Peterica skakalcev, ki se bo borila za mesta na SP-ju, se je predstavila v Ljubljani. Manjkal je le Žiga Jelar, ki je z ekipo že odpotoval na zadnjo postajo svetovnega pokala pred Planico, v Rasnov. Foto: www.alesfevzer.com
Peterica skakalcev, ki se bo borila za mesta na SP-ju, se je predstavila v Ljubljani. Manjkal je le Žiga Jelar, ki je z ekipo že odpotoval na zadnjo postajo svetovnega pokala pred Planico, v Rasnov. Foto: www.alesfevzer.com

Od njegovih varovancev se na vrhuncu sezone, svetovnem prvenstvu nordijskih disciplin, ki bo na domačem terenu, tudi največ pričakuje. Za štiri mesta bo na obeh posamičnih preizkušnjah in moštveni ter za dve mesti na mešani ekipni tekmi kandidiralo šest orlov, vseh šest, ki redno v tej zimi nastopajo v svetovnem pokalu. "Vsi smo v pričakovanju tega prvenstva. Smo že malce nestrpni. Verjamem, da ko se bo začelo, bodo fantje pokazali, kar od njih pričakujemo celo sezono. Domač teren in navijači bodo prednost za nas," je povedal glavni trener slovenskih skakalcev.

Skakalca, ki se ne bosta uvrstila v ekipo za tekmo na srednji napravi, bosta prihodnji petek in soboto verjetno izkoristila za trening v Kranju. Kot je dejal Robert Hrgota, bo vseh šest do konca v igri za nastop v Planici. Foto: www.alesfevzer.com
Skakalca, ki se ne bosta uvrstila v ekipo za tekmo na srednji napravi, bosta prihodnji petek in soboto verjetno izkoristila za trening v Kranju. Kot je dejal Robert Hrgota, bo vseh šest do konca v igri za nastop v Planici. Foto: www.alesfevzer.com

Šesterico potencialnih kandidatov za nastop pod Poncami sestavljajo Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Lovro Kos in brata Domen ter Peter Prevc. Peterica bo do prvenstva trenirala v Kranju, Jelar pa bo nastopil na zadnji postaji pred Planico v Rasnovu. Žigova želja je bila, da ostane v tekmovalnem ritmu. Tako je odpotoval v Romunijo, kjer bo skakalce vodil pomočnik Hrgote Gašper Vodan. Poleg dobitnika malega kristalnega globusa v poletih v pretekli zimi bodo v Rasnovu skakali še štirje mladi orli – Žak Mogel, Matija Vidic, Rok Masle in Maksim Bartolj.

Največji zimskošportni dogodek v Sloveniji do zdaj prinaša dodaten pritisk domačim adutom, a hkrati s poznavanjem terena in ob vsej podpori tudi dodatno energijo in sproščenost: "Seveda so pričakovanja zelo visoka. Pred sezono oziroma že pred dvema letoma je bilo poleg olimpijskih iger cilj to domače prvenstvo. Čudno bi bilo, če ne bi imeli visokih ciljev. Na vsaki tekmi želimo poseči po najvišjih mestih. Fantje so dokazali, da so tega sposobni. Imamo kar nekaj močnih adutov. Poleg tega zelo dobro poznamo teren in mislim, da lahko računamo na kakšno presenečenje. Vsako tekmo želimo začeti sproščeno in samozavestno, je pa seveda treba iti tekmo po tekmo."

Domač teren velika prednost

Za skakalce se bo 43. svetovno prvenstvo začelo čez teden dni, ko bo na sporedu trening na srednji napravi. Na tej bo bron iz Oberstdorfa branil Lanišek. Preteklo prvenstvo je bilo prvo veliko tekmovanje, na katerem je orle vodil Hrgota, ki je ekipo prevzel po aferi na svetovnem prvenstvu v poletih v Planici. Pod njegovim vodstvom so nato izvrstno opravili z vrhuncema lanske zime, olimpijskimi igrami, kjer so osvojili srebrno medaljo na moštveni tekmi, Peter Prevc in Zajc pa sta bila del zlate mešane ekipe, in svetovnim prvenstvom v poletih, kjer so bili na ekipni preizkušnji brez prave konkurence, Zajc pa je dobil še srebrno snežinko na posamični tekmi.

Poleg Jelarja bodo v Rasnovu nastopili še štirje mladi skakalci. Mogel, ki se je letos izkazal z desetim mestom v Saporu, in Vidic, ki je pretekli konec tedna v Lake Placidu prvič v karieri dobil točke svetovnega pokala, sta v tej sezoni prek celinskega pokala zagotovila Sloveniji dodatno kvoto sedmega skakalca. Masle, ki je za las brez točk svetovnega pokala ostal v Zakopanah, in debitant Bartolj, aktualni zmagovalec alpskega pokala, sta pred kratkim v ekipi z Niko Prevc in Ajdo Košnjek dobila zlato medaljo na mešani ekipni tekmi mladinskega svetovnega prvenstva.

Tako kot lani pod petimi krogi bo tudi letos oster boj že znotraj slovenske reprezentance za mesta na tekmah. "Vsi vedo, kaj jih čaka na uradnem treningu. Vseh šest je močnih in sposobnih na obeh skakalnicah skočiti visoko. Verjamem, da bo četrtek zanje precej stresen, kar je mogoče po eni strani dobro, saj potem pridejo na tekmo pod tem vtisom. Mogoče bo tako kot na olimpijskih igrah potem malce slabše v kvalifikacijah, ampak vemo, da je pomembno, kaj bo na tekmi. Prvi teden smo osredotočeni na posamično in mešano. Sploh manjša skakalnica nam je všeč in bo zanimivo. Bo pa seveda kot vedno težko izbrati najboljše štiri," je povedal Hrgota, ki še ni razkril, ali ima morda kdo že zagotovljeno mesto na kakšni izmed tekem: "V tem tednu se bomo vse dogovorili. Naredili bomo načrt, da bodo pred prvenstvom vsi vedeli, kako, in bo vse jasno, da bodo lahko zbrani le za skoke."

"Pričakujem, da bodo na prvenstvu skoki na zelo visoki ravni in glede na to raven bo treba izbrati ekipo. Če bomo jasno pred treningi oziroma prvenstvom vedeli, kakšna so pravila, stres ne bo večji. Moramo poskrbeti, da bo čim manj stresa, saj je pomembno v takih trenutkih ohranjati mirno glavo," je 34-letni strokovnjak še dodal glede izbire moštva. Čeprav je v zadnjem obdobju veliko reprezentanc treniralo na napravah v Zgornjesavski dolini, pa bo vseeno domač teren prednost slovenskih lovcev na daljave: "So vsi trenirali tu, ampak se še vedno pozna, če opravljaš na skakalnici dnevne treninge. V vsakem vremenu, vsakih pogojih in vsakem počutju. Res smo naredili tu veliko treningov. Vemo, da so skakalnice vedno bolj podobne med sabo, a vseeno je doma teren še vedno razlika in predstavlja prednost."

Petru Prevcu ne manjka veliko

Lani je bila torej slovenska reprezentanca izjemno uspešna na velikih tekmovanjih, edini vrhunec sezone, ki se ni izšel po željah, pa je bila novoletna turneja. Zato je pred zimo Hrgota ob planiškem šampionatu tudi poudarjal prestižno tekmovanje štirih skakalnic. Lanišek je s tretjim mestom poskrbel za odmeven rezultat na tradicionalni nemško-avstrijski turneji in izpolnil željo glavnega trenerja, ki je do zdaj v tej vlogi praktično glavnino ciljev tudi dosegel. Pričakovanja so premo sorazmerna z ambicijami reprezentance, ki je tudi letos dokazala svojo moč, Hrgota pa verjame, da je vsak izmed njegovih varovancev sposoben dobrega rezultata.

Želja Hrgote je, da so reprezentanti med prvenstvom čim dlje in čim več skupaj, a če bo kdo želel oziroma bo potreboval kaj takšnega, bo lahko odšel domov k najbližjim. Foto: www.alesfevzer.com
Želja Hrgote je, da so reprezentanti med prvenstvom čim dlje in čim več skupaj, a če bo kdo želel oziroma bo potreboval kaj takšnega, bo lahko odšel domov k najbližjim. Foto: www.alesfevzer.com

"Anže je v Willingenu pokazal, da je v formi. Zadnji konec tedna v ZDA je bil malce specifičen. Timi je močan. Enako velja za Domna in Žigo. Tudi Lovro je lahko, računam pa prav tako na Petra. Pomembno je, da imamo dobre treninge in pridemo na prvenstvo z umirjenimi glavami, željni skokov in tekmovanj," je razlagal Hrgota. Slovenski selektor je prepričan, da je kljub težavam na zadnjih tekmah, ko ni našel poti iz krize, lahko velik adut tudi Peter Prevc.

Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov je lani odlično nastopil na olimpijskih igrah, kjer je osvojil dve moštveni medalji, za las pa je ostal brez brona na srednji napravi: "V ZDA je želel napraviti korak naprej, a se žal ni izšlo. Zato bo zanj ta teden toliko bolj pomemben. Ne manjka mu veliko. Je lisjak. Nekakšen naš joker iz rokava. Mislim, da bo na prvenstvu, ne glede na to, kakšna bo raven skakanja, ko bo najpomembnejša tekma, opravil svoj najboljši skok."