Pohodna pot Speča lepotica je namenjena vsem, ki uživajo v naravi in ob tem občudujejo kulturno-zgodovinske lepote okolice. Foto: Igor Zaplotnik
Pohodna pot Speča lepotica je namenjena vsem, ki uživajo v naravi in ob tem občudujejo kulturno-zgodovinske lepote okolice. Foto: Igor Zaplotnik
Ste se že podali po poti "speče lepotice"? Foto: Igor Zaplotnik
Nezahtevna pohodna pot vzame od tri do štiri ure. Foto: Igor Zaplotnik

Nezahtevna pohodna pot vzame od tri do štiri ure, zahteva pa primerno obutev, priporočljive so tudi palice in nahrbtnik z okrepčilom. Vsak posameznik si lahko pot prilagodi in jo skrajša, saj gozdne poti nekajkrat prečkajo cesto. Po zadnjem snegolomu je pot ponekod težko prehodna, zato ni odveč nasvet, naj tisti, ki bi se odpravili na pot, povprašajo za informacije upravljavca poti, Društvo upokojencev Mirna.

To je prejšnji konec tedna organiziralo pohod v spomin na 26. maj 2010, ko je takratni državni zbor v prvi obravnavi potrdil zakon, ki je med drugim ustanovil Občino Mirna, in ga poslal v drugo obravnavo. Letos so se na pohod odpravili drugič.

Kje poteka pot?
Pohodna pot Speča lepotica se začne pod cerkvijo sv. Janeza Krstnika v starem trškem jedru Mirne, nadaljuje mimo Bonovega mlina do ribnika pod gradom, od tam pa po dolini Vejarja mimo mesta, kjer je bil najden Alojzij Grozde, naprej mimo ostankov nekdanjega rudnika rjavega premoga v Gorenji vasi, prek Gorenjske Gore in razgledne točke Kremen v dolino reke Mirne, ki je del območja Natura 2000.

Potem ima pohodnik na voljo dve možnosti – lahko gre v Migolsko Goro ali pa se po daljši poti vzpne na Selsko goro in naprej na Žunovec, kjer je tromeja občin Litija, Šentrupert in Mirna. V sami vasi Selo so zanimiva kmečka gospodarstva in poslopja, najstarejše je iz leta 1848. Z Žunovca sledi spust prek Blatnika, kjer so nad posestvom družine Žukovec ostanki stare naselbine, na Mirno, kjer je mogoč ogled gradu. Še nekaj metrov, mimo športnega parka in osnovne šole, in že je tu cilj, ki je pravzaprav izhodišče.