Veliko veselje Angležev po koncu streljanja enajstmetrovk. Foto: EPA
Veliko veselje Angležev po koncu streljanja enajstmetrovk. Foto: EPA
Gareth Southgate je na kolenih proslavil preboj v polfinale. Foto: EPA
Gareth Southgate je na kolenih proslavil preboj v polfinale. Foto: EPA

Angleži so doživeli že številne poraze pri strelih z bele točke. Tudi zdajšnja generacija je pred tremi leti v finalu EP-ja izgubila na Wembleyju proti Italiji. Selektor Gareth Southgate je najbolj znan po zgrešeni enajstmetrovki v polfinalu domačega evropskega prvenstva leta 1996 proti Nemčiji.

Angleži so kljub le eni zmagi v predtekmovanju končali na vrhu skupine C, v osmini finala pa so proti Slovaški izsilili podaljšek v zadnji minuti sodnikovega dodatka in nato napredovali.

Švicarji so bili eno lepših presenečenj tega turnirja, v skupini so ugnali Madžare in remizirali proti Škotski in Nemčiji, proti gostiteljem EP-ja so zelo dolgo vodili in bili na pragu zmage. V osmini finala so domov poslali branilce naslova Italijane.

Breel Embolo je dosegel vodilni zadetek za Švico. Foto: EPA
Breel Embolo je dosegel vodilni zadetek za Švico. Foto: EPA

Prvi polčas postregel z malo akcije
V prvem polčasu je potekal taktičen boj med obema kazenskima prostoroma. Izrazitih priložnosti ni bilo. Med nekaj manjšimi priložnostmi so Švicarji blokirali poskuse Declana Ricea, Bukaya Sake in dvakrat Kobbieja Mainooja, Harry Kane je z glavo meril precej mimo gola. Na drugi strani so Angleži blokirali strel Breela Embola.

Švicarji odločneje odprli drugi del
Precej bolj dinamičen je bil drugi polčas. V 51. minuti je Embolo iz bližine poskušal iz obrata, a je njegov strel ujel Jordan Pickford. V 66. minuti je po odbitku Michel Aebischer poskušal z voleja, toda meril prek vrat.

Embolo zadel za vodstvo Švice
Bukayo Saka je izsilil podaljšek, zadel pa je tudi v tretji seriji enajstmetrovk. Foto: EPA
Bukayo Saka je izsilil podaljšek, zadel pa je tudi v tretji seriji enajstmetrovk. Foto: EPA

Embolo poskrbel za vodstvo Švice
Četrt ure pred koncem so Švicarji povedli. Fabian Schär je na desni strani zaposlil Dana Ndoyeja. Napadalec je iz obrata podal pred vrata, John Stones je skušal izbiti žogo, a jo je podaljšal naravnost do Breela Embola. Napadalec je z drsečim startom potisnil žogo v mrežo.

Saka z natančnim strelom izenačil
Selektor Anglije Gareth Southgate je takoj opravil tri menjave. Vstopili so Eberechi Eze, Cole Palmer in Luke Shaw.

V 80. minuti so Angleži izenačili. Declan Rice je podal na desno stran, Bukayo Saka je sprejel žogo, potegnil proti sredini in streljal z levo nogo z roba kazenskega prostora. Granit Xhaka je skušal blokirati strel, a mu je žoga ušla med nogama in se odbila od vratnice v mrežo.

Saka izenačil z natančnim diagonalnim strelom

Angleži so zatem pritisnili, strel Kana je bil blokiran, Eberechi Eze je streljal mimo vrat. Na drugi strani je Ndoye protinapad zaključil visoko čez gol, tudi v dodatku so Švicarji še imeli priložnost za zmago, a jim ni uspelo končati akcije.

Shaqiri neposredno iz kota stresel vratnico
V prvem podaljšku so bili boljši Angleži, Sommer se je moral ob strelu Ricea z razdalje raztegniti, švicarski vratar pa je ujel tudi strel Juda Bellinghama. V drugem podaljšku so prednjačili Švicarji, najbližje golu je bil Xherdan Shaqiri, ki je neposredno iz kota stresel vratnico v 117. minuti, Pickford pa je moral dobro posredovati še po strelu Zekija Amdounija.

Vratar Evertona Jordan Pickford je bil eden izmed glavnih junakov. Foto: EPA
Vratar Evertona Jordan Pickford je bil eden izmed glavnih junakov. Foto: EPA

Pickford odbil strel Akanjija v prvi seriji 11-m
Pri izvajanju enajstmetrovk je za Švico že v prvi seriji zelo slabo streljal Manuel Akanji, s parado se je izkazal Pickford, kar je bilo na koncu odločilno. Cole Palmer, Bellingham, Saka, Ivan Toney in Trent Alexander-Arnold so bili natančni.

Švicarski čuvaj mreže Yann Sommer ni bil blizu uspeha. Najboljši strelec Angležev Kane ni streljal, saj je bil zamenjan v 110. minuti, namesto njega je vstopil Toney. Tudi Alexander-Arnold je prišel v igro v 115. minuti, ko je Southgate že načrtoval strele z bele točke.

Streljanje enajstmetrovk na četrtfinalni tekmi Anglija – Švica

Igralec tekme Saka uživa v pritisku
"Uživam v pritisku, zato rad izvajam strele z enajstih metrov. Ko padeš na tla, se je treba pobrati, zato z veseljem znova izvajam enajstmetrovke. Ostal sem popolnoma miren. Švicarji so odigrali odlično prvenstvo, zelo težko jih je bilo premagati," je poudaril Saka, ki je bil izbran za igralca tekme. Pred tremi leti je v finalu zgrešil proti Italiji pri izvajanju enajstmetrovk.

Southgate: To je bila naša najboljša tekma na tem evropskem prvenstvu
"To je bila naša najboljša tekma na tem evropskem prvenstvu. Švici smo povzročali velike težave. Imajo odlično moštvo, vsi igralci se zelo dobro postavljajo na zelenici. Znova smo se vrnili po zaostanku. Na velikih turnirjih ni dovolj le dobra igra, ampak šteje zagrizenost. Znova smo se izkazali v nepopustljivosti. Našli smo pot do zmage kot Španci v petek in na to sem najbolj ponosen," je razlagal selektor Southgate.

Yakin: Nismo si zaslužili, da gremo domov že pred polfinalom
"Zelo smo razočarani. Priigrali smo si veliko priložnosti, ogromno smo vložili v to tekmo. Nismo si zaslužili, da gremo domov že pred polfinalom. Najbolj sem žalosten zaradi igralcev in navijačev. Pri enajstmetrovkah velikokrat odloča sreča in tokrat je nismo imeli. To je bilo zelo uspešno evropsko prvenstvo za nas, a trenutno prevladuje veliko razočaranje," je bil potrt selektor Švice Murat Yakin.

Vseh pet Angležev zadelo z bele točke za polfinale EP-ja

Četrtfinale, Düsseldorf:
ANGLIJA – Švica * 6:4 (1:1, 0:0)
46.907; Saka 80.; Embolo 75.
* - po streljanju 11-m

11-m (5:3):
Palmer (1:0)
Akanji (Pickford brani)
Bellingham (2:0)
Schär (2:1)
Saka (3:1)
Shaqiri (3:2)
Toney (4:2)
Amdouni (4:3)
Alexander-Arnold (5:3)

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)


Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com