Naslednji korak raziskovalcev je, da morajo ugotoviti, katere ženske bi imele največ kositi od zdravila anastrazole in katere bi imele najmanj stranskih učinkov v primeru dolgoletnega uživanja. Foto: BoBo
Naslednji korak raziskovalcev je, da morajo ugotoviti, katere ženske bi imele največ kositi od zdravila anastrazole in katere bi imele najmanj stranskih učinkov v primeru dolgoletnega uživanja. Foto: BoBo

Kot so poročali znanstveniki v medicinski reviji The Lancet, je študija, v kateri je sodelovalo 3.864 žensk, pokazala, da se je pri tistih, ki so jemale anastrazole pet let, tveganje za bolezen v primerjavi s tistimi, ki so jemale placebo, zmanjšalo za 53 odstotkov.

Vse sodelujoče so bile ženske, ki so imele visoko dedno možnost, da bi zbolele za rakom na dojkah. Gre za ženske, ki imajo dva ali več krvnih sorodnikov z rakom na dojkah, katerih mati ali sestra ga je imela pred 50. letom starosti ali pa so ga imele na obeh dojkah.

Po petih letih je "le" 40 žensk, ki so jemale anastrozole, dobilo raka na dojkah, v skupini žensk, ki so jemale placebo, pa 85.

Vodja centra univerze za preprečevanje raka Jack Cuzick je raziskavo označil kot razburljiv razvoj v preprečevanju raka na dojkah. Poudaril je, da je anastrozole učinkovitejši od prejšnjih zdravil, kot je tamoxifen, še pomembneje pa je, da ima manj stranskih učinkov. Večinoma je prišlo do manjših bolečin v mišicah in vročinskih navalov.

Anastrozole ni samo učinkovitejši kot standardni zdravili za preprečevanje raka na dojkah, tamoxifen in raloxifene, temveč ima tudi manj stranskih učinkov. Omenjeno zdravilo, ki ga že več let tržijo pod imenom Arimidex, preprečuje, da bi telo proizvajalo ženski hormon estrogen, ki je vir mnogih rakov na dojkah.

Britanska organizacija Cancer Research UK, ki je sofinancirala raziskavo, je študijo označila za prelomno. Naslednji korak je, da morajo ugotoviti, katere ženske bi imele največ koristi od tega zdravila in katere bi imele najmanj stranskih učinkov pri dolgoletnem uživanju. Cuzick je še dodal, da bodo prostovoljke v ta namen spremljali deset let.