Tina Maze je še vpeta v alpsko smučanje, preostale športe spremlja bolj po izidih in novicah, saj sama potrebuje šport kot kdo drug jutranjo kavo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Tina Maze je še vpeta v alpsko smučanje, preostale športe spremlja bolj po izidih in novicah, saj sama potrebuje šport kot kdo drug jutranjo kavo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot profesionalna športnica ni uživala v soju žarometov, a zdaj uživa v nastopanju, intervjujih in govorjenju. Ali kot gostja ali pa kot izpraševalka. Zdaj Tina Maze sproščena in nasmejana, a nekoč – zdaj sama priznava – ena najzahtevnejših tekmovalk v beli karavani. Najuspešnejša slovenska alpska smučarka v zgodovini je zdaj ambasadorka Urada vlade za komuniciranje Republike Slovenije, zaradi česar je bila osrednja športna gostja konference Sporto v Planici bo začetku SP-ja v nordijskem smučanju 2023.

SP demonstracija samozavesti v državi

"Svetovno prvenstvo v Planici je popolna demonstracija samozavesti kot naroda, države in organizacije. Naslednja stvar, ki manjka, so samo še olimpijske igre. Da, imam visoke cilje. Zakaj pa ne? To bi bilo res nekaj unikatnega. Saj so že krožile ideje. Imamo vse, kar je potrebno. Smo majhni, a je treba biti drzen," je bila ob največjem zimskem športnem tekmovanju v zgodovini Slovenije vzhičena zdaj 39-letna šampionka.

Zdaj lahko uživa

Pred šestimi leti je končala kariero profesionalne športnice, saj poudarja, da je še vedno športnica in bo to ostala, dokler bo zmogla. Kaj se je spremenilo v tem obdobju, ko je sama krojila svetovna prvenstva, in zdaj, ko je govornica na konferenci ob začetku domačega SP-ja v nordijskem smučanju.

"Končno imam čas, da govorim. O preteklih športnih uspehih in drugih stvareh. Zdaj je drugače, lahko se pripravim in sem boljša ambasadorka. Kot športnik vedno loviš tisti trenutek, formo, tekmo. Ne moreš toliko uživati v trenutku, saj te je vedno čakal že nov izziv, novo tekmovanje. Zdaj lahko res uživam," je pojasnila Korošica, ki zdaj živi z Andreo Massijem čez mejo in se je s tem malce nalezla zamejskega naglasa.

Kot ambasadorka Slovenije oz. UKOM-a je dejavna zlasti na Instagramu, kjer ne manjka novih športnih izzivov. "Rada se ukvarjam s športom. S športom sem zrasla gor, ga potrebujem kot kavo zjutraj. Vprašam mlajše, kaj bi pa zdaj počela? In potem grem. Obožujem toliko različnih športov. Ob alpskem imam najraje pozimi turno smučanje. Uživam v naravi, spokoju te. Odkrivam skrite kotičke Slovenije. A vedno se je nekaj posebnega vrniti v domače kraje. Ko pogledaš takšne promocijske videe, se vedno začudiš, kako je lepa Slovenija, kaj vse premoremo. Smo bolj odprti, smo bolj samozavesti, pokažemo več Slovenije, zaradi tega prihaja k nam vse več ljudi."

"Vsi me sprašujejo, kaj počnemo v Sloveniji?"

Ob vlogi vplivnice je tudi strokovna komentatorka na Eurosportu, hkrati še vedno sodeluje z nekaterimi podjetji še iz športne profesionalne kariere, zlasti s proizvajalcem smuči Stockli, za katerega med drugim še vedno testira smuči. Kako primerja zdajšnje življenje z življenjem tekmovalke?

"Drugačne stopnje življenja. Primerjam to z olimpijskimi ciklusi, kot sem si zamišljala in načrtovala že kot otrok. Imela sem izjemno srečo, da sem se lahko udeležila štirih olimpijskih iger, zdaj v tem petem olimpijskem ciklusu pa sem postala mama."

Nad Planico 2023 je navdušena, tudi zaradi pozornosti, ki je je v zimskošportnem svetu zato deležna Slovenija. "Smo mlada država. Veliko smo spremenili v kratkem času. Postali smo močen športni narod, kar je osupljivo. Vsi po svetu me sprašujejo, kaj počnemo v Sloveniji, da smo tako uspešni."

Otroci potrebujejo šport, a ne (še) tekmovalnega

Ob tem je poudarila pomen ukvarjanja otrok s športom, od najmlajših pa vse skozi osnovno šolo, pri čemer pa tekmovanja ne smejo biti prvo. "Profesionalni šport je zdrav, če je voden na pravi način. Težava je, če okoli tebe ne sledijo tvojemu razvoju. Otroci pri 12 letih se morajo razvijati, rasti, igrati se, tekmovanje ni glavna stvar. Ne za otroke ne za trenerje ali starše. Za to pride čas pozneje," je poudarila Tina Maze, ki je bila kot velik talent v javnost potisnjena že pri 15 letih, a je nato dolgo potrebovala, da je zares izkoristila svoj potencial.

"Čustveno je treba dozoreti. Velik izziv je bil, da sem postala samozavestna športnica. Ker sem odraščala v majni vasici – Črni na Koroškem. Bila sem sramežljiva, kar ti pa v športu ne prinaša uspeha. Morala sem postati drzna, zmagovalka. Morala sem delati v svoji glavi," je med pogovorom z Matejo Janežič poudarila Tina Maze kot ključno, da je postala zmagovalka, štirikratna svetovna prvakinja in dvakratna olimpijska prvakinja.

Med pogovorom se je morala dotakniti tudi svojega izleta v glasbeni svet, iz česar je potegnila naslednje misli. "Šport je kot umetnost. Še glasba ni tako pomembna, kot je šport za življenje. Če boš glasbenik, moraš tudi športati, saj moraš skakati po odru, za kar moraš biti v dobri fizični formi ... Šport je temelj vsega, za dobrobit vsakega človeka. S koronavirusom smo imeli zahtevna leta, veliko se je spremenilo v naših življenjih. Vemo, da marsikdo preveč sedi. Zato je pomembno, da se otroke nauči športati."

Nordijcem zavida poligone, ki jih alpinci nimajo

Sama v Planici zaradi drugih obveznosti ne bo ostala dolgo, bo pa vneto spremljala tekmovanja pod Poncami in navijala za slovenske športnike. Na nedavnem SP-ju v alpskem smučanju je doživela evforijo ob zmagi Francoza Alexisa Pinturaulta, zaradi česar upa, da bi komu izmed Slovenk in Slovencev uspelo slaviti in osvojiti zlato snežinko na domačem svetovnem prvenstvu.

"Če kaj, zavidam nordijcem, zlasti skakalcem, vse te objekte. Skakalnice, njihove poligone, tekaške proge. Da ne bom samo hvalila in govorila, kako je v Sloveniji vse čudovito, naj malo pokritiziram. Alpsko smučanje je ostalo malo zadaj. Nimamo nobenega tekmovalnega poligona za alpsko smučanje, ki bi bilo namenjeno samo njim oziroma predvsem njim," je Tina Maze poudarila dejstvo, da v Sloveniji kljub vsem njenim uspehom in dosežkom pred in po njej nimajo alpinci prog, kjer bi lahko nemoteno trenirali.

Misija ledenik in odbojka na Ljubljanici nagrajenca Sporta

Na športno-marketinški prireditvi Sporto, ki je tokrat v zimski izvedbi potekala na prizorišču svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici, so ob koncu podelili tudi nagrade v več kategorijah na področju sponzorstev in marketinga v športu.

V kategoriji najboljše športno sponzorstvo je zmagal projekt Misija ledenik, v dveh kategorijah (najboljši športni dogodek in najboljše digitalno komuniciranje) pa je projekt Odbojka na Ljubljanici. Nagrado za najboljše komuniciranje športnih subjektov je dobil projekt NFT Planica 2022. Posebno pohvalo sedemčlanske mednarodne žirije so prejeli projekti Marčevska norost s Cedevito Olimpijo, žensko evropsko rokometno prvenstvo in Petrolov Zmagovalni servis 2.0.

Projekt Misija ledenik je prejel tudi posebno pohvalo žirije za najboljšo trajnostno prakso in se je kot zmagovalni projekt v kategoriji najboljše športno sponzorstvo uvrstil tudi na tekmovanje Evropskega sponzorskega združenja ESA Excellence Awards v kategoriji Best of Europe.