Hoja je najbolj zdrava oblika rekreacije, s katero se lahko ukvarjate skozi vse leto. Foto: MMC RTV Slovenija
Hoja je najbolj zdrava oblika rekreacije, s katero se lahko ukvarjate skozi vse leto. Foto: MMC RTV Slovenija
Šah je odličen za vse generacije. Foto: Organizator šahovskega festivala
Pod gladino slovenskih voda"
Oglejte si kakšno razstavo na prostem ali v muzeju oziroma galeriji. Foto: Žiga Zdešar

Najprej si morate vzeti čas za temeljit premislek in ugotoviti, kaj vas veseli in kakšne so možnosti za določeno vrsto dejavnosti v vašem okolju.

Za ohranjanje fizične kondicije izberite dejavnosti v naravi
Če imate radi naravo in že zdaj veliko časa preživite zunaj, potem je lahko vaš konjiček opazovanje ptic, divjadi, metuljev, čebel in vsega živega. V različnih letnih časih se med sprehodi po travnikih ali gozdu oskrbite z zelišči, ki jih posušite in imate pozimi za čaje ali jih kako drugače uporabite. Tudi ribarjenje je lahko konjiček, med katerim se sprostite in prisluhnete svojim mislim.

Za krepitev mišic in gibanje lahko poskrbite z vrtnarjenjem, saj je na vrtu dovolj dela od pomladi do pozne jeseni, na koncu pa ste za delo nagrajeni z domačo zelenjavo in sadjem. Ljubitelji rož se podajte v urejanje okolice ali si na vrtu zasadite gredico s priljubljenimi cvetlicami ali zelišči, ki jih lahko posadite tudi na skalnjak. Če ne veste, kako bi se lotili in kje bi začeli, se o tem pozanimajte na seminarjih ali povprašajte znance. Za vse, ki radi potujete in raziskujete, bodo dobrodošli izleti ali pohodi po Sloveniji ali onkraj meja, ki jih pogosto organizirajo lokalna društva.

Kegljanje ni zahtevno, hitro se ga da naučiti, pa še zabavno je. To je šport za vse starosti, ne glede na spol oziroma fizično pripravljenost. Pozanimajte se, kje v vašem kraju je najbližje kegljišče, ki ga lahko obiščete občasno, če pa postanete nad kegljanjem navdušeni, pa se lahko vključite v klub ali društvo. Za gibčnost, lajšanje bolečin v hrbtenici in drugih težav s sklepi pa se lahko udeležite skupinske vadbe, kot so aerobika, pilates ali joga. Tudi ples je dejavnost, ki nudi druženje in sprostitev.

Ustvarjalnost nima meja
Učenje novih spretnosti ali nadgrajevanje znanja je lahko zelo kreativno. Tudi če imate kakšne fizične omejitve, so vam še vedno na izbiro dejavnosti, s katerimi si popestrite vsakdanjik. Nekateri uživajo pri ustvarjanju z glino, poleg tega pa so tu še druge vrste (ročnih) spretnosti, kot so slikanje, risanje s svinčnikom, šivanje, pletenje, kvačkanje, ukvarjanje s fotografijo, urejanje albumov in izdelkov iz lesa, kot so ptičje hišice, in še kaj bi se našlo.

Lahko se lotite izdelave voščilnic za različne priložnosti. To so lahko prazniki ali osebni jubileji, ko družinskim članom ali prijateljem pošljete doma narejeno voščilnico. Za začetek izberete lažje tehnike, nato se lotite zahtevnejših. Izdelava voščilnic ni zahtevna in je primerna za vsakogar.

Različne igre in sestavljanke
Veliko starejših uživa pri igranju družabnih iger ali zlaganju sestavljank s prijatelji ali družino. Sestavljanko lahko uokvirite in podarite nekomu kot darilo ali jo sami obesite na steno. V sestavljanju se lahko urite tudi na spletu, kjer si lahko izberete različne težavnosti in imate tako vsak dan nov izziv, kar dobro vpliva tudi na urjenje vaših sivih celic. Če radi kartate, obstaja več različnih iger - od bridža, remija, taroka -, ali se kratkočasite z drugimi namiznimi igrami, kot so šah, domine, besedne igre idr.

Društva in različni izobraževalni centri so lahko vir idej za zapolnitev prostega časa
Ljudje smo različni, kar zanima enega, je lahko dolgočasno za drugega, zato so razni klubi in društva odlična priložnost, da vsak poišče nekaj zase, poleg tega se zbere več ljudi na enem mestu s podobnimi interesi in sposobnostmi. Po navadi je v večjih centrih več možnosti in različen razpon dejavnosti. Skoraj povsod so na razpolago razne družabne igre, umetnost in ročna dela, telovadba, izobraževalni programi, izleti ter razne posvetovalnice.

Z različnimi vrstami dejavnosti se lahko ukvarjate doma ali v društvu. Ni pomembno, kakšno je vaše predznanje, saj se da vse naučiti. Včasih morate samo zbrati pogum in poskusiti. Kreativnost je zelo zanimiva in privlačna ter dragocena in ena izmed poti, kako spoznati nove prijatelje. Ravno tako obstajajo različne knjige, kako začeti, veliko napotkov je tudi na spletu.

Udeležujte se koncertov, predstav in razstav
Če se ne najdete v zgoraj omenjenih dejavnostih, se odpravite v galerijo in na zanimiv način spoznavajte zgodovino in raznolikost kultur. Lahko se priključite organizirani skupini ali se v galerijo oziroma muzej odpravite, ko imate za to čas. Skoraj vsako mesto ima svojo kinodvorano in kulturni dom, kamor se lahko odpravite na koncerte, različne predstave in dogodke ter si popestrite popoldan ali večer. Tudi zbirateljstvo je lahko zanimiv konjiček. Morda že imate zbirko, ki bi jo bilo treba samo dopolniti, za kar imate zdaj zagotovo več časa kot pred upokojitvijo. Če radi pojete ali ste v preteklosti radi peli, se lahko pridružite pevskemu zboru. Lahko se pridružite kakšnemu bralnemu krožku ali začnete igrati v lokalnem gledališču.

Človek ni nikoli prestar za sprejemanje novih znanj
Če radi kuhate in ste v tem že pravi mojstri, potem lahko svoje znanje delite naprej. Povsod po Sloveniji so različni centri za tretje življenjsko obdobje, ki vam nudijo prostor in vam pomagajo zbrati skupino, ko lahko svoje znanje predate naprej. Zagotovo se boste česa zanimivega tudi naučili, si izmenjali recepte in izkušnje ter ob kakšni priložnosti presenetili svoje najbližje s čisto novo jedjo.

Ne bojte se računalnika!
Nekateri še vedno hrepenite po novih znanjih, zato je zdaj pravi čas, da se vpišete na kakšen tečaj tujih jezikov, umetnosti, spoznavanje novih tehnologij, skratka, možnosti je veliko. Če niste vešči računalnika, je to priložnost, da se naučite z njim ravnati. Poiščite nekoga, ki vam lahko pomaga pri osnovah ali se priključite kakšni skupini v svojem kraju. Tako boste vstopili v svet informacij z vseh koncev sveta in ostali v stiku z otroki ali vnuki prek elektronskih sporočil ali videoklicev. Po navadi so tečaji računalništva brezplačni.

Lahko pa sami zberete skupino znancev ali prijateljev s podobnimi interesi in se dobivate ter skupaj počnete stvari, ki vas veselijo. Možnosti je veliko, tu je naštetih le nekaj predlogov.

Spremljajte ponudbo dejavnosti v svojem kraju ali na bližnji univerzi za tretje življenjsko obdobje, pa boste zagotovo našli kaj zase. Vsak je rad dobre volje in zadovoljen ne glede na leta, zato poskrbite, da boste polno zaposleni tudi po koncu vsakdanjih službenih obveznosti.