Poslušalci Vala 202 so med imeni tednov izbrali posameznike, ki so s humanitarnostjo, inovativnostjo, športnimi presežki in dobro voljo navdihovali v letu 2016. Foto:
Poslušalci Vala 202 so med imeni tednov izbrali posameznike, ki so s humanitarnostjo, inovativnostjo, športnimi presežki in dobro voljo navdihovali v letu 2016. Foto:
Ime leta 2015 je postal Ciril Zlobec.
Ime leta 2015 je postal Ciril Zlobec. Foto: Sandi Fišer

Poslušalci Vala 202 so med imeni tednov izbrali posameznike, ki so s humanitarnostjo, inovativnostjo, športnimi presežki in dobro voljo navdihovali v letu 2016. V četrtek, 22. decembra, se bomo v CUK Kino Šiška in na Val 202 družili z imeni mesecev in mladimi glasbenimi zvezdami letošnjega leta.

Z inovativnimi projekti ter učinkovitimi metodami za spodbujanje branja je v januarju prepričala ravnateljica Knjižnice Antona Tomaža Linharta v Radovljici Božena Kolman Finžgar.

Judita Nahtigal, ravnateljica Dijaškega doma Kranj, je bila pripravljena v domu začasno namestiti 6 mladoletnih beguncev brez spremstva. Zaradi plemenitosti in nesebične pomoči je postala ime februarja.

Peter Prevc, nas je navduševal celotno sezono 2015/2016, v marcu, ko je v Planici na najboljši možni način končal neverjetno sezono, v kateri je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, pa so ga poslušalci izbrali še za ime meseca.

Boštjan Videmšek novinar, ki s svojimi zgodbami že leta opozarja javnost na begunsko krizo in je skupaj s šestimi kolegi iz različnih evropskih držav prislužil nominacijo za European Press Prize 2016, je postal ime meseca aprila.

Peter Slatnar je športnike in Slovence navdušil v maju, ko je, potem ko se je programu skakalnih smuči odpovedal Elan zaznal priložnost pod okriljem podjetja Slatnar Carbon zagnal proizvodnjo smuči.

Luka Snoj, vodja jedrskega reaktorja Triga, ki v okviru Inštituta Jožefa Stefana deluje že 50 let. Začetek delovanja reaktorja je pomenil začetek jedrske dobe v Sloveniji. Za svoje dosežke je bil izbran za ime meseca junija.

V juliju je prepričal Matija Solce, lutkar, glasbenik, vodja festivala Plavajoči grad, ki temelji na prostovoljstvu in poteka skorajda brez proračuna. V idilični okolici gradu Snežnik je povezal domačine in različne umetniške skupine.

Klemen Balažic in Peter Uranič, ki sta avgusta brez pomislekov zabredla v reko Savo in iz nje potegnila negibnega človeka ter mu tako rešila življenje.

Septembra je motokrosist Tim Gajser, v krstni sezoni v elitnem razredu motokrosa v kategoriji MXGP, postal svetovni prvak.

Kozma Ahačič, idejni oče in urednik spletnega jezikovnega portala FRAN, je prepričal v oktobru. Portal FRAN združuje slovarje in druge slovenistične jezikovne vire Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, v dveh letih delovanja pa je presegel 11 milijonov obiskov.

Novembra je podatkovna-preiskovalna skupine Televizije Slovenija EkstraVizior razkrila, da pri nabavi zdravil ter pripomočkov bolnišnice z javnim denarjem ravnajo negospodarno in omogočajo velike zaslužke dobaviteljem. Ime meseca je postala, novinarka in vodja projekta Lidija Hren.

Ime meseca decembra je postal Žiga Vrtačič, eden od članov inštituta Danes je nov dan, v okviru katerega je nastalo spletno orodje Parlameter. Z Googlovo pomočjo so ga razvijali dve leti, omogoča pa učinkovit vpogled v delovanje oblasti: od tega, koliko so poslanci navzoči na sejah, do tega, kaj govorijo in kako dejavni so.

Prireditev Ime leta

Na Valu 202 priložnost dobivajo tudi mlada glasbena imena, ki prepričajo s svojo kvaliteto in unikatnostjo. Na letošnji prireditvi Ime leta se bodo v ekskluzivnih glasbenih nastopih predstavili: klasično izobražena glasbenica Lina Rahne, ki očara z intimno pop jazzovskim izrazjem. Javnost jo je spoznala po skladbi »Rain«; prvinski kantavtor, poznan po zelo sodobnem akustičnem popu, Jakob Kobal; Sandra Erpe, avtorsko in pevsko izjemno močna mladenka. Širši publiki je pozornost je vzbudila na festivalu Vizije v Novi gorici. V pripravi pa ima tudi svoj prvenec; ter Tidal Waves, mlad rock band, ki sledi smernicam sodobno rockovske produkcije.

Svoj pečat bo dodala skupina Torul, ki po uspehih v tujini dobiva vse več poslušalcev tudi v Sloveniji.

Voditelja prireditve Ime leta 2016 bosta Maruša Kerec in Matej Praprotnik.

Prireditev bo mogoče spremljati živo na Val 202 in v prenosu na spletni strani in facebook profilu Vala 202.