Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Zelena luč • oddaje

Zelena luč Prilagajanje elektroenergetskega omrežja na prehodu v dobo električne mobilnosti

17.10.2024

Električna mobilnost prihaja. Ni še jasno, kako hitro in v kakšnem obsegu bodo električni avtomobili in tovornjaki zavzeli ceste, a vsekakor bo tudi mobilnost zahtevala vse več električne energije. Je naše električno omrežje pripravljeno na to? Bomo lahko postavili učinkovito mrežo polnilnic, brez da bi se omrežje sesedlo? Kje bomo dobili dovolj energije in iz katerih virov? Bodo “baterije na štirih kolesih” probleme omrežja povečale ali omilile? Nekateri odgovori so že jasni, drugi so odvisni od našega ukrepanja. V Zeleni luči zato osvetljujemo delovanje omrežja na prehodu v dobo električne mobilnosti.

Zelena luč Na kakšen način spreminjati mobilnost v mestu

10.10.2024

Vsako mesto ima svoje težave s prometom. Nekatera mesta imajo bolj jasne prometne strategije, druga manj, vsem pa je skupno, da morajo najti pravo pot za uveljavljanje sprememb. Kako torej spremeniti načine premikanja, ne da bi popolnoma ohromili mesto? Kako dati glas prebivalcem, da bodo lahko vplivali na to, kako bo urejena njihova ulica? Vsako mesto išče svoje rešitve, za primer pa se tokrat obračamo proti Dunaju. Mesto je uvedlo nekaj inovativnih praks, ki so se izkazale za uspešne. Jih lahko prenesemo tudi v naša mesta?

Zelena luč Kolesarji prostovoljci rišejo zemljevid onesnaženosti zraka v Ljubljani

03.10.2024

“Kaj pa, če bi kolesarje prostovoljce opremili s senzorji? Tako bi ugotovili, kdaj in kje je zrak onesnažen in koliko hrupa je v okolici.” Nekako takšna je bila ideja raziskovalcev na Urbanem kolesarskem laboratoriju, ki deluje na Inštitutu Jožef Stefan. Z majhnimi napravami opremljeni kolesarji zdaj zbirajo te podatke na svojih vsakdanjih poteh s kolesom, v ozadju pa nastaja velika podatkovna baza, ki bo v prihodnje lahko pomagala mnogim: kolesarjem, ki se bodo na podlagi teh podatkov lahko odločali za najbolj primerno pot, in institucijam, ki načrtujejo mestno kolesarsko infrastrukturo. V Zeleni luči dodamo še nekaj priporočil, ovržemo mit o propadanju mesta zaradi zapiranja cest in prisluhnemo kratki zgodbi z javnega prometa.

Zelena luč ABC mobilnosti po svetu - kako se premikamo na različnih kontinentih

26.09.2024

En svet, stotine načinov premikanja, tisoči mest. Kaj lahko sploh rečemo o tem, kako se ljudje premikajo po svetu? To vprašanje si je zastavil dr. Rafael Prieto-Curiel, ki je s sodelavci preučil načine premikanja v 800 mestih po vsem svetu. Ustvarili so tri kategorije načinov premikanja (aktivna mobilnost, javni prevoz in avtomobili) in analizirali neverjetne količine podatkov, da so lahko ustvarili pregledno sliko mestne mobilnosti in rezultate primerjali med sabo. Izsledki? Razlike po sem svetu so zares velike. Razbijemo še en prometni mit, tokrat tega, da širitev cest zmanjša zastoje v mestih. Ob koncu oddaje pa dodamo še eno zgodbo z javnega prometa, tokrat jo prispeva Mitja.

Zelena luč Prižigamo Zeleno luč: Kje smo, kam gremo?

19.09.2024

Zelena luč je nov podkast Vala 202, ki raziskuje mobilnost 21. stoletja. Mobilnost vpliva na mnoga področja družbenega življenja in jih spreminja v zelo kratkem času - v Zeleni luči zato z domačimi in tujimi gosti analiziramo aktualne problematike javnega prometa, nove tehnologije, infrastrukturne in energetske izzive ter izpeljavo zelenega prehoda v panogi, katere del smo vsak dan mi vsi. V prvi oddaji se Jan Grilc s tremi strokovnimi sodelavci pogovori o prometnih izzivih, ki so izpostavljeni ob letošnjem Evropskem tednu mobilnosti. Ob tem razbijemo še en prometni mit in prisluhnemo prvi zgodbi z javnega prometa. Gosti: - Simon Koblar, Urbanistični inštitut Republike Slovenije - Marjeta Benčina, Focus - Andrej Brglez, FIA - Nela Halilović, IPoP

Zelena luč Zelena luč - nov podkast o mobilnosti!

17.09.2024

Zelena luč je nov podkast Vala 202, ki raziskuje mobilnost 21. stoletja. Prelomne tehnologije, novi načini dela in preživljanja prostega časa, materialne potrebe sodobnih družb in okoljska problematika spreminjajo naše načine premikanja in transportne tokove. Mobilnost vpliva na mnoga področja družbenega življenja in jih spreminja v zelo kratkem času - v Zeleni luči zato Jan Grilc z domačimi in tujimi gosti analizira aktualne problematike javnega prometa, nove tehnologije, infrastrukturne in energetske izzive ter izpeljavo zelenega prehoda v panogi, katere del smo vsak dan mi vsi. Ob reportažah s terena in pogovorih s strokovnjaki iščemo tudi vsakdanje zgodbe, ki jih pišejo stiki med ljudmi v javnem prometu.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov