Isak Žvegelj. Foto: Reuters
Isak Žvegelj. Foto: Reuters

Drugo slovensko veslačico Nino Kostanjšek zadnji nastop čaka v soboto, ko se bo merila v finalu C za uvrstitev med 12. in 18. mestom.

24-letnik z Bleda je na 2000-metrski progi začel na četrtem mestu, potem napredoval na drugo mesto, na katerem je bil še na 1500 metrih, na koncu pa nekoliko popustil in osvojil četrto mesto v finalu D. Veliki finale bo na sporedu v soboto. Finale D je dobil Monačan Quentin Antognelli s časom 6:54,93, medtem ko je Isak Žvegelj za progo porabil 6:59,46 minute.

Sorodna novica Nina Kostanjšek in Isak Žvegelj daleč od uvrstitve v polfinale

Poznala se je utrujenost
"Skupaj se je tukaj nabralo kar pet nastopov. Najboljši je bil seveda repešaž, v katerem sem zmagal, pa tudi predtekmovanje ni bilo slabo, saj sem za mesto zaostal za direktnim četrtfinalom. Forma nato nekako ni šla v pravo smer. V polfinalu C/D sem močno napadel, presenetil samega sebe, a nisem zdržal do konca. Zdaj vem le, da sem izjemno utrujen in morda mi za take tekme še manjkajo izkušnje," je Žvegelj razmišljal po zadnjem nastopu.

"Tukaj se nikoli ne predaš"
Slovenski veslač bo še dolgo premišljeval o igrah: "Te so res nekaj posebnega, vsi ti gledalci, ki ustvarijo vzdušje, ki je za športnika popolnoma drugačno. Tukaj se nikoli ne predaš, pa tudi če veslaš v finalu D. Druga plat je seveda slovenska ekipa, v kateri smo združeni vsi športniki. To je enkratna priložnost, da se spoznamo, družimo in spoprijateljimo." Isak je sin Denisa Žveglja, ki je skupaj z Iztokom Čopom pred 32 leti osvojil prvo olimpijsko medaljo za samostojno Slovenijo.

Brata Sinković sta osvojila že četrto olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Brata Sinković sta osvojila že četrto olimpijsko medaljo. Foto: Reuters

Veslanje, med letoma 1988 in 2012 najuspešnejši slovenski olimpijski šport, je tako po 12 letih znova imelo slovenska predstavnika na olimpijskih igrah. Oba slovenska tekmovalca sta v Pariz odšla s posebnim povabilom po odpovedi tekmecev.

Novo zlato za hrvaška brata Sinković
V veslaškem centru bodo danes podelili štiri komplete medalj. Brata Martin in Valent Sinković sta ubranila zlato odličje v dvojcu brez krmarja. Skupaj je to zanju že tretja zaporedna zlata medalja, v Riu 2016 sta bila namreč najboljša v dvojnem dvojcu.

Hrvaška veslača sta si zlato priborila z močnim zaključkom, Britanca Oliver Wynne-Griffit in Tom George sta si zagotovila srebrno medaljo, Švicarja Roman Röösli in Andrin Gulich pa bronasto.

Veslanje, dvojec brez krmarja (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Martin Sinković in Valent SinkovićHrvaška6:23,66
2Oliver Wynne-Griffith in Tom GeorgeVelika Britanija6:24,11
3Roman Röösli in Andrin GulichŠvica6:24,76

V ženskem dvojcu sta bili najboljši Nizozemki Ymkje Clevering in Veronique Meester. Pred tremi leti sta bili v Tokiu del srebrnega četverca brez krmarja.

Veslanje, dvojec brez krmarja (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Ymkje Clevering in Veronique MeesterNizozemska6:58,67
2Ioana Vrinceanu in Roxana Iuliana AnghelRomunija7:02,97
3Jessica Morrison in Annabelle McIntyreAvstralija7:03,54

V lahkih dvojnih dvojcih sta bila prepričljivo najboljša Irca Fintan McCarthy in Paul O'Donovan. S tem sta ubranila naslov iz Tokia.

Veslanje, lahki dvojni dvojci (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Fintan McCarthy in Paul O'DonovanIrska6:10,99
2Stefano Oppo in Gabriel SoaresItalija6:13,33
3Antonios Papakonstantinou in Petros GkaidatzisGrčija6:13,44

V zadnjem veslaškem finalu dneva pa sta v isti disciplini slavili Britanki Emily Craig in Imogen Grant.

Veslanje, lahki dvojni dvojci (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Emily Craig in Imogen GrantVelika Britanija6:47,06
2Gianina Elena van Groningen in Ionela Liva CozmiucRomunija6:48,78
3Dimitra Kontou in Zoi FitsiouGrčija6:49,28