„Danes smo se vsi pogovarjali v slovenskem jeziku in tudi na naši strani se moramo potruditi, da bomo govorili nemški jezik. Tako bo sodelovanje teklo še lažje,“ pa je dodal tržiški župan Borut Sajovic.

Kot so na novinarski konferenci po srečanju povedali ravnatelji osnovnih šol in župani občin Preddvor, Jezersko, Šenčur, Tržič, Sele, Železna Kapla in Globasnica, je bilo srečanje mejnik v skupnem sodelovanju za razvoj regije. Ob tem so sodelujoči izrazili pripravljenost za nadaljnje tesno sodelovanje.

Povezovanje bi bilo glede na geografsko lego in značilnosti dobrodošlo predvsem na področju turizma. Na segmentih, kakršno je na primer pohodništvo, bi lahko oblikovali skupne produkte, jih skupaj tržili in ponudili turistom. Pri tem bi se osredotočili na kakovosten turizem z dodano vrednostjo in ohranjanjem naravne dediščine prihodnjim rodovom.

Še letos se bodo župani obmejnih občin ponovno srečali, tokrat skupaj s predstavniki razvojnih agencij s slovenske in avstrijske strani meje, da bi razmislili o možnosti prijave kakšnega konkretnega projekta s področja turizma na evropske vire financiranja. Preddvorski župan Miran Zadnikar se nadeja, da bodo skupen projekt lahko pokazali že prihodnje leto.

Hkrati se bodo lotili priprave skupnega turistične koledarja, na katerem bo izpostavljenih nekaj najbolj atraktivnih prireditev v posameznih občinah, ki jih bodo promovirali na obeh straneh meje. Poleg tega bodo razmislili o možnosti priprave skupnega športnega tekmovanja.

Kot je prepričan direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske Rok Šimenc, bo sodelovanje obmejnih občin možno s pridobivanjem evropskih sredstev na čezmejnih projektih ali na projektih programa Leader.

Župan občine Jezersko Jurij Rebolj je izpostavil, da so takšna srečanja precejšnja dodana vrednost k temu, da se povežejo med seboj in skušajo „zadihati kot eno“.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci

„Danes smo se vsi pogovarjali v slovenskem jeziku in tudi na naši strani se moramo potruditi, da bomo govorili nemški jezik. Tako bo sodelovanje teklo še lažje,“ pa je dodal tržiški župan Borut Sajovic.