Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 11. avg. 2022

Prvi • Čet, 11. avg.

00:00
Poročila

Na nočni klepet smo ob njenem obisku Pohorja povabili Gabrijelo Duh, Mariborčanko, ki že dve desetletji živi na Primorskem. Narava, kot pravi, je njen drugi dom. Zaposlena je med tistimi, ki postavljajo meje takrat, kadar na zabavah pogledamo pregloboko v kozarček, sicer pa je mama dveh najstnikov, Timoteja in Sergeja. Če jo srečamo, jo prepoznamo po iskrenem nasmehu, v zadnjem času pa tudi po knjigi Srečala sem tebe, našla sem sebe, v kateri je napisala svojo življenjsko zgodbo do danes. Prisluhnite po polnoči, ko jo je na nočni klepet povabil Robert Zajšek.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Odpusti mi, Bog, ker sem pozabil na veselje.
Zaradi Tebe vsem postajam vse: slaboten sem s slabotnimi, trpim s trpečimi, jočem z jokajočimi … veselih pa se na daleč izognem, ker se mi zdijo neresni!
Iz dneva v dan sklepam roke in Te molim:
V Tvoje naročje izročam svoje načrte, svoje upe, svoje sanje …
V Tvoje ranjene dlani polagam svoj boj, zmage in poraze …
V Tvoje usmiljeno srce iztakam svoj greh in svojo nemoč …
Na moje veselje pa čakaš zaman …

Noben križ, ki mi ga naložiš, mi ni pretežak … in ni težak toliko kot nasmeh na obrazu!

Pripadam tako resni Cerkvi: Na porokah se jočemo, že najmanjši smeh, ki zadoni po Tvoji hiši, pa nas vznemiri! Umrle pospremimo v »večno veselje« zaviti v črnino in solze!
Pa vendar oznanjamo veselo novico!

Ne bom te prosil, Bog, da mi daruješ veselje, ker trdno verujem, da si mi ga s krstom že kdaj podaril!
Prosil Te bom, da znova odkrijem veselje!
Da bom znal biti vesel!
Da bom z veseljem potrpel in trpel.
Da bom z veseljem nosil križ.
Da bom z veseljem hodil za Teboj!
Da bom z veseljem tudi žalosten.
Da bom vesel na porokah in na pogrebih.
Da bom našel veselje tako v Betlehemu kot na Kalvariji.
Da bom odkril veselje v Tvojem srcu.

In bom odkril veselje v svojem srcu!

Amen.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 11. avgust

06:15
Vreme z meteorologom

Marko Škrlj bo tokrat ujel notranjski lokalni čas. Ta teče v ritmu speleologije, pa tudi poletnih dejavnosti, kot je kampiranje. Z radijskim mikrofonom je obiskal znanstvenico dr. Nadjo Zupan Hajna, o kateri smo v preteklih dneh poročali zaradi novega uspeha, ustavil pa se je tudi v vasici Vrh pri Babni Polici. Kako tam teče čas in zakaj ne manjka obiskovalcev iz tujine? Izveste v pogovoru!

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Tokrat se bomo za dobro jutro spomnili na pet marčevskih epizod Možganov na dlani, ki smo jih v posebni seriji "Od glave do pet" posvetili temi letošnjega Tedna možganov. Raziskovali smo, zakaj mežikamo, kaj se dogaja v možganih, ko nas oblije kurja polt, kdaj se prepoznamo v ogledalu, kakšen spomin imajo naše mišice ter kako se naši možgani sinhronizirajo v gibih in preostalih aktivnostih. Vse hrani arhiv, mi pa vas vabimo, da se skupaj z nami potopite v svet nevronov in jih ob koncu v nagradnem izzivu tudi malo razmigate! Pripravlja: Mojca Delač.

08:00
Poročila

Udeležba na plavalnem tečaju v osnovni šoli je pri nas obvezna. Zato imamo velik delež plavalcev, niso pa seveda vsi dobri ali celo odlični v tem. V četrtkov Svetovalni servis smo povabili Miho Močnika, učitelja plavanja pri Športnem društvu Aqua, ki dela tako z otroki kot odraslimi. Katere so najpogostejše napake, ki jih delamo pri osnovnih plavalnih slogih: prsno, kravl in hrbtno?

08:08
Prvi na koči - Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih, 13.8., Pregled marčevskih epizod in nagradni izziv za možgane!

Vsak delavnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.
11. avgusta leta 1949 se je rodil ameriški glasbenik Eric Carmen, ki je napisal svoje največje uspešnice v 80. letih prejšnjega stoletja. Ena izmed njih je tudi skladba iz leta 1987 Hungry Eyes.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Na svetu živi največ stoletnic na japonskem otoku Okinava, največ stoletnikov pa na italijanskem, na Sardiniji. Ko so raziskovalci iskali odgovor na večno vprašanje, kakšen je recept za dolgo življenje, so prišli do zanimivega spoznanja. Ugotovili so, da je na Zemlji pet krajev, kjer ljudje živijo dlje od povprečja. Ob Okinavi in Siciliji so to še grški otok Ikarija, polotok Nicoya v Kostariki in mesto Loma Linda v Kaliforniji. Ti kraji so znani kot modre cone. Zakaj prebivalci petih modrih con živijo najdlje na svetu? Kaj imajo skupnega, po čem pa se razlikujejo? Kakšen je torej recept za dolgo in zdravo življenje? V Ultrazvoku sprašuje Iztok Konc, odgovarja dr. Tanja Pajk Žontar, predavateljica na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Foto: Nam najbližja modra cona je otok Sardinija/Tommie Hansen/Flickr, cc

10:00
Poročila

Gospa Sonja Lah je poklic učiteljice opravljala z največjim veseljem in zavzetostjo. Pravi, da je vedno poiskala stik s starši, če se je kaj zapletlo. Šolstvo jo še vedno zanima in spremlja dogajanje in spremembe tudi zdaj, ko sedem let živi v Pegazovem domu v Rogaški Slatini.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Ljubljanski škof zahteva slovenščino v javnem življenju
Slovenskogoriški agronom v Mostarju
Žrtev dahavskih procesov
Ljubljanska evangeličanska cerkev spet v lasti cerkvene občine

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Predstavniki organizacij, ki zastopajo interese mladih in starejših, so predsedniku vlade Robertu Golobu predstavili najbolj žgoče probleme. Kot je pojasnil premier, so se dogovorili, da bodo nekatere teme obravnavali prednostno v obliki delovnih skupin. Med njimi je poudaril duševno zdravje mladih, štipendije in usklajevanje pokojnin.

Drugi poudarki oddaje:
- Na donatorski konferenci v Koebenhavnu o dodatni pomoči za Ukrajino.
- Gozdove zaradi suše ogrožajo podlubniki.
- Požar pri Socerbu pogašen, požarišče bodo zalivali do večera.

Drugi poudarki iz oddaje:
-Zaradi nizkih vodnih gladin se zaostrujejo tudi razmere v energetiki
- Domžalska Osnovna šola Roje za otroke s posebnimi potrebami ostaja brez dodatnih prostorov
- Tudi v Podravju bi kupcem radi pomagali najti pot do lokalnih ponudnikov

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Čez dobra dva tedna se bo začelo svetovno odbojkarsko prvenstvo, ki ga bosta gostili Slovenija in Poljska. Gre za enega najbolj globalnih športnih dogodkov na slovenskih tleh. V Stožicah bo tekmovalo 16 elitnih reprezentanc. Kaj si lahko naša država obeta od te edinstvene priložnosti? Kakšen je turistični in športnorazvojni potencial prvenstva? Kaj lahko od prvenstva pričakujejo navijači, kdo določa cene vstopnic in, ne nazadnje, po katerih kriterijih se bo ocenjevalo, ali je bilo prvenstvo uspešno? O vsem tem voditeljica Anja Hlača Ferjančič z gosti:

Tine Urnaut, kapetan slovenske odbojkarske reprezentance
Gregor Humerca, generalni sekretar Odbojkarske zveze Slovenije
Tomaž Ambrožič, direktor agencije SportMediaFocus
Maja Zalaznik, profesorica na Ekonomski fakulteti v Ljubljani

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Bilo je pasje vroče. Svinčnik, Kuli in Šnita so poležavali ob reki, da bi se ohladili …
Pripoveduje: Gregor Zorc.
Napisala: Aleksandra Kocmut.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2013.

Ansambel, ki smo ga v Studiu 13 gostili zadnji četrtek maja, je mladosti navkljub uspešen narodno-zabavni kvintet, ki stremi k poti, po kateri so hodile velike narodno-zabavne legende. Ponovno jih poslušate v tokratni reprizi.



Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodno-zabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najkakovostnejše zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

Jorge Amado je eden največjih, najbolj priljubljenih in tudi najbolj prevajanih brazilskih pisateljev. Njegova dela so prevedena v 49 jezikov, pet romanov imamo tudi v slovenščini. Zaradi svojega pisanja in levičarskega delovanja je bil v domovini večkrat zaprt in navsezadnje iz nje izgnan. Pozneje se je v pisanju odmaknil od političnega angažmaja in začel pisati poljudnejša, tudi humorno obarvana dela.

Prevajalci: Maksim Veselko, Janko Moder, Breda Ozim Kristanović,
avtorica scenarija: Tadeja Šergan,
režiser: Klemen Markovčič,
bralka: Lidija Hartman,
interpret: Gorazd Logar,
glasbena opremljevalka: Nina Kodrič,
mojstrica zvoka: Mirta Berlan,
urednici oddaje: Tadeja Krečič, Tina Kozin.
Leto nastanka 2021.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V Pesmi v žepu se danes z glasbo odpravljamo na kratek potep čez meje naše države. Družbo nam delajo glasbenice in glasbeniki, ki smo jih v preteklem letu z novimi projekti predstavili na Prvem: Ani Frece s šansonjerskim albumom »Hotel za srečo«, Noreia, Jani Kovačič in Laura Krajnc s koncertno ploščo »Kilt Roberta Burnsa«, duo 3:RMA s kantavtorskim prvencem »a well-paved road« in Bossa de Novo s svojim petim albumom »Twist«.

23:00
Poročila

Barbara Motoh živi in ustvarja v Izoli. Svoj pesniški prvenec z naslovom Stopinja za stopinjo je izdala leta 2011, dve leti pozneje pa zbirko Bojazni. V pesmih jo navdihujejo drobni, na videz nepomembni dogodki iz vsakdanjega življenja, ki pa odmevajo na čustveni ravni. Preprost, jedrnat in neposreden izraz, svežina pesniške drže in emotivna prepričljivost so tudi odlike njenih najnovejših pesmi, ki so izšle v zbirki Vsi koščki (2022).

Interpretka Tina Resman,
režiserka Živa Bizovičar,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
tonska mojstrica sonja Strenar,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2022.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov