Pierre-Emile Højbjerg je že v 2. minuti srečanja zatresel švedsko mrežo. Foto: EPA
Pierre-Emile Højbjerg je že v 2. minuti srečanja zatresel švedsko mrežo. Foto: EPA

Danska je reprezentanca, ki jo varovanci Matjaža Keka poznajo zelo dobro. Navsezadnje so se z njo srečali v kvalifikacijah za letošnje prvenstvo stare celine, obenem bodo rdeče-beli v Stuttgartu tudi prvi nasprotniki Slovenije na Euru.

Tisti, ki so malce zamudili na tekmo v Københavnu, so najverjetneje zamudili oba zadetka v prvem polčasu. Danci so sicer povedli že v 2. minuti, ko je Christian Eriksen iz kota poslal odličen predložek, iz bližine pa je žogo ob desni vratnici v mrežo pospravil Pierre-Emile Højbjerg.

Alexander Isak je izenačil na 1:1. Foto: EPA
Alexander Isak je izenačil na 1:1. Foto: EPA

Veselje danskih navijačev ni trajalo prav dolgo, v 9. minuti so Švedi izenačili. Jens Cajuste je sprožil z roba kazenskega prostora, žoga se je odbila do Alexandra Isaka, ki je z levico z leve strani zadel v malo mrežico za 1:1.

Danci so bili v prvem polčasu sicer izrazito boljši, ves čas so oblegali švedska vrata, blizu zadetka sta bila še Alexander Bah in Christian Norgaard, a se izid do odmora ni več spremenil.

Že na uvodu drugega polčasa so bili Švedi blizu preobrata, Anthony Elanga je po sijajni globinski podaji sprožil proti golu in žogo poslal malce mimo desne vratnice. V 51. minuti se je prva resnejša priložnost drugega dela ponudila tudi gostiteljem: Rasmus Højlund se je lotil gostujočih branilcev, si pripravil prostor za strel, a je ostalo pri 1:1.

Najlepša priložnost na tekmi se je po uri igre ponudila Niclasu Eliassonu. Švedski vezist AEK-ja iz Aten je iz neposredne bližine z volejem sprožil pod prečko, veselje mu je z izjemno obrambo preprečil vratar Frederik Rønnow.

Gledalci so lahko uživali v dobri tekmi, izjemno vroče je bilo v 82. minuti, ko se je iz oči v oči z vratarjem znašel Joakim Mæhle in poskusil s strelom v desno stran, njegovo namero je uganil Robin Olsen in poskrbel, da je ostalo pri 1:1.

Kmalu zatem je zadišalo po enajstmetrovki, ko se je Mæhle znašel na tleh švedskega šestnajsterca. Po ogledu počasnega posnetka se je glavni sodnik, Norvežan Kristoffer Hagenes, odločil, da Danski ne dosodi strela z bele točke.

Christian Eriksen je odločil zmagovalca v Københavnu. Foto: EPA
Christian Eriksen je odločil zmagovalca v Københavnu. Foto: EPA
Sorodna novica Anglija v drugem polčasu gladko odpravila BiH

V 86. minuti je nato sledil odločilni trenutek na tekmi: s kakšnih 25 metrov je Eriksen sprožil proti vratom in žogo poslal v malo mrežico Olsenovih vrat.

Švedski vratar, ki si kruh služi pri Aston Villi, je obstal kot vkopan in je le odkimaval z glavo. 2:1. Danci so do konca tekme prednost zadržali in dosegli 42. zmago proti Švedski.

Do danes sta se reprezentanci namreč pomerili kar 108-krat. 46-krat so zmagali Švedi, 20-krat pa se je tekma končala brez zmagovalca.

Srbi na Dunaju klonili pred Avstrijci

V torek so prijateljsko srečanje odigrali še eni nasprotniki Slovenije na Euru: Srbi. Ti so na stadionu Ernsta Happla na Dunaju klonili z 2:1 pred Avstrijci. Vsi zadetki so padli v prvem polčasu, že v 10. minuti je mrežo Vanje Milinkovića-Savića načel Patrick Wimmer, že nekaj trenutkov pozneje je z roba kazenskega prostora na 2:0 povišal Christoph Baumgartner. Končni izid je postavil Strahinja Pavlović, ki je po dobre pol ure igre odbito žogo z glavo pospravil v mrežo. Srbija bo druga nasprotnica Slovenije na Euru, in sicer 20. junija v Münchnu.


Pripravljalna tekma za Euro 2024

København:
DANSKA - ŠVEDSKA 2:1 (1:1)
Højbjerg 2., Eriksen 86.; Isak 9.