"Ne glede na srčni spodbujevalnik je treba, da vsak človek živi čim bolj zdravo in aktivno, da je redno fizično aktiven, da se zdravo prehranjuje." Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Bitje in delovanje srca jemljemo kot nekaj samoumevnega, se ga največkrat niti ne zavedamo, ko pa se pojavijo težave, ugotovimo, kako pomembno je naše srce, morda nam je takrat tudi malo žal, da smo v preteklosti z njim ravnali preveč mačehovsko in da smo premalo vestno in dobro skrbeli zanj. Eden izmed načinov, kako naše srce ponovno spraviti v red oziroma mu pomagati k bolj normalnemu delovanju, je tudi srčni spodbujevalnik.

Kaj prinaša spodbujevalnik v življenje srčnega bolnika? Zakaj sta potrebna redna kontrola in občasno reprogramiranje spodbujevalnika? Kaj ogroža nemoteno delovanje spodbujevalnika? V četrtkovem svetovalnem servisu je o tem govoril prim. dr. Aleš Brecelj, dr. med, specialist kirurg za elektrostimulacijo srca.

Kdaj je potreben srčni spodbujevalnik, katere težave, okvare, motnje v delovanju srca se z njim odpravijo: "S srčnim spodbujevalnikom smo dobili veliko pridobitev. Če damo paralelo - to je ekvivalent odkritju antibiotične terapije za človeštvo. To je že 50 let stara terapija, tudi v Ljubljani jo izvajamo že toliko časa, na začetku je bila zgolj za prepočasno bitje srca, danes pa se je ta metoda zelo razširila. Z vstavitvijo srčnega spodbujevalnika zdravimo različne motnje v delovanju srca. Indikacija za vstavitev srčnega spodbujevalnika je prepočasno delovanje srca ali srčno popuščanje."

Kako pa je s starostjo pacientov, ki pridejo na to operacijo, da se jim "vgradi" srčni spodbujevalnik? So to predvsem starejši? "Vseh starosti so, dandanes jih vstavimo tudi otrokom, ko je že zgodaj ugotovljena motnja srčnega ritma, tako da otroka pričakamo s primernim srčnim spodbujevalnikom neposredno po rojstvu. Starost ne igra vloge."

Več o srčnih spodbujevalnikih v spodnjem zvočnem posnetku.