V osrčju Mežiške doline pridne roke mesijo rženi kruh, ki velja za kralja koroške košte in je hkrati eden najbolj prepoznavnih koroških kmečkih izdelkov. Tako pravi Danica Peter s kmetije Reht nad Mežico: "Rž je takšno žito, ki je najbolj trpežno in v naših krajih edino uspeva. Že davno se je to uveljavilo in še vedno drži."
Kot pravi, danes tega kruha ni več težko prodati: "Moj kruh je 'povandral' že po vsem svetu, od Himalaje od Južne Amerike, povsod so ga že nosili moji gosti."
Podobno ugotavlja Bernarda Javornik, kmetijska svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti pri kmetijsko-gozdarskem zavodu Celje, ki pokriva vse tri koroške doline. "Zelo sem vesela, da se je o koroškem kruhu začelo govoriti. Sem pa ravno danes govorila tudi s kmetico s kmetije, kjer pečejo kruh tudi za prodajo, in je rekla, da se vedno več tega kruha proda. Ljudje sprašujejo, kako je narejen, kakšen je postopek peke ... Na tej kmetiji res uporabljajo samo domači kvas."
A če je bilo včasih v ospredju ohranjanje tradicije, je danes na kmetijah pomembno tudi, da jim domače pridelke uspe prodati in tako preživeti.
"Treba si je najti stranke. Ljudje ga poskusijo na kakšnih degustacijah, na kakšnem sejmu ... Mislim, da ima vsaka kmetija, ki se tega loteva, že en krog znancev. Je pa danes krušnih peči na drva vedno manj. Nekaterim gre na živce že to, da kurjenje z drvmi prinaša zraven tudi smeti," še poudarja.
Vpis rženega kruha med nesnovno kulturno dediščino je pospešil tudi prenos znanja priprave kruha s kislim testom med generacijami. Na Koroškem gre to z mame na hčerko, a hkrati v sodobnem času ni pomembna le tradicija, opozarja svetovalka Javornik: "Če mladina vidi, da je iz tega neki dohodek ... Tudi podjetništva se danes ne gre nekdo zgolj zato, ker sta to delala njegova dedek in babica, ampak ker je to ekonomija. Tudi na kmetijah moramo razumeti ljudi: Če ni računice, se tudi to ne bo delalo. Zato lahko danes kar pozabimo na npr. mesenje na roke."
Pri kruhu je namreč najtežje opravilo, da ga zamesijo z rokami, zato je to počasi izrinil stroj.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje