Tone Partljič na vaji za dramsko igro. Foto: Dom starostnikov Slovenj Gradec
Tone Partljič na vaji za dramsko igro. Foto: Dom starostnikov Slovenj Gradec
Udeleženci delavnice delijo svoje misli o prebranih delih. Foto: Dom starostnikov Slovenj Gradec
Na odru. Foto: Dom starostnikov Slovenj Gradec

Ideja za projekt se je porodila prav ob obisku Toneta Partljiča v domu starostnikov v Slovenj Gradcu. "Takrat so bili stanovalci navdušeni nad programom, ki nam ga je pripravil in seveda bedel nad njim samim," pravi Denis Sahernik, vodja projekta. "Bere lahko kdor koli. Vsak zase, prostovoljec stanovalcem, vnuk svoji babici, babica vnuku, ključna oseba stanovalcu ali obratno,…"

Širok krog udeležencev
V projekt, ki so ga predstavili novembra, so povabili stanovalce doma in njihove svojce, zaposlene, otroke zaposlenih, prostovoljce, osnovnošolce 1. in 2. osnovne šole Slovenj Gradec, dijake Gimnazije Slovenj Gradec ter dijake Srednje zdravstvene šole Slovenj Gradec.

"Na srečanjih si lahko sodelujoči izmenjamo spoznanja ob branju, se družimo, ustvarjamo, predvsem pa se ohranjajo in širijo socialne mreže, kar je velikega pomena za naše stanovalce. Z druženjem pripomoremo tudi k razvijanju pozitivne podobe staranja in starejših ljudi v družbi," pravi Sahernik.

Prebrati je treba vsaj tri Partljičeva dela
Za uspešno sodelovanje pri projektu je treba prebrati vsaj tri dela Toneta Partljiča. Kot pojasnjuje Sahernik, sodelujočim ni treba zapisovati obnove del, temveč jih spodbujajo, da si zapišejo kak komentar, misel ali zanimiv dogodek v delu. V ta namen so v knjižnici "odprli" poseben zvezek, kamor lahko te misli zapišejo.

Kot je še pojasnil Sahernik, so se v projektu povezali s koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika, ki jim je za 6 mesecev, oziroma do konca projekta, ki bo aprila, posodila 20 knjig avtorja Toneta Partljiča. "Tako imamo v domski knjižnici 'Partljičevo polico'," pravi Slehernik.

V okviru projekta bodo izvedli dve delavnici na temo Partljičevih del, ena je že za njimi. "Na njej sta sodelovali osnovni šoli, ki sta na zelo zanimiv način predstavili dela, ki so jih prebirali učenci: izdelali so plakate, predstavitev v Power pointu, uporabljali so pantomimo, nekaj odlomkov so prebrali, med samim programom pa so likovno nadarjeni otroci ustvarjali risbe," je naštel pestre vsebine. Na delavnici je sodeloval tudi Tone Partljič, ki je skupaj s stanovalci in zaposlenimi uprizoril dramsko igro. "Učenci so se res zelo potrudili," je ocenil pisatelj.

Kot še pravi Sahernik, so bili vsi udeleženci zadovoljni s prvo delavnico, izrazili pa tudi željo po več takšnih delavnicah. Drugo delavnico bodo izvedli 28. marca, k sodelovanju pri programu pa so povabili gimnazijo ter srednjo zdravstveno šolo. "Dogovarjamo se, da bomo k sodelovanju priključili še šole iz drugih koroških občin, pisatelj pa nam obljublja, da nas bo obiskal že dan prej, torej 27. marca, ko bo s stanovalci, zaposlenimi in vsemi zainteresiranimi pripravljal nastop na delavnici," je še dejal vodja projekta.