Dolgoletni igralec San Antonia Patty Mills je v zadnji četrtini pripravljalne tekme v Las Vegasu zrežiral sploh prvo zmago Avstralije nad ZDA, odkar za Američane igrajo profesionalci. Foto: AP
Dolgoletni igralec San Antonia Patty Mills je v zadnji četrtini pripravljalne tekme v Las Vegasu zrežiral sploh prvo zmago Avstralije nad ZDA, odkar za Američane igrajo profesionalci. Foto: AP

V soboto je Nigerija premagala ZDA z 90:87, v ponedeljek pa je sledil še en šok za Američane, saj so bili proti Avstralcem nemočni v zaključku, potem ko so ob polčasu vodili za devet točk. Ob izteku 3. četrtine so gostje sestavili niz 19:6 in prvič pobegnili za pet točk.

V zadnji četrtini je pri zmagovalcih blestel Patty Mills, ki je v tem delu igre dosegel 10 od svojih skupno 22 točk. Joe Ingles je dodal 17 točk, Matisse Thybulle pa 12. Pri poraženih ZDA je bil najučinkovitejši Damian Lillard z 22 točkami, Kevin Durat je dodal 17 točk.

Od leta 1992, ko se je zaradi olimpijskih iger v Barceloni prvič zbralo sanjsko košarkarsko moštvo igralcev z ameriškim potnim listom, so ZDA postali vladarji olimpijskih iger. Od sedmih mogočih zlatih odličij so jih Američani osvojili kar šest, samo v Atenah 2004 so se morali zadovoljiti z bronom.

Popovich novinarjem: Ne spoštujete drugih ekip

Po tekmi v Las Vegasu se je selektor Gregg Popovich zapletel v oster besedni boj z novinarji, ki so spraševali, kako to, da Američani nič več ne zmagujejo, kaj šele razbijajo nasprotnikov, kot se je to pričakovalo od tako imenovanih sanjskih moštev.

"Najprej ne spoštujete drugih ekip. Zadnjič sem se z vami pogovarjal o isti stvari. Na vseh teh turnirjih – ali so bile to olimpijske igre ali svetovna prvenstva – smo imeli zelo tesne tekme s štirimi ali petimi državami. Dobre ekipe se ne razbijejo," je Popovich ameriškim medijem oporekal premajhno spoštovanje tekmecev in njihovih igralcev, ki ne nazadnje v vse večjem številu igrajo vidnejše vloge v Ligi NBA.

Na zadnjih petih tekmah zmagali le enkrat

Avstralci so v drugem polčasu z odločno obrambo ustavili Američane in si utrli pot do prestižne zmage. Foto: AP
Avstralci so v drugem polčasu z odločno obrambo ustavili Američane in si utrli pot do prestižne zmage. Foto: AP

Reprezentanca ZDA je na zadnjih petih uradnih tekmah izgubila kar štirikrat. Ob dveh porazih na pripravljalnih turnirjih je izgubila tudi dve tekmi na svetovnem prvenstvu leta 2019. Tam je – sicer s številnimi odsotnostmi največjih zvezdnikov lige NBA – osvojila le sedmo mesto.

V Tokiu s Francijo, Iranom in Češko

Do konca priprav na olimpijske igre v Tokiu, kjer bodo ZDA še vedno nesporni favorit številka ena, bodo Američani igrali še pripravljalni tekmi z Argentino in Španijo.

ZDA v skupinskem delu olimpijskega košarkarskega turnirja – na katerem prvič igra tudi Slovenija – igrajo v skupini A s Francijo, Iranom in Češko.

Avstralci sanjajo o prvi olimpijski medalji

"Nismo zadovoljni. Do tega nas čaka še dolga pot. Zmagovanje je ena stvar, razvoj pa druga. Bolje vodimo žogo, prihajamo do boljših metov in tudi obrambno smo se nekaj naučili. Naš cilj je, da se lahko obrambno kosamo z atletsko močnimi ekipami, kot so ZDA," je po sladki prvi zmagi Avstralije nad profesionalno zasedbo ZDA za NBC povedal junak tekme Patty Mills.

Avstralci pod vodstvom selektorja Briana Goorjiana ne skrivajo velikega cilja – osvojitve sploh prve olimpijske medalje. Doslej je bila Avstralija že štirikrat četrta, tudi na zadnjih igrah v Riu 2016, ko so dvoboj za bron proti Španiji izgubili za le eno točko.

Na drugi tekmi pripravljalnega turnirja v Las Vegasu je Nigerija s 94:71 premagala Argentino.