Strokovnjaki opozarjajo, da je v nasprotju z mladimi pri starejših voznikih manj pospeševanja, hitre vožnje in vožnje po vplivom alkohola. Foto: BoBo
Strokovnjaki opozarjajo, da je v nasprotju z mladimi pri starejših voznikih manj pospeševanja, hitre vožnje in vožnje po vplivom alkohola. Foto: BoBo

Za starejše veljajo enaka pravila kot za vse druge: na cesti morajo biti še posebej previdni, če imajo zdravstvene težave ali jemljejo zdravila, ki vplivajo na njihovo sposobnost vožnje. Pri tem poudarja, da se človek od človeka zelo razlikuje. "Starejši niso homogena skupina, ampak so si lahko zelo različni med seboj," opozarja strokovnjak.

"Če je človek zdrav in vozi dovolj pogosto, ni zadržkov za varno udeležbo v prometu. Če pa je bolan, lahko to vpliva na njegovo sposobnost za vožnjo. Tako je lahko oslabljena njegova presoja ali ima, denimo, motnje zavesti," je še dejal Polič.

Če pri mladih voznikih opažajo, da več pospešujejo, vozijo hitro in pod vplivom alkohola, je pri starejših tega veliko manj, pravi Polič. Pač pa pri starejših nastopijo težave zlasti zaradi šibkejših spoznavnih funkcij.

Prilagoditev na vse več starejših voznikov je nujna
Dejstvo je, da se slovenska družba stara, kar pomeni tudi, da bo čedalje več starejših voznikov. "Družba se mora temu prilagoditi in prometno okolje narediti prijaznejše do starejših," je opozoril Polič in pri tem kot možnost omenil krožna križišča ali pa prometne znake, ki naj bodo ustrezne velikosti.

Upokojeni zdravnik in nekdanji minister za zdravje Božidar Voljč starejšim voznikom svetuje, da so še zlasti pozorni na svoj vid. "Vožnje v nočnem času ali deževnem vremenu so lahko zelo nevarne, če nimamo pravih očal."

Svetuje tudi, da če starejši opažajo, da parkirajo s težavo ali imajo pri vožnji večkrat smolo, družinskega zdravnika prosijo za oceno sposobnosti za vožnjo. Če bodo izgubili vozniško dovoljenje, bo s tem sicer prizadeta njihova neodvisnost glede mobilnosti, kot možno rešitev pa predlaga, da avtomobil obdržijo, za vožnjo pa zaprosijo koga drugega.

Največkrat vozijo v napačno smer starejši
Na AMZS-ju pa opozarjajo, da je med vozniki, ki vozijo v napačno smer, največ starejših. "Razlog za vožnjo v napačno smer je seveda neupoštevanje postavljene prometne signalizacije, vzroke pa lahko iščemo v pomanjkljivem znanju, nezbranosti, vožnji pod vplivom alkohola ali psihoaktivnih snovi, v bolezenskih težavah ali celo zavestnem naklepnem ravnanju," je pojasnili inštruktor varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem Danijel Granda in dodal, da se v praksi srečujejo tudi s takšnimi vozniki, ki se prekrška v času nastanka niso zavedali.

K. T.