Naprava začne delovati, ko jo namestimo na korito z rastlinami, baterije pa naj bi zadostovale za dve leti. Foto: www.daisy.si
Naprava začne delovati, ko jo namestimo na korito z rastlinami, baterije pa naj bi zadostovale za dve leti. Foto: www.daisy.si
Naprava s posebnim algoritmom zalivanja ugotovi potrebno količino vode, zato je primerna za različne velikosti posod. Foto: www.daisy.si

Gre za majhno napravo, ki nadzoruje “dogajanje” v posodah z rožami, in poskrbi, da rastline prejmejo točno potrebno količino vode. Zanimive ideje se je, iz lastnih potreb, domislil Peter Nastran, njegov brat Andrej pa je potem tri leta razvijal idejo in izdelal končni produkt, ki zdaj zbira sredstva za zagon proizvodnje.
"Izdelek je namenjen predvsem osebnim uporabnikom, ki skrbijo za vrtičke, rože na okenskih policah in gojijo začimbe ali paradižnike na balkonu," našteva namembnost Andrej Nastran.
Velika prednost zalivalnika, ki nosi ime Daisy.si, kar po naše pomeni marjetica, je, da je majhna, varčna in deluje neodvisno od električnega in vodnega omrežja. Deluje tako, da jo zapičimo v zemljo v posodi z rastlino, njena barvna lučka pa prikazuje raven vlažnosti, in kadar je zemlja tako suha, da jo je treba zaliti, zalije. Naprava s posebnim algoritmom zalivanja ugotovi potrebno količino vode, zato je primerna za različne velikosti posod.
“Osnovne nastavitve so za splošno zalivanje, razvili pa smo tudi posebno aplikacijo, ki omogoča, da lahko nastavimo osnovne parametre: določimo lahko, da zalivalnik zalije zjutraj ali zvečer, in tudi koliko naj zalije. Nastavitve shranimo tako, da na spletni strani sprožimo prenos podatkov s svetlobo in približamo zalivalnik zaslonu. Ko začne zaslon utripati, naprava zazna, kakšne parametre je uporabnik vnesel in si jih zapomni. Naprava pa tudi sama zazna, koliko in kdaj je zalila prejšnjič, in potem prilagodi svoje delovanje,” pojasnjuje delovanje naprave.
Enostavna uporaba
Naprava je zelo prijazna do uporabnika, saj je njena uporaba zelo preprosta: samodejno začne delovati v trenutku, ko jo z elektrodo zapičimo v zemljo, in preneha, ko jo potegnemo ven. Velika prednost je tudi majhna poraba energije, saj bateriji zdržijo dve leti.
Naprava vodo “spušča” postopoma, tako da ne pride do razlitja, hkrati pa nas tudi posvari, ko vode zmanjka.

"S takim načinom zalivanja preprečimo čezmerno namakanje korenin in s tem gnitje ter nabiranja mahu," pojasnjuje Andrej Nastran. Pametni zalivalnik pa tako “odnese” tudi skrbi, da bi se, če se, recimo, odpravimo na počitnice, rastlina posušila.
Da bi začel proizvodnjo pametnih zalivalnikov, se je odločil za zbiranje denarja prek platforme indiegogo.com. Doslej je zbral dobrih 10.000 dolarjev, kar je polovica potrebnega zneska, denar pa bodo zbirali še prihodnjih 29 dni.

Sledi prenova dizajna
"Z rezultatom smo zelo zadovoljni, sploh če upoštevamo, da je bil marketing zelo preprost, prednaročila pa že pridno prihajajo. Izdelek bo 90-odstotno šel v proizvodnjo,"
napoveduje izumitelj in dodaja, da bo potem prva stvar, ki bo sledila, prenova oblike naprave, da bo ta lepša, potem bo sledil zagon proizvodnje in usmerjena prodaja.

Spodaj lahko prisluhnete oddaji Varčujemo s prvim, v kateri so predstavljali pametni zalivalnik.