Pod naslovom "Kuharji bodo izumrli zadnji" sem na široko in globoko filozofiral o tem, kako določeni poklici pospešeno izumirajo, da človeška pamet in kreativnost nista več potrebni, saj nas hitro nadomešča umetna inteligenca. Da bodo ostali le še poklici, kjer je potrebna človeška roka, predvsem pa sem zagovarjal tezo, da umetna inteligenca ni sposobna prepoznati okusov ter med seboj spojiti različnih tehnik kuhanja. Da ne premore strasti do kuharije, ne pozna harmonij okusov, ne more čutiti strukture hrane, skratka, nakladal sem v nedogled in kolumno zaključil s tezo, da bomo kuharji na koncu kuhali za umetno inteligenco, in sicer neke hude energijske napitke.

Mineštra po receptu Primoža Dolničarja. Foto: Primož Dolničar
Mineštra po receptu Primoža Dolničarja. Foto: Primož Dolničar

Zadnje dni se mi po vsej verjetnosti prav zaradi umetne inteligence, saj se s prijateljem poglobljeno ukvarjava z raznimi aplikacijami, ki s pomočjo umetne inteligence generirajo slike, videe in besedila, na telefonu prikazujejo ponudbe za različne aplikacije, ki namesto nas opravljajo dela, za katera se je moral navaden smrtnik prej izobraževati leta in leta. Tako sem odprl aplikacijo za urejanje domov, naredil fotografijo svoje dnevne sobe in čez 30 sekund sem imel raznovrstno paleto fotografij, na katerih je bil moj dom spremenjen v različne estetske stvaritve. Moram priznati, da je bilo narejeno vrhunsko, hkrati pa ponujeno toliko možnosti, da bi z lahkoto našel primerno za svoj okus. Na tem mestu postane študij notranjega oblikovanja odveč. Kmalu mu bodo verjetno sledili arhitekti, tekstopisci, grafični oblikovalci, mogoče celo slikarji ... Vse naprej do kuharjev. Pa sem se spravil v raziskovanje tudi tega področja z uporabo umetne inteligence. Najprej sem odprl jezikovni model, ga pozdravil v slovenščini, nato pa ga zaprosil, da mi napiše recept glede na sestavine, ki mu jih bom podal. Odgovor je bil "seveda", in čez nekaj sekund mi je izpisal skoraj identičen recept, kot je moj (čeprav tega recepta do danes še nisem objavil na spletu; tako da ni bil moj), in ko sem ga podrobno pregledal in iskal napake, sem bil začuden, saj jih ni bilo. Popoln recept za mineštro. A sem potem le ugotovil, da je verjetno v receptu uporabila že skuhan fižol. Ko sem jo na to opozoril, je že čez sekundo sledil odgovor: "Se opravičujem za zmedo" in takoj mi je poslala priložen recept, ki pa je brezhiben. A s tem moje raziskovanje neznanega še ni bilo končano, saj sem prosil prijatelja, da ta recept, ki ga je ustvarila umetna inteligenca, ponudi inteligenci znotraj fotošopa in naj jo prosi za fotografijo te jedi. Vse besede so odveč, saj menim, da vam spodaj objavljena fotografija pove vse. Spet in znova brezhibno.

Moja teorija izpred petih let se je tako sesula v prah. Prav neverjetno je, do kod smo prišli na področju umetne inteligence, saj se lahko z njo pogovarjate in ona za vas ustvarja popolne recepte, skozi svoje logaritme se je tudi naučila prepoznavati okuse in strukture in pravzaprav je lahko zdaj vsak, pa naj bo še tak laik, s pomočjo umetne inteligence vrhunski šef. Tokrat ne bom problematiziral o moralnih in vsesplošnih človeških vidikih dotične teme, ampak vam zgolj v primerjavo ponujam svoje fotografije in recepte ter fotografije in recepte, generirane s pomočjo umetne inteligence

Pa en velik dober tek vam želim! Se beremo čez pet let, no, če bom avtor besedil sploh še jaz.

Mineštra iz stročnic

Sestavine:
- 750 g mešanih stročnic (lahko že pripravljene mešanice iz trgovine)
- 3 korenčki
- 1⁄2 gomolja zelene
- 1 steblo zelene
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 por
- 1 pločevinka pelatov ali domača paradižnikova omaka
- sveži majaron
- sveži peteršilj
- sol
- maslo

Na maslu pražimo na drobno narezano čebulo. Ko se čebula zmehča, dodamo še narezan korenček, zeleno in čez nekaj minut še sesekljan česen. Ko česen zadiši, dodamo vodo in namočeno mešanico stročnic. Dodamo lahko tudi malo ješprenja. Še posolimo in začinimo z majaronom. Kuhamo toliko časa, da so stročnice in ješprenj skuhani, nato dodamo še narezan por, narezano steblo zelene in paradižnikove pelate ali paradižnikovo omako, ki si jo jeseni pripravimo sami, ter kuhamo na šibkem ognju od 20 do 30 minut. Kuhano mineštro postrežemo potreseno z malo nasekljanega peteršilja.

Pa en velik dober tek!


Leča in stročnice z zelenjavo (recept, narejen z umetno inteligenco)

Se opravičujem za zmedo! Tukaj je prilagojen recept, ki vključuje surov fižol in zagotavlja dovolj časa za kuhanje.

Sestavine:
- 1 skodelica rdeče leče
- 1 skodelica zelene leče
- 1 skodelica rjave leče
- 1 skodelica suhega fižola (npr. bele ali rdeče sorte)
- 1 skodelica čičerike (lahko je konzervirana ali kuhana)
- 2 korena, narezanega na kocke
- 1 velika čebula, drobno sesekljana
- 2 stroka česna, sesekljana
- 1 jedilna žlica posušenega majarona
- sol po okusu
- 2 stebli zelene, narezani na kolobarčke
- 1 gomolj zelene, narezan na kocke
- 400 ml paradižnikove omake
- 6–8 skodelic vode ali zelenjavne juhe

Leča in strončnice z zelenjavo, narejene z umetno inteligenco. Foto: Umetna inteligenca
Leča in strončnice z zelenjavo, narejene z umetno inteligenco. Foto: Umetna inteligenca

Priprava:
Priprava fižola: Suhi fižol namočite čez noč v vodi. Naslednji dan ga odcedite in sperite.
Priprava leče : Rdečo, zeleno in rjavo lečo operite pod tekočo vodo in odložite.
Priprava zelenjave : V velikem loncu segrejte malo olja na srednji temperaturi. Dodajte sesekljano čebulo in dušite, dokler ne postane mehka in prozorna (približno 5 minut).
Dodajte česen in korenje : Ko je čebula mehka, dodajte sesekljan česen in korenje. Pražite še 2-3 minute.

Dodajte ostale sestavine: V lonec dodajte namočen in odcejen fižol, vse vrste leče, čičeriko, narezano stebelno zeleno, gomolj zelene ter majaron. Dobro premešajte.
Dodajte tekočino : Prilijte paradižnikovo omako in 6–8 skodelic vode (ali zelenjavne juhe). Dobro premešajte in zavrite.

Kuhanje: Zmanjšajte temperaturo, pokrijte in kuhajte na nizki temperaturi približno 1–1,5 ure, ali dokler fižol in leče ne postanejo mehki. Občasno premešajte in po potrebi dodajte še malo vode.

Začinite: Na koncu posolite po okusu in po želji dodajte še sveže zelišče.

Postrežba: Postrezite toplo, kot samostojno jed ali s kruhom ob strani.

Tako bi moral recept bolje delovati s surovim fižolom. Uživajte!