Julien Alfred je v dežju pustila za sabo vse tekmice. Foto: Reuters
Julien Alfred je v dežju pustila za sabo vse tekmice. Foto: Reuters

Sveta Lucija je majhna otoška država v Karibih s približno 180.000 prebivalci. Veseli se sploh prve olimpijske kolajne v zgodovini! Na olimpijskih igrah so predstavniki te države prvič nastopili leta 1996 v Atlanti.

Julien Alfred, najhitrejša že v polfinalu (10,84), je odlično startala in postavila državni rekord. Letos je na začetku marca v Glasgowu postala svetovna dvoranska prvakinja v teku na 60 metrov. Na lanskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti, ko je zmagala Richardson, je na 100 m zasedla peto mesto. Zadnja Američanka, ki je dobila sprint na OI, je bila Gail Devers leta 1996. Marion Jones so naslov iz leta 2000 odvzeli zaradi dopinga.

100 m (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Julien AlfredSveta Lucija10,72
2Sha'Carri RichardsonZdružene države Amerike10,87
3Melissa JeffersonZdružene države Amerike10,92

Jamajčanke predale krono

Na prejšnjih štirih olimpijskih igrah so jamajške sprinterke pobrale 10 izmed 12 medalj v tej disciplini, vključno vse štiri zlate, tokrat pa je bila v finalu samo ena predstavnica Jamajke, 19-letna Tia Clayton (7. mesto). Zmagovalka iz Ria 2016 in Tokia 2020 Elaine Thompson-Herah si je junija poškodovala ahilovo tetivo in odpovedala nastop v Parizu, bronasta z OI pred tremi leti in svetovna podprvakinja Shericka Jackson pa se je osredinila na nastop v teku na 200 m.

Na dan tekme je brez možnosti za boj za kolajne ostala še olimpijska prvakinja iz Pekinga 2008 in Londona 2012, 37-letna Shelly-Ann Fraser-Pryce. Najprej so mediji poročali, da se je to zgodilo zaradi zapleta pri vstopu na stadion, vendar so nato iz jamajške reprezentance sporočili, da je bil vzrok za to, da ni nastopila, poškodba na ogrevanju pred polfinalom. Lani si je v Budimpešti pritekla bron.

Finale ženskega sprinta na 100 metrov

Mešane štafete 4 x 400 m: Izjemen finiš Femke Bol

V teku mešanih štafet na 4 x 400 metrov je zmagala Nizozemska, zlato ji je v zadnjih metrih s silovitim sprintom zagotovila svetovna prvakinja v teku na 400 m z ovirami Femke Bol (3:07,43). Povsem drugačen razplet torej kot lani na SP-ju, ko je Bol v mešani štafeti tik pred ciljem nesrečno padla in z rojaki ostala brez medalje. Ob zadnji predaji so bili Nizozemci še na četrtem mestu. Srebro je pripadlo ZDA (3:07,74), bron pa Veliki Britaniji (3:08,01).

Za Nizozemsko so tekli še Eugene Omalla, Lieke Klaver in Isaya Klein Ikkink. Zgolj za dve stotinki sekunde so zgrešili svetovni rekord, ki so ga Američani dosegli v petkovih kvalifikacijah (Vernon Norwood, Shamier Little, Bryce Deadmon in Kaylyn Brown). Britanci Samuel Reardon, Laviai Nielsen, Alex Haydock-Wilson in Amber Anning so se veselili državnega rekorda.

4 x 400 m, mešane štafete
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1NizozemskaNizozemska3:07,43
2Združene države AmerikeZdružene države Amerike3:07,74
3Velika BritanijaVelika Britanija3:08,01
Femke Bol "kakor vihar" mimo Američanke za zlato v mešanih štafetah

Krogla: Crouser ponovil uspeh iz Ria de Janeira in Tokia

Ryan Crouser je bil še tretjič zapored najboljši v suvanju krogle. To mu je uspelo kot prvemu v zgodovini. Izkušeni 31-letni Američan, tudi svetovni rekorder, je z dosežkom sezone 22,90 m prehitel rojaka Joeja Kovacsa (22,15) in Jamajčana Rajindro Campbella (prav tako 22,15). Zmagovalno dolžino je dosegel v tretjem poskusu. Za Kovacsa, ki je svoj najboljši izid kljub dežju dosegel v zadnji seriji, je to tretje zaporedno srebro.

Krogla (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Ryan CrouserZdružene države Amerike22,90
2Joe KovacsZdružene države Amerike22,15
3Rajindra CampbellJamajka22,15

Troskok: Thea LaFond izkoristila odsotnost Yulimar Rojas

30-letna Thea LaFond iz Dominike je postala nova olimpijska prvakinja v troskoku s 15,02 m dolgim skokom v drugi seriji, kar je najboljši izid sezone na svetu. Tako kot Sveta Lucija se tudi ta karibska država veseli prve olimpijske kolajne v zgodovini. Druga je bila Jamajčanka Shanieka Ricketts (14,87), tretja pa Američanka Jasmine Moore (14,67).

Branilka naslova in svetovna rekorderka, Venezuelka Yulimar Rojas, zaradi poškodbe ni tekmovala.

Troskok (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Thea LaFondDominika15,02
2Shanieka RickettsJamajka14,87
3Jasmine MooreZdružene države Amerike14,67
Brat Thee LaFond med treningom ameriškega nogometa izvedel za zlato svoje sestre

Deseteroboj: Rooth do zlata po šoku za Warnerja

Norvežan Markus Rooth je senzacionalno zmagal v deseteroboju. Svoji državi je priboril prvo medaljo na letošnjih igrah, z 8796 točkami je postavil državni rekord. Srebrno odličje je osvojil Nemec Leo Neugebauer (8748), bron pa Lindon Victor iz Grenade (8711).

22-letni Rooth je na lanskem SP-ju zasedel osmo mesto, bil pa je tudi evropski prvak do 23 let. Najboljši izid je dosegel v skoku s palico, kjer je bil drugi (5,30). Tam je brez izida šokantno ostal branilec naslova Damien Warner, potem ko je trikrat podrl letvico na 4,60 m. Kanadčan se je nato odločil, da v zadnjih dveh disciplinah ne nastopi in končal tekmovanje.

Deseteroboj (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Markus RoothNorveška8796
2Leo NeugebauerNemčija8748
3Lindon VictorGrenada8711

Tudi "popravni izpit" ni uspel

Anita Horvat je ostala brez nedeljskega polfinala v teku na 800 metrov. Dopoldne jo je čakal repešaž, s časom 2:00,56 je v svoji skupini zasedla četrto mesto. S tem je za 24 stotink zaostala za svojim najboljšim letošnjim izidom.

V petek zvečer je Anita Horvat v kvalifikacijah tekla 2:00,91, tako da jo je danes čakal popravni izpit. Ni se ji uspelo dobro spočiti, zaspala je šele ob štirih zjutraj.

Anita Horvat se je v repešažu poslovila od Pariza. Foto: Reuters
Anita Horvat se je v repešažu poslovila od Pariza. Foto: Reuters

"Od včeraj sem še čutila utrujenost, časa za regeneracijo ni bilo veliko. Bilo bi dobrodošlo, da bi bilo vsaj 24 ur razlike. Poleg tega nisem jutranji človek. Vseeno sem tekla tako, kot sem si zamislila, vse sem dala od sebe. Je bilo pa super, ker danes ni bilo prerivanja," je povedala za Val 202.

Naslednja slovenska nastopa v Parizu bosta v ponedeljek, ko gresta dopoldne v areno Kristjan Čeh (kvalifikacije meta diska) in Matic Ian Guček (kvalifikacije na 400 metrov ovire).

Anita Horvat zaspala šele ob štirih in na start prišla utrujena
Nastop Anite Horvat v repešažu na 800 metrov