Najboljši način preventive je skrbno umivanje rok, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Foto: MMC RTV SLO
Najboljši način preventive je skrbno umivanje rok, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi okužb dihal se je povečal obisk v ambulantah v vseh starostnih skupinah, najbolj pa pri najmanjših otrocih, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V Sloveniji gripo povzroča virus influence A, samo v enem primeru so potrdili virus influence B, medtem ko prisotnosti virusa influence H1N1 oz. t. i. pandemskega virusa letos še niso laboratorijsko dokazali.

Vse več je tudi primerov obolenj za respiratornim sincicijskim virusom, prisoten je bil kar v tretjini testiranih vzorcev bolnikov, so sporočili z inštituta. Omenjeni virus resno ogroža zelo majhne otroke, predvsem novorojenčke in dojenčke, saj povzroča akutni bronhiolitis. To je vnetje drobnih dihalnih poti, zaradi česar malček težko in naporno diha.

Poleg gripe krožijo še drugi povzročitelji akutnih okužb dihal, kar je za ta čas leta povsem običajno. Pogoste so okužbe z adenovirusi, rinovirusi, humani metapnevmovirusi in virusi parainfluence.

Kot opozarjajo na inštitutu, je povečano število akutnih okužb dihal za ta letni čas običajen pojav, v boju z okužbami pa svetujejo skrbno higieno rok.

Gripa na pohodu v Španiji in na Portugalskem
V evropskem prostoru je največ obolelih za gripo v Španiji in na Portugalskem, postopno naraščanje pa je zaznati predvsem v zahodnih državah, še navajajo v inštitutu. Gripa je prisotna pri naših sosedih, v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, kjer pa trenutno prevladuje virus influence B.

Lani se je proti gripi cepilo blizu 88.000 Slovencev, kar je občutno manj kot leto prej, ko se jih je cepilo nekaj več kot 100.000. Med cepljenimi je bilo 16,8 odstotka starejših od 65 let, kar je občutno manj od priporočil Evropske komisije, ki ocenjuje, da bi se moralo proti gripi cepiti 75 odstotkov prebivalcev, starejših od 65 let.