Zadnjih pet kilometrov 14. etape s ciljem na Pla d'Adet

4,6 km pod vrhom vzpona ekstra kategorije je Pogačar sprožil nov napad. Jonas Vingegaard sprva ni zmogel slediti, pomagal mu je Remco Evenepoel. Pogi je hitro ujel ekipnega kolega Adama Yatesa, ki mu je pomagal nekaj sto metrov.

Demonstracija moči ekipe UAE Emirates in Tadeja Pogačarja za zmago na vzponu ekstra kategorije Pla d'Adet. Foto: Reuters
Demonstracija moči ekipe UAE Emirates in Tadeja Pogačarja za zmago na vzponu ekstra kategorije Pla d'Adet. Foto: Reuters

Do vrha vršaca v Pirenejih je prednost naraščala sekundo po sekundo in v rumeno odeti Pogačar je znova prevzel pobudo na Dirki po Franciji. V nedeljo sledi še težja pirenejska etapa, ki se bo prav tako končala na ciljnem vzponu ekstra kategorije Plateau de Beille.

Nenačrtovani napad prinesel 43 sekund dobička

"Nagonska zmaga. Načrt je bil, da gremo po etapno zmago v sprintu skupine kapetanov. A je nastopil položaj, ko je napadel Adam, zato je morala Visma loviti. Videl sem, da mi, če lahko skočim do Adama, lahko malce pomaga, kar bi bilo popolno. Velika zahvala celotni ekipi, ki je bila izjemna. Zmaga za vse moje ekipne sotekmovalce!" je v prvi izjavi za prireditelje priznal Pogačar, ki je sredi prvega ciljnega vzpona na letošnji veliki pentlji spremenil načrt.

Pogačar po zmagi: Podoživel lepe spomine ob etapni in skupni zmagi 2021
Nove razlike v vodilni deseterici po 14. od 21 etap. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Nove razlike v vodilni deseterici po 14. od 21 etap. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Skok desne roke za taktično zmago emiratov

Velika taktična zmaga ekipe UAE Emirates, ki je v izjavah pred prvo gorsko etapo v Pirenejih nakazovala obrambni pristop. A takoj ko so zavili v gore, so se postavili na čelo glavnine. Čez Tourmalet in prelaz d'Anzcizan so pripravili poseben načrt za napad znotraj zadnjih petih kilometrov ciljnega vzpona na Pla d'Adet (10,6 km s 7,9 % in 1669 m. n. v.).

Iz skupine z rumeno majico je skočil Adam Yates, tako imenovana desna Pogačarjeva roka. Ko je ujel zadnjega preostalega ubežnika Bena Healyja, je skočil gorenjski volk. V nekaj sekundah se je Pogačar preselil do Britanca, ki mu je pomagal pol kilometra, nato se je začel kratki gorski kronometer na daljavo med vodilno trojico letošnje velike pentlje.

Jonas Vingegaard je v zadnjem kilometru proti Pogačarju izgubil kar 16 sekund. Foto: AP
Jonas Vingegaard je v zadnjem kilometru proti Pogačarju izgubil kar 16 sekund. Foto: AP

Vingegaard na drugem mestu prehitel Evenepoela

Sekundo po sekundo je prednost Slovenca naraščala, na koncu je Vingegaard na cesti zaostal 39 sekund, medtem ko je Evenepoel zaostal 1:10, četrti Carlos Rodriguez pa 1:19.

V skupnem seštevku po dveh tretjinah 111. Dirke po Franciji ima zdaj Pogačar 1:57 prednosti pred dvakratnim branilcem naslova Vingegaardom. Na tretje mesto je zdrsnil Belgijec Evenepoel, ki zaostaja 2:22.

Pla d'Adet je Pogačarju prinesel že 13. etapno zmago na dirki vseh dirk, skupno 22. etapno slavje na tritedenskih dirkah, že 16. zmago sezone in skupno 79. uspeh med profesionalci za 25-letnika iz Klanca pri Komendi.

Sloviti Tourmalet osvojil Bask Lazkano

Prva od dveh zaporednih pirenejskih etap je bila krajša, a zato je bilo skorajda vse vzpenjanje strnjeno v drugo polovico trase.

Prerez 14. etape, ki je imela dva dela. Ravninskih 70 km in nato 80 km z dvema vzponoma ekstra kategorije ter vmes še klancem 2. kategorije. Foto: ASO/GeoAtlas
Prerez 14. etape, ki je imela dva dela. Ravninskih 70 km in nato 80 km z dvema vzponoma ekstra kategorije ter vmes še klancem 2. kategorije. Foto: ASO/GeoAtlas

Po letečem cilju na 70. kilometru v kraju Esquize-Sere se je zavilo v gore. Z nekoliko lažje smeri je znameniti Tourmalet (19 km s 7,4 % in 2115 m. n. v.) prvi prečkal Bask Oier Lazkano (Movistar). Na slikovitem drugem vzponu dneva Hourquette d'Ancizan (8,2 km s 5,1 % in 1564 m. n. v.) je David Gaudu ugnal Baska, takrat je prednost preostale ubežne peterice znašala zgolj še dobro minuto.

Veliko premalo, da se ne bi po notah emiratov zgodil Pogačarjev napad za njegovo drugo etapno zmago in predvsem občutno povečanje prednosti pred Vingegaardom.

Za dobro mero je Pogačar še utrdil lastništvo pikčaste majice za gorske cilje, kjer ima 56 točk, tudi tu drugouvrščeni Vingegaard pa 43 točk.


111. DIRKA PO FRANCIJI

14. ETAPA

Pau–Pla d'Adet (Saint-Lary-Soulan), 151,9 km: