Pogačar po zmagi: Podoživel lepe spomine ob etapni in skupni zmagi 2021

V vseh štirih letih velikega dvoboja Pogačar – Vingegaard, ki se je začel s kraljevsko etapo Toura 2021 čez Mont Ventoux, ni Slovenec proti Dancu nikoli pridobil toliko časa na cesti kot tokrat v 14. etapi letošnje Dirke po Franciji.

39 sekund na cesti in še štiri dodatne sekunde odbitka. S 74 sekund se je prednost v skupnem seštevku po dveh tretjinah 111. velike pentlje povečala na 117 sekund.

Nad istim mestom že slavil pred tremi leti

"Izjemna etapa, všečna od samega začetka. Vsa zahvala ekipi, da smo nadzirali beg in tudi naredili razliko na zadnjem klancu. Izjemno vesel! Se spominjam leta 2021, ko sem tukaj blizu zmagal in nato zmagal v skupnem seštevku. Lepi spomini, dal sem vse od sebe in podoživel sanje iz l. 2021," je Tadej Pogačar v intervjuju za RTV Slovenija razkril, da so ga gnali zmagovalni spomini.

Sorodna novica Kronanje malega princa, ki v Pirenejih premika mejnike

Mestece Saint-Lary-Soulan je namreč pred tremi leti prav tako gostilo cilj gorske etape, a na klancu Col du Portet. Takrat je Pogačar s prvo etapno zmago v rumeni majici vodilnega potrdil, da bo drugič zapored osvojil Dirko po Franciji. Na vrhu sosednjega vzpona je za tri sekunde ugnal Vingegaarda in za štiri Carapaza, ki sta mu na koncu tudi delala družbo na zmagovalnem odru v Parizu.

Kot je govoril vse od kronometra: v Pirenejih je Pogačar pokazal svojo moč v pravih gorah. Foto: Reuters
Kot je govoril vse od kronometra: v Pirenejih je Pogačar pokazal svojo moč v pravih gorah. Foto: Reuters

Desna roka, največji ekipni igralec

"Vemo, da je Adam največji ekipni igralec, kar sem jih kdaj srečal. V mislih sem že imel, naj gre po etapno zmago, saj si jo zasluži. A po drugi strani sem čutil, da morebiti Jonas danes ni 100-odstoten, sam pa sem se počutil zelo dobro, igrivo. Poskusil sem z napadom. Zahvala Adamu, da je potegnil tistih nekaj sto metrov in sva ustvarila razliko," je bil Pogačar poln hvale na račun svojega pomočnika, ki ga je že pred časom krstil za svojo desno roko.

Zadnji ubežnik Ben Healy je še upal, da bo na cilju prehitel skupino s kapetani, ki so se pripravljali na zadnje kilometre, ko je sedem kilometrov pod vrhom skočil Adam Yates. 31-letni Anglež je vztrajno, a postopoma zmanjševal zaostanek za Ircem, medtem ko je v glavnini vajeti morala prevzeti nizozemska ekipa. A Vingegaard je po navijanju tempa Joaa Almeide ob sebi imel zgolj še Mattea Jorgensona. Američan ni zmogel uloviti Yatesa, razlika je rasla in se bližala polovici minute.

Sorodna novica Pogačar osvojil prvi ciljni vzpon Toura in pobegnil Vingegaardu na 1:57!

400 metrov ključne pomoči Yatesa

"S Tadejem nikoli ne veš, kakšen je načrt. Vedno se dobro počuti. V nekem trenutku mi je rekel, naj napadem, in sem si mislil, o čem sploh govori?! Pogovorila sva se in potem sem se oziral, kdaj bo prišel. Nisem mu mogel dolgo pomagati, saj sem bil že 'pečen'. Naredil sem, kar sem mogel, in ustvarili smo nekaj razlike. Greš na vso moč, dokler zmoreš," je za Eurosport svoj napad in pomoč pojasnil Adam Yates.

Točno 4,6 km pred ciljem je napadla rumena majica. Nagonsko in na vso moč, v 200 metrih je bil Pogi pri ekipnem tovarišu, ki je ravno ujel Healyja. Nekaj deset metrov za njim je lovil Vingegaard, ki se mu je sprva pridružil tudi Evenepoel, ki pa ni mogel menjati.

400 metrov je Yates vlekel Pogačarja, razlika je narasla na 10 sekund, nato pa je bila rumena majica prepuščena sama sebi. Ob zmagovitih spominih je slovenski šampion začel povečevati razliko, sekundo za sekundo. V zadnjem kilometru se je Danec zaletel v mali zid in s 23 sekund pod hudičevim jezikom je do cilja zaostanek narasel na 39 sekund. Še več so izgubili preostali: Evenepoel 1:10, Carlos Rodriguez 1:19, Giulio Ciccone in Santiago Buitrago 1:23, z njima pa je v cilj na sedmem mestu prišel tudi Adam Yates.

Pogačar na peklu v Pirenejih pokazal mišice Vingegaardu

Napad od daleč se ni posrečil, zato napad bližje cilju

"Zadnjič smo poskušali od daleč, pa se ni najbolje razpletlo. Zdaj smo šli v napad precej bližje cilju, malce drugače, in se je obrestovalo. Upam, da bomo tudi jutri imeli dober dan," je spremembo pristopa k dirkanju pri UAE Emiratesu povzel mlajši izmed dvojčkov Yates. Mimogrede: po govoricah v karavani bo Simon Yates v prihodnji sezoni okrepil nizozemske čebele.

"Mislim, da se ne bom nikoli spremenil"

"V vsakem intervjuju z vami poslušam, da ne smem razmetavati energije. A tako je. Mislim, da se ne bom nikoli spremenil. Če se bom tako počutil, bom napadel. V sredo se ni izšlo, danes se je. To je življenje. Preprosto obožujem dirkanje in tekmovanje," je v pogovoru za različne tuje medije, med drugim tudi ITV, dejal Pogačar.

Z enim kolesarjem spredaj. Adam je na izjemni ravni in je opravil odlično delo. Prav tako Joao Almeida pri pripravi. Zdaj je razlika 1:57, kar je bolje kot včeraj.

Matxin Fernandez, vodja ekipe UAE Emirates

Vrnil udarec po razočaranju na 11. etapi

Pogačar je z napadom čez Galibier z zmago na 4. etapi proti zmagovalcu zadnjih dveh Dirk po Franciji pridobil 37 sekund na cesti in še 10 odbitnih sekund. Vingegaard je nato v osrednjem dvoboju izgubil še 25 sekund v kronometru 7. etape.

A Danec je s čebelami vrnil udarec, vsaj psihološko. Na makadamu 9. etape v Troyesu je ukrotil vse Pogačarjeve napade, na razgibani 11. etapi v Centralnem masivu pa se je vrnil po zaostanku 35 sekund in na koncu celo dobil sprint za etapno slavo. Sicer je skupni zaostanek Vingegaard takrat zmanjšal zgolj za sekundo, a psihološko je zmaga odmevala. Navsezadnje je še na stavnicah čez noč postal prvi favorit za končno slavje.

Evenepoel opozarja Vingegaarda, naj ne pozabi nanj

Zdaj se je tehtnica znova nagnila na stran Slovenca, a do končnega cilja v Nici je še celih sedem etap. Od tega so kar štiri gorske, prav za konec pa pride vožnja na čas.

V skupnem seštevku se je zamenjal vrstni red za Pogačarjem. Vingegaard je prehitel Evenepoela, Belgijec zdaj zaostaja za 25 sekund. "Danes sem pokazal, da sem razumno lahko na Vingegaardovi ravni. Danes me je on premagal, a jutri ga mogoče premagam jaz," je Remco Evenepoel napovedal, da se želi vrniti na skupno drugo mesto.

Vingegaard ni bil razočaran, čeprav je izgubil 39 sekund
Tretjič letos sta bila zmagovalca zadnjih štirih Tourov prvi in drugi v etapi. Skupno že devetič, s čimer je par Pogačar – Vingegaard ujel rekordni par André Leducq – Charles Pélissier izpred stotih let. Foto: Reuters
Tretjič letos sta bila zmagovalca zadnjih štirih Tourov prvi in drugi v etapi. Skupno že devetič, s čimer je par Pogačar – Vingegaard ujel rekordni par André Leducq – Charles Pélissier izpred stotih let. Foto: Reuters

Niermann: Nekje moramo pridobiti dve minuti

"Sedem dni je še in moramo poskušati. Vsi pa moramo priznati, da je Pogačar trenutno zelo močan. Seveda to ni razplet, ki smo si ga želeli, a Pogačar je bil na neki drugi ravni. Jonas je dobro odpeljal, se znebil Remca, a vseeno izgubil precej časa. To moramo sprejeti, Jonas pa mora biti vesel ob prikazanem, imel je dober dan. Upali smo, da bo lahko držal stik, a to ni bilo mogoče," je zbranim tujim novinarjem priznal poraz dneva glavni športni direktor Visme Grischa Niermann.

Nemec, ki iz avtomobila vodi Vingegaarda, je dodal, da so vedeli, da bo Pogačar napadel: "Vedeli smo že sinoči, da bo napadel, to ni kdo ve kakšna raketna znanost. Res je bil dober in lahko mu le čestitamo. Seveda pa to ne spremeni tega, da moramo nekje pridobiti čas. Poskušali bomo do konca, do Nice, ampak v tem trenutku smo skoraj dve minuti zadaj."

V Pirenejih je Pogačar slavil svojo prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah (Dirka po Španiji 2019), tam se je vrnil v igro za končno slavje na Touru 2020, nato pa z dvema etapnima zmagama potrdil osvojitev Toura 2021. A do konca letošnje Dirke po Franciji je potrebno še v Alpe, kjer je v preteklih dveh sezonah doživel dva poraza (Granon in Col de la Loze). Foto: Reuters
V Pirenejih je Pogačar slavil svojo prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah (Dirka po Španiji 2019), tam se je vrnil v igro za končno slavje na Touru 2020, nato pa z dvema etapnima zmagama potrdil osvojitev Toura 2021. A do konca letošnje Dirke po Franciji je potrebno še v Alpe, kjer je v preteklih dveh sezonah doživel dva poraza (Granon in Col de la Loze). Foto: Reuters

Sledi druga gorska etapa v Pirenejih

Naslednji izziv prinaša že 15. etapa v nedeljo, ki bo daljša (198 km) in zahtevnejša (4800 višinskih metrov), pri čemer bolj razčlenjen profil prinaša več možnosti za zasede in taktične igre.

"Jutri je že od starta zelo zahtevna etapa. Moramo začeti ostro in pazljivo, a imamo izredno močno ekipo, kar smo pokazali danes, tako da se nimamo česa bati," se Pogačar dobro zaveda, da se že v nedeljo lahko stvari spet postavijo na glavo.

Trasa 15. etape bo kolesarje peljala od Loudenviella čez štiri vzpone 1. kategorije vse do Plateau de Beilla, kar prinaša ciljni vzpon ekstra kategorije v dolžini 15,8 km s povprečnim naklonom 7,9 odstotka.

Zadnjih pet kilometrov 14. etape s ciljem na Pla d'Adet

Kolesarji s tožbo nad nedostojnega gledalca

Ob drami zadnjih kilometrov je izstopal tudi neprijetni navijač, ki je dva kilometra pred ciljem tako v Pogačarja kot Vingegaarda vrgel čips. Predsednik združenja kolesarjev Adam Hansen je že napovedal tožbo proti nespoštljivemu človeku ob cesti.

V nedeljo čaka kolesarje zahteven ciljni vzpon na Plateau de Beille