Vsak dan naj bi zaužili veliko žlico bučnih semen. Pri ženskah ta podprejo sečila, pri moških pa prostato. Foto: EPA
Vsak dan naj bi zaužili veliko žlico bučnih semen. Pri ženskah ta podprejo sečila, pri moških pa prostato. Foto: EPA
Buče, ki dišijo po melonah, so primernejše za sladice. Pri nas jih pogosteje pripravljamo kot priloge. Foto: EPA

Večino buč lahko shranjujemo pri temperaturi od pet do nekje dvajset stopinj. Majhne buče je treba uporabiti še v decembru, nekatere vrste večjih buč pa so užitne kar leto dni. "Uživamo jih lahko tudi surove, vitamine in antioksidante iz njih bo naše telo najbolje absorbiralo, če jih bomo zaužili z nekaj maščobe," so povedali v radijski oddaji Svetovalni servis. Zelo zdrava pa so tudi bučna semena. Recepte za pripravo jedi iz buč je razkrila gostja v oddaji Mateja Reš, ki je poznavalka in pridelovalka buč ter avtorica številnih knjig o bučni kulinariki.


Pire za rahlejši biskvit
Bučni pire se lahko uporablja tudi v biskvitu. Tri žlice bučnega pireja je dovolj, da biskvitu izboljšamo teksturo, okusa pa tako ne bomo spremenili. "Takšen biskvit je bolj zdrav, rahlejši in bolj sočen, predvsem pa ga ni treba polivati s sladko tekočino," pravi Reševa. Bučni pire lahko v večji količini pripravimo tudi vnaprej, ga zamrznemo in ga tako lahko kadar koli uporabimo.



Buče lahko dodamo v maso za kruh in iz njih izdelamo rezance. Iz buč lahko naredimo tudi okusen sladoled, naribane pripravimo v solati, odlična je tudi bučna juha.
Kako lahko jedi izboljšamo z bučami, lahko prisluhnete na tej povezavi.


Hiter preizkus: Če je grenka, ni užitna

Kadar na vrtu posadimo okrasne in jedilne buče skupaj, se lahko zgodi križna oprašitev rastlin in tudi jedilne buče lahko postanejo neužitne. Neužiten plod prepoznamo po drugačni zunanji podobi. V njem se lahko razvije tudi posebna spojina, ki sicer buče brani pred rastlinojedci. Za nas je močno škodljiva, zastrupitev s takšno bučo pa je primerljiva zastrupitvi z gobami, zato previdnost pri uživanju in dobro poznavanje buč nista nikoli odveč. Če se znajdemo v dvomih, ali je buča, ki je zrasla na našem vrtu, užitna ali ne, bučo kar surovo prerežemo in poskusimo. Neužitno bučo bo izdalo grenko meso.