Danes ali jutri se bo razplamtel boj med Tadejem Pogačarjem (levo) in Jonasom Vingegaardom (v sredini). Foto: EPA
Danes ali jutri se bo razplamtel boj med Tadejem Pogačarjem (levo) in Jonasom Vingegaardom (v sredini). Foto: EPA

V ponedeljek je na prosti dan Tadej Pogačar, vodilni v skupnem seštevku dirke, spregovoril z novinarji o današnji in jutrišnji etapi. Prepričan je, da si bo moštvo Visma Lease a bike, na čelu z drugouvrščenim Jonasom Vingegaardom, eno izmed omenjenih etap izbralo za veliki napad. Se bo to zgodilo danes?

Pogačar (UAE Emirates), ki rumeno majico vodilnega neprekinjeno nosi že od 4. etape dalje, ima v skupnem seštevku pred Vingegaardom, zmagovalcem zadnjih dveh Tourov, 3:11 naskoka, kar 5:09 pred tretjeuvrščenim izzivalcem Remcom Evenepoelom (Soudal QuickStep). Četrtouvrščeni Joao Almeida, Pogačarjev moštveni kolega, na četrtem mestu zaostaja že skoraj 13 minut (+12:57).

Začetek današnje etape je umeščen v Embrun. Prvih 20 km je več ali manj ravninskih, tam je postavljen tudi leteči cilj, kjer se bosta za točke v boj najverjetneje spustila Biniam Girmay (Intermarche Wanty) in Jasper Philipsen (Alpecin Deceuninck). Nato se trasa zače počasi vzpenjati proti prvemu kategoriziranemu prelazu dneva, Col de Varsu (18,8 km ob 5,7-odstotni naklonini).

Profil današnje, 19. etape. Foto: ASO/GeoAtlas
Profil današnje, 19. etape. Foto: ASO/GeoAtlas
Sorodna novica Hvastija: Pogačar tudi sam sebi dokazuje, da je najboljši

Sledi daljši spust do Jausiersa, za katerim sledi nov klanec ekstra kategorije - Cime de la Bonette - oziroma skoraj 23 km vzpenjanja ob 6,9-odstotni naklonini. Spust z njega je dolg, konča se na 127. kilometru etape ob vznožju Isole 2000. Tam bo treba premagati še zadnji vzpon dneva na Isolo 2000 (16,1 km ob 7,1-odstotni naklonini). Cilj je na vrhu.

Vrh Isole 2000 je sicer že gostil zaključek etape Dirke po Franciji, in sicer leta 1993, ko je 15. etapo kot zmagovalec končal Švicar Tony Rominger. Etape se danes začenja ob 12.30, končala se bo predvidoma po 16.30. Etapo bomo od vsega začetka spremljali v aplikaciji MMCživo, od 15. ure dalje jo boste lahko spremljali na TV SLO 2 in na MMC-ju.