Paul McCartney je še vedno aktiven. Foto: EPA
Paul McCartney je še vedno aktiven. Foto: EPA
Paul McCartney in Nancy Shevell
Tretja poroka z Nancy Shevell. Foto: Reuters
Paul v mladih letih. Foto: Life
Paul McCartney in britanska kraljica Elizabeta II. Foto: EPA

Glasbenik z več kot pol stoletja dolgo kariero je še danes aktiven na odrih po vsem svetu. Že dolga leta je znan kot velik zagovornik pravic živali, podpira vegetarijanstvo in sodeluje v številnih projektih za zmanjšanje revščine ter spodbuja izobraževanje na glasbenem področju. Podobno, kot je bila razgibana njegova kariera, je pestro tudi njegovo zasebno življenje. V treh zakonih so se mu rodili štirje otroci, hčer prve žene Linde, s katero je bil poročen skoraj 30 let, pa je posvojil.

Z glasbo je živel že od malih nog
Paul McCartney se je rodil v Liverpoolu v Angliji mami, ki je bila medicinska sestra, oče pa glasbenik. Za igranje klavirja je oče, ki je igral trobento in klavir, hotel navdušiti tudi sina, zato ga je želel vpisati v glasbeno šolo, vendar se je Paul učil klavirja po posluhu, trobento pa je raje zamenjal za kitaro, ob kateri je lahko tudi pel. Že zgodaj se je moral spopasti z veliko izgubo, saj je že pri 14 letih umrla mama. To ga je povezalo z Johnom Lennonom, ki je ostal brez mame pri sedemnajstih.

Njegova prva pesem I lost my little girl je bila napisana za akustično kitaro, kmalu zatem je napisal še pesem za klavir. Pri petnajstih je srečal Lennona, ki ga je povabil v skupino kot kitarista. Skupina se je najprej imenovala Quarrymen, nato so zamenjali še nekaj imen, leta 1960 pa so se dokončno odločili, da bodo nastopali pod imenom The Beatles. To je bil začetek izjemne zgodbe o uspehu. Njihov prvi hit je bila pesem Love me do in 1963 se je v Veliki Britaniji že na veliko pisalo in govorilo o njih, leto kasneje pa so zasloveli tudi onkraj luže. Pridobili so ogromno oboževalcev, kar so poimenovali kar beatlemania, McCartney pa je veljal za najbolj priljubljenega in simpatičnega Beatlesa.

Navkljub nihanjem znotraj skupine so bili zelo uspešni in v sedemdesetih ena izmed najpopularnejših skupin v zgodovini rocka. V začetku 70-ih je McCartney naznanil, da odhaja iz skupine zaradi konfliktov z drugimi člani skupine, kar je povzročilo veliko vznemirjenje. Po razhodu z Beatlesi je zelo uspešno nadaljeval tudi solo kariero, čeprav se je sprva bal, da ga občinstvo ne bo sprejelo, zato so za prve solo koncerte najeli manjše dvorane. Ob koncu turneje se je že čutil samozavestnejšega in pripravljenega, da gre po Evropi.

Življenje z Lindo
Ena od oseb, ki so najbolj zaznamovale njegovo življenje, je bila njegova prva žena Linda. Prvič sta se srečala leta 1967 na enem izmed koncertov in fotografinji Lindi je bil Paul takoj všeč. Poročila sta se marca leta 1969 in še isto leto dobila prvo hčer Mary. Kot je kasneje povedal glasbenik, je bilo življenje z Lindo, s katero sta bila poročena več kot 30 let, zelo zabavno. Zanimivo je, da sta se večer pred poroko skregala, zato je bil obred naslednji dan pravi čudež. Veliko sta se družila in sprejela drug drugega z vsemi pomanjkljivostmi in dobrimi lastnostmi, po razhodu z Beatlesi pa sta sodelovala tudi na glasbenem področju. Linda se je naučila igrati klavir in jih spremljala na koncertih. Nista se obremenjevala z uspehom. Vse sta delala za zabavo, zato ne bi bila razočarana, četudi se ne bi izšlo po načrtih.

Druga hči Stella, ki je danes zelo uspešna modna oblikovalka, se mu je rodila leta 1971, ravno v času, ko je razmišljal, kako nadaljevati glasbeno kariero. Vedel je namreč, da bo težko oblikovati skupino, ki bo sledila Beatlesom, o koncu kariere pa ni razmišljal, ker je imel preveč rad glasbo. Marca 1973 pa so s skupino Wings že naredili prvo pesem My love. Sodelovanje z Lindo in producentom Martinom je prineslo pesem Live and let die, ki je glavna pesem v istoimenskem filmu o Bondu. Z Wingsi je začel turnejo po Avstraliji, Evropi in Ameriki. Leta 1994 si je vzel premor, in takrat skupaj s Harrisonom, Starrom in Martinom pripravljal antologijo Beatlesov, nato pa znova stopil na glasbene odre.

Paul in Linda sta bila več kot 30 let vegetarijanca. Meso sta nehala jesti ob pogledu na jagnjeta, ki so se brezskrbno pasla, onadva pa ste medtem večerjala meso. Kot je povedal McCartney, je bil to trenutek odločitve, ko sta sklenila, da bosta postala aktivista za živali in postala vegetarijanca. Po Lindini smrti se je obvezal, da bo še naprej skrbel za pravice živali. Že konec sedemdesetih se je navdušil nad meditacijo, ki se je poslužuje še danes.

Po Lindini smrti zaradi raka na prsih leta 1998 je bil Paul sesut, zato se je odločil za pomoč terapevta. Leta 2002 se je poročil s Heather Mills, s katero sta dobila hči Beatrice Milly, a sta se po štirih letih ločila. Leto kasneje se je začel sestajati z Nancy Shevell, s katero sta poročena od leta 2011.

Še vedno na odru
Podobno kot člani skupine Rolling Stones je tudi Paul McCartney kljub svojim letom še vedno zelo glasbeno aktiven. Lani je v Mexicu Cityju navdušil več kot 100.000 oboževalcev, pel je tudi kraljici Elizabeti v Buckinghamski palači in sodeloval na otvoritveni slovesnosti poletnih olimpijskih iger leta 2012 v Londonu. Oktobra lani je izdal najnovejši album z naslovom New.

Najodmevnejši dosežki

- leta 1999 so ga kot solista vključili v muzej Rock and Roll Hall of Fame
- leta 1979 ga je Knjiga rekordov razglasila za najbolj uspešnega glasbenika vseh časov s 60 zlatimi ploščami in prodajo 100 milijonov albumov, 100 milijonov plošč
- Yesterday je najpopularnejša pesem, saj ima kar 2200 posnetih verzij
- Hey Jude je bila kar devet tednov na vrhu lestvic v ZDA, dlje kot katerikoli drugi album Beatlesov, in je bila z osmimi milijoni kopijami ena najbolj prodajanih pesmi vseh časov