Wolfram Wagner se dobro spominja tudi dogajanja v Kölnu med svetovnim prvenstvom leta 2006, predvsem glasnih angleških navijačev, ki so tedaj prav tako obiskali mesto zaradi tekme proti Švedski. Bonn, nekdanje glavno mesto Zvezne republike Nemčije, od koder prihaja, nima nogometa na najvišji ravni. Klub Bonner SC trenutno nastopa v peti ligi. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Wolfram Wagner se dobro spominja tudi dogajanja v Kölnu med svetovnim prvenstvom leta 2006, predvsem glasnih angleških navijačev, ki so tedaj prav tako obiskali mesto zaradi tekme proti Švedski. Bonn, nekdanje glavno mesto Zvezne republike Nemčije, od koder prihaja, nima nogometa na najvišji ravni. Klub Bonner SC trenutno nastopa v peti ligi. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Nekdanja slovenska reprezentanta sta v klubu 1. FC Köln, ki ima izjemno zgodovino in je z več kot 130.000 člani eno izmed največjih športnih društev v Nemčiji, pustila neizbrisen pečat. Še posebej Novaković, ki je med letoma 2006 in 2014 na 166 odigranih tekmah dosegel kar 74 zadetkov. Zasedba Junta Colonia je zanj posnela celo himno z naslovom Novagol.

V zelo lepem spominu ga je ohranil tudi Wolfram Wagner, velik navijač Kölna iz bližnjega Bonna. "Bil je zelo dober igralec, pravi golgeter. Krasila ga je sijajna tehnika, imel je nos za gol, bil je pravi vodja. 'Nova' je kölnski junak. Njegova najboljša tekma je bila tista, ko je z dvema zadetkoma zagotovil zmago s 3:2 nad Bayernom (februarja 2011, op. a.)," nam je povedal v kratkem pogovoru, potem ko je slišal, da prihajamo iz Slovenije.

Navdušen nad Šeškom in "Oblakusom"

Nekdanji odlični napadalec je zdaj tehnični direktor reprezentance in eden najožjih sodelavcev Matjaža Keka. "Tega nisem vedel. Moral si bom ogledati več tekem Slovenije, da bom videl, kako mu gre," je pripomnil Wagner. S stricem, ki je bil v naši državi večkrat na službeni poti, je na sončno stran Alp zašel tudi sam. Pri nas mu je zelo všeč.

Mladenič, ki redno obiskuje tekme Kölna (in še zdaleč ne samo domačih v delu mesta z imenom Müngersdorf), je brez težav znal našteti še nekaj slovenskih nogometašev. "Poznam Benjamina Šeška iz Leipziga, pa tudi Jana Oblaka. Njegov vzdevek je Oblakus (octopus je angleški izraz za hobotnico, op. a.), kajneda? Zelo dober vratar je."

Na letošnjem evropskem prvenstvu si seveda želi predvsem uspeha Nemčija, danes pa bo gotovo stiskal pesti za Slovenijo. Kako krasno bi bilo, če bi po Novakoviću novi kölnski junaki postali Kekovi fantje ...

Sorodna novica Video: Sprehod skozi kariero Milivoja Novakovića

Tudi v drugi ligi ugledna družba velikanov

Za navijači Kölna je sicer zelo stresna sezona. Njihov klub je v Bundesligi od avgusta do maja nizal slabe predstave in naposled končal na predzadnjem mestu, kar pomeni, da se po petih letih vrača v drugo ligo. To je za tako veliko mesto hud udarec.

Enako velja za prepoved registracije novih nogometašev, ki je klub doletela zaradi zapletov s pogodbo z mladim slovenskim napadalcem Jako Čubrom Potočnikom ob prestopu iz Olimpije.

Toda čeprav se Köln v prihodnji sezoni ne bo mogel meriti z nemško elito, bo imel tudi v 2. Bundesligi ugledno družbo množice velikanov fussballa. V drugem rangu tekmovanja namreč igrajo tudi Schalke, Hamburger SV, Hertha iz Berlina, Kaiserslautern, Nürnberg in še nekateri klubi, ki so v preteklosti posegali mnogo višje. Zagotovo bo RheinEnergieStadion vso sezono nabito poln.

Ogrevanje s Siddharto!

Čeprav danes v Kölnu ne bo toliko slovenskih navijačev kot prejšnji četrtek v Münchnu, naj bi jih bilo tudi na tribunah RheinEnergieStadiona najmanj 10.000.

Za ogrevanje navijačev bo poskrbela Siddharta, ki bo imela popoldne koncert na prireditvenem prostoru Tanzbrunnen ob Renu, kjer predvajajo tekme na velikih zaslonih. Začel se bo ob 15.30. Podobno je bilo tudi na EP-ju 2000, ko je pred tekmo Slovenija – Španija sredi Amsterdama nastopil trio Lovšin-Kreslin-Predin.

Po koncertu bodo imeli navijači možnost udeležbe na t. i. skupnem prihodu na stadion. Zbor navijačev bo potekal do 18.00 na Kitschburger Strasse. Navijači se bodo nato skupaj podali proti stadionu, pot bo dolga nekaj manj kot 2 km.

Podrobnejše informacije za navijače si lahko preberete TUKAJ!