem holesterolu. Uživanje zelene pospeši izločanje sečne kisline, zato lajša težave pri putiki, artritisu in revmi.

Zaradi veliko vlaknin in malo kalorij jo lahko uživate vsi tisti, ki se bojujete s previsoko telesno težo. Vsebuje veliko grenčin in inzulinu podobnih snovi, ki spodbujajo presnovo, poleg tega zelena nevtralizira presežek želodčne kisline. Vsebuje vse vitamine skupine B, je vir železa in kalcija, ter bogata z beta karotenom in folno kislino.

Kaj so odkrili znanstveniki?
Tudi znanost je potrdila njeno pozitivno delovanje na obnovo celic jeter in krepitev ledvic. Srbski znanstveniki so med drugim dokazali, da antioksidativne lastnosti zelene ščitijo pred toksičnimi vplivi zdravljenja s kemoterapijo. Indijski znanstveniki pa trdijo, da je alkoholni izvleček zelene naravni zaviralec raka na jetrih. Kožni rak melanom in širjenje njegovih metastaz pa zavira apigenin v zeleni, ki je močnejši antioksidant od vitamina C.

Uživajte jo pri povišanem krvnem pritisku in težavah s prebavo
Ravno tako so semena uporabna proti glavobolu in zniževanju povišane telesne temperature. Tudi pri zdravljenju artritisa je bilo naravno zdravilo učinkovitejše od sintetičnega. V tradicionalni medicini se seme zelene uporablja za prebavo in težave z želodcem. Že štiri grame zelenih semen pa prepreči nastajanje črevesnih plinov. Tudi če imate težave z visokim krvnim pritiskom, si lahko pripravite sok zelene ali uporabite eterično olje ali seme zelene. Medtem ko so ameriški znanstveniki odkrili, da določene sestavine zelene lahko zavirajo nastanek Alzheimerjeve bolezni. V tradicionalni medicini jo uporabljajo tudi pri razdraženosti, nervozi in histeriji

Previdnost pri uporabi za bolnike z okvarami ledvic
Zelena ima veliko zdravilnih učinkov, če pa ste nanjo alergični, pa je to eden izmed najbolj nevarnih alergenov, ki jih je največ v korenini in semenih. V primeru vnetja ali okvare ledvic se ji odrecite, ravno tako tisti, ki jemljete zdravila za odvajanje vode. Zelena lahko okrepi tudi učinek zdravil za redčenje krvi, kar pomeni tveganje za krvavitve.

V kuhinji jo imejte pogosto pri roki
Najpogosteje se uporablja v juhi, in sicer gomolj in zeleni del. Zaradi močnega okusa so nekateri prepričani, da je v večjih količinah ne bi mogli zaužiti, vendar velja poskusiti ocvrto oziroma pečeno, saj je to okusen in dieten obrok. Gomolj olupite, narežete na kocke in spečete kot krompir. Jeste jo lahko tudi surovo, saj je blagega okusa. Naribano z dodatkom majoneze, peteršilja ali drobnjaka pa uporabite kot namaz. Za pripravo omak pa vzemite stebla zelene, lističi ali semena pa popestrijo okus jedi s paradižnikom.

Španski znanstveniki so v raziskavah potrdili, da kuhanje in vrenje uniči za približno 15 % več antioksidantov kot cvrtje ali peka na žaru oziroma v pečici.

Bojana Lekše