Pogovor s predsednikom Kolesarske zveze Pavlom Marđonovićem

"Nisem pričakovala, da bo tema dvignila toliko prahu. Že pred časom sem se sprijaznila s tem. Nimam namena, da bi izsilila sodelovanje! Zlasti če nočem tekmovati tam, kjer me ne cenijo, in biti z ljudmi, ki me samo omalovažujejo. Imam pa pravico izraziti nestrinjanje s tem, da me niso vzeli v ekipo, in omeniti, da ne obstajajo objektivna merila v procesu izbire," je v sredo na Instagramu zapisala Žigart, dvakratna aktualna državna prvakinja, ki trenutno kot edina Slovenka nastopa na Dirki po Italiji.

Sorodna novica Penko: Urška Žigart nikoli na enodnevni dirki ni bila uvrščena v top 30

Selektor Penko se je odločil, da bosta v Parizu slovenske barve zastopali Eugenia Bujak in Urška Pintar, čeprav je Žigart letos prepričljivo osvojila naslov slovenske prvakinje tako na cestni dirki kot v vožnji na čas, hkrati pa je na 113. mestu najboljša Slovenka na lestvici UCI. Bujak je 138., Pintar pa 232.

Kandidate za selektorje izbere odbor za cestno kolesarstvo, najprimernejše kandidate pa potrdi predsedstvo. Trenutni selektorji imajo mandat do konca letošnjega leta, je pojasnil Marđonović in dodal, da so odločitve o izbiri reprezentanc njihove osebne in avtonomne. "Seveda pa je dolžnost, da izberejo najboljše," je ob tem poudaril predsednik KZS-ja.

"Moje mnenje je, da je Urška Žigart trenutno naša najboljša kolesarka. Tudi rezultati to kažejo. Je najbolje uvrščena na lestvici in tudi dosega najboljše rezultate, ne samo zdaj na Giru, ampak tudi na Dirki po Švici. Ob tem je dvakratna državna prvakinja," je nadaljeval Marđonović, ki je pristavil, da se odbor s selektorjevo odločitvijo načeloma strinja, nekateri posamezniki pa izboru po njegovih informacijah nasprotujejo.

"Kot predsednik se lahko ne strinjam. Lahko imam svoje mnenje in selektorju sem to tudi povedal. On je prepričan in verjame, da ima prav," je še povedal in dodal: "Če se je javnost preveč vpletala v odločitev, ne vem, je pa razumljivo in logično. Tekmovalke in tekmovalci tekmujejo zase. Podpira in spremlja pa jih veliko gledalk in gledalcev. Verjamem, da se vsi upravičeno sprašujejo, zakaj nekatere poteze."

Največ UCI-točk v sezoni 2023 osvojila Žigart

Selektor Gorazd Penko je v obrazložitvi dejal, da je Urša Pintar v sezoni 2023 osvojila tudi največ točk in je končala najvišje med Slovenkami na UCI-lestvici, kar pa ne drži.

Na končni UCI-lestvici za sezoni 2023 (17. oktobra 2023) je bil vrstni red Slovenk naslednji:

103. Urška Žigart 340,43
108. Eugenia Bujak 328,81
138. Urška Pintar 275
239. Špela Kern 144
366. Nika Bobnar 84
631. Pija Galof 33
722. Hana Žumer 25
788. Martina Erjavec 20

Najboljših osem Slovenk je na koncu zbralo 71 točk več od Rusinj, s čimer so prišle kot 20. reprezentanca sveta do drugega mesta na cestni dirki v Parizu 2024.

Na enodnevnih dirkah svetovne serije v zadnjih treh sezonah so najboljši izidi Urške Pintar 24. mesto iz Liegea 2022, 30. mesto iz Gvanšija 2023 in 31. mesto iz letošnje Trofeje Alfredo Binda. Sočasno je najboljši izid Urške Žigart na klasikah svetovne serije 32. mesto iz letošnjega Liegea, letos pa je bila še 40. na Valonski puščici in Trofeo Alfredo Binda, pri čemer pa je v ekipi Liv AlUla Jayco vlogo pomočnice.