
Med najbolj znane in priljubljene pustne dobrote spadajo krofi. Na kakšen način se boste postili in čemu vse se boste ob tem odrekli, prepuščam vam, a na koncu zgodbe bom pripel recept za pustne krofe, ki so preverjeno slastni, saj sva jih ravno pred kratkim z Gabrom pripravila v najini kuharski oddaji.
Na snemanje sva se dobro pripravila, saj pred tem še nikoli nisva pekla pustnih krofov. Odkriti in nato še malo po svoje predelati sva morala recept in ga nato tudi preizkusiti, saj pred kamero res nisva želela izpasti amaterja. In tako se je začela najina tridnevna odisejada peke krofov in posledično čiščenja kuhinje.
Sproti sva pilila še socialne veščine: iz 1 kg moke dobiš namreč malo več kot 20 krofov, ki jih moraš, dokler so seveda še sveži, nekako razdeliti med ljudi. Ko je padla končna ocena, kateri izmed najinih poskusov je bil najboljši, sva bila pripravljena na oddajo. Z malo vaje sva tako postala prava krofovska mojstra in še kakovostno sva se družila ter s tem krepila najino povezanost.
Ob tem se mi je porodilo vprašanje, kako otroke pripraviti do tega, da jih bo kuhanje zanimalo oz. kako ubrati pravilno pot, da jih na neprisiljen način motiviramo za kuhanje. Pravega odgovora zares nimam, imam pa kar nekaj vprašanj, na katera verjetno ne bom dobil enoznačnega odgovora. Tukaj bom tako hodil po zelo tankem ledu, saj sam zelo verjamem v znanje in šport, predvsem v široko razgledanost, ki jo otroci pridobijo v šoli in seveda tudi doma.

Na spletu sem obiskal stran ministrstva za šolstvo in izobraževanje, kjer je objavljen predmetnik za osnovne šole. Obvezni program. Preveril sem predpisano število ur gospodinjstva. 87,5 ure v devetih letih šole, kar v povprečju pomeni manj kot 10 ur letno, izvaja pa se le v 5. in 6. razredu. Manjše število ur doseže samo še predmet domovinska in državljanska kultura in etika.
Drugi predmeti so izvajani v precej večjem številu ur. In tu pridemo do paradoksa. Izobražujemo bodoče znanstvenike in zdravnike, ki nam bodo nekoč pomagali pri naših zdravstvenih tegobah; pomagali nam bodo ozdraviti nekatere bolezni, ki so posledica nepravilnega načina prehranjevanja in nepoznavanja sestave, izvora, pridelave in priprave živil. Kar pa je posledica premajhne izobraženosti na področju prehrane oz. gospodinjstva.
Poznavanje živil, pridelava ter predelava in seveda tudi priprava le-teh so poleg zadostnega gibanja, skrbi za mentalno in duhovno zdravje osnovni pogoj za človekovo zdravje. Umetnost nam boža dušo, hrana pa telo. In da bi bili kot družba bolj uglašeni, moramo poskrbeti za boljše poznavanje zgoraj naštetih področij. Tukaj pa ima poleg staršev in širše družine ključno vlogo šolski sistem.
Otroci izhajajo iz različnih okolij, iz družin različnih prepričanj in navad. Šola pa lahko to različnost preseže. Z informacijami. Z znanjem, ki ga ponuja. Meni osebno se izobraževanje s področja prehranjevanja zdi pomembno, in mislim, da sem našel način, kako se povezati s svojim otrokom in ga spodbuditi, spet drugim je pomembnejši nogomet ...
Glede na to, da sva z Gabrom porabila 3 dni (oz. vsaj 10 ur), da sva se naučila narediti krofe, mislim, da je 87,5 ure čisto premalo za ustrezno poznavanje tematike prehranjevanja. Ker se zavedam, da se zaradi mojih napisanih misli šolski sistem ne bo spremenil, pozivam starše, da se potrudite in spodbudite otroke h kuhanju. In pust je odlična priložnost za začetek.
Pa en velik pustni dober tek vam želim!

KROFI
Sestavine:
- 0,5 l mlačnega mleka
- 50 g svežega kvasa
- 6 rumenjakov
- 100 g sladkorja
- rum po okusu
- 1 limona
- 100 g masla
- 1 kg moke za vzhajano testo
- Olje za cvrenje
- marmelade po okusu
- sladkor v prahu
V kozarec vlijemo mleko in vanj dodamo kvas. Premešamo in pustimo stati. V posodo za mešanje damo 6 rumenjakov in jih stepemo. Dodamo sladkor. Premešamo. Naribamo lupinico 1 limone in jo dodamo k rumenjakom in sladkorju. Med mešanjem dodajamo rum. Stopimo maslo in ga dodamo preostalim sestavinam v posodi. Moko presejemo in jo dodamo. Med mešanjem dodamo še kvasec (mleko s kvasom). Mešamo vsaj 5 minut oz. tako dolgo, da nastane gladko testo. V skledo, kjer bo testo vzhajalo, dodamo malo moke.
Testo z namaščenimi rokami preložimo v posodo za vzhajanje, ga prekrijemo s čisto krpo in pustimo, da na toplem vzhaja. Med vzhajanjem testo še enkrat premesimo in spet pokrijemo. Testo spet premesimo in z rokami oblikujemo približno 80 g kroglice, ki jih polagamo na čist pomokan prt, kjer jih pokrite s čisto krpo pustimo vzhajati še pribl.. 30 minut. Vzhajane kroglice polagamo v olje s temperaturo 160 stopinj Celzija ter jih najprej 2 minuti pokrite pečemo na eni strani, potem pa jih obrnemo in odkrite pečemo še 1 minuto. Krofe po želji napolnimo s poljubno marmelado in jih posujemo s sladkorjem v prahu.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje