Mikel Merino je junak Španije, zadel je v 119. minuti za polfinale Eura 2024. Foto: Reuters
Mikel Merino je junak Španije, zadel je v 119. minuti za polfinale Eura 2024. Foto: Reuters
Nemci so živčno pogledovali proti uri in odleglo jim je v 89. minuti, ko je Florian Wirtz izboril podaljšek. Foto: Reuters
Nemci so živčno pogledovali proti uri in odleglo jim je v 89. minuti, ko je Florian Wirtz izboril podaljšek. Foto: Reuters

Obračun med Španijo in Nemčijo so številni označili za finale pred finalom. Obe ekipi sta bili že trikrat evropski prvakinji. Španija lahko to statistiko izboljša. Njen tekmec bo Francija, ki je s 5:3 po izvajanju 11-metrovk premagala Portugalsko.

Nemčija kljub velikim pričakovanjem – prvič po EP-ju 2016 se je uvrstila v četrtfinale – ostaja praznih rok.

Nagelsmann: "Nismo si zaslužili poraza"
Igralec tekme Dani Olmo, ki se je vpisal med strelce, pri odločilnem španskem golu pa je bil podajalec, je po tekmi povedal, da je presunjen: "Kakšna odlična ekipa! Kakšno veselje! Zmaga pripada vsem nam, povezanost je najpomembnejša stvar."

Mikel Merino – zlata španska rezerva je v 119. minuti utišala stadion v Stuttgartu – je iskreno povedal, da je izčrpan, strnil pa je misli: "Tekma, ki smo jo vsi čakali, med dvema najboljšima ekipama na svetu. Lahko bi bil finale svetovnega prvenstva ali finale evropskega prvenstva, raven tistih, ki so prišli s klopi, je zelo visoka."

Toni Kroos je odigral zadnjo tekmo v karieri. Odigral je 114 tekem za nemško izbrano vrsto, dosegel je 17 zadetkov. Foto: Reuters
Toni Kroos je odigral zadnjo tekmo v karieri. Odigral je 114 tekem za nemško izbrano vrsto, dosegel je 17 zadetkov. Foto: Reuters

Nemški nogometaš Toni Kroos, ki je odigral zadnjo tekmo v karieri, je dejal, da so Nemci želeli doseči nekaj velikega, ampak njihovih sanj je zdaj konec. "Odigrali smo dober turnir. Težko je biti tako blizu uvrstitve v prihodnji krog. Vsi smo lahko ponosni, ker smo napredovali. Vesel sem, da sem Nemčiji kot nogometni državi pomagal, da je spet imela upanje. Prepričan sem, da bo ekipi v prihodnosti uspelo, danes pa smo žalostni, ker smo želeli ostati v tem tekmovanju malo dlje."

Nemški selektor Julian Nagelsmann je povedal, da si njegovi izbranci niso zaslužili poraza. "Španija je imela v drugem polčasu le dve priložnosti, bili smo bližje zmagi kot Španija. Zadeli smo vratnico, imeli smo priložnost z glavo ... Imeli smo dobro ekipo, ki je držala skupaj – po golu za 1:0 se je čutilo, da nismo zadovoljni, želeli smo dati več. Če bi nastopili kot v preteklosti brez apetita, bi bilo zasluženo, a ekipa je veliko vložila."

Španci Nemce izločili v 119. minuti
Dani Olmo, ki je v 7. minuti zamenjal poškodovanega Pedrija, je v 52. minuti spravil žogo za hrbet Manuela Neurja. Foto: Reuters
Dani Olmo, ki je v 7. minuti zamenjal poškodovanega Pedrija, je v 52. minuti spravil žogo za hrbet Manuela Neurja. Foto: Reuters
Nemški navijači v navijaški coni v Berlinu po golu za izenačenje. Foto: Reuters
Nemški navijači v navijaški coni v Berlinu po golu za izenačenje. Foto: Reuters

Španci nevarnejši v prvem polčasu
Pedri je v 2. minuti z roba kazenskega prostora močno streljal iz voleja v spodnji desni kot, Manuel Neuer je odlično branil. Pet minut pozneje je prav Pedri moral zapustiti igro zaradi poškodbe, prekršek nad njim je storil Toni Kroos, zamenjal ga je Dani Olmo. V 15. minuti je Lamine Yamal izvedel prosti strel, žoga se je od živega zidu odbila desno od vrat. V 17. minuti je z vrha kazenskega prostora streljal Fabian Ruiz, žoga je šla visoko čez vrata.

V 21. minuti so nemški navijači dočakali prvo priložnost svoje reprezentance. Kai Havertz je po predložku najvišje skočil pred vrati, streljal je z glavo, Unai Simon se je izkazal z obrambo. Havertz je v 35. minuti streljal z vrha kazenskega prostora, toda Simonu naravnost v naročje.

V 39. minuti je Dani Olmo streljal z razdalje v spodnji levi kot, Neuer je bil na mestu.

To, kar smo dosegli, je zgodovinsko, zmaga na tej tekmi je kot finale Eura.

Unai Simon, vratar Španije

Španci so bili v prvem polčasu boljši tekmec, imeli so osem strelov, od tega štiri v okvir vrat. Nemci so skozi igro postajali podjetnejši, imeli so tri strele, vse v okvir vrat.

Španci povedli, Nemci izenačili
Drugi polčas se je začel z veliko priložnostjo Alvara Morate, ki je prejel natančno podajo v kazenskem prostoru, streljal je prek gola. V 51. minuti pa se je Španija razveselila gola – Yamal je z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, tam je bil Dani Olmo, ki je neovirano meril v levi spodnji kot.

Olmo v 51. minuti povedel Španijo v vodstvo

V 77. minuti si je Nemčija priigrala najlepšo priložnost, Niclas Füllkrug je streljal od blizu, zatresel je okvir vrat. V 83. minuti je Havertz skušal izenačiti s strelom z vrha kazenskega prostora, žoga je šla malo nad prečko. Nemci so se vrnili v 89. minuti – Maximilian Mittelstadt je poslal predložek v kazenski prostor, Joshua Kimmich je z glavo podaljšal žogo do Floriana Wirtza, ki je z diagonalnim strelom izenačil.

Wirtz v 89. minuti izenačil

Nemci zahtevali 11-metrovko
V 104. minuti je Mikel Oyarzabal diagonalno streljal z roba kazenskega prostora, žoga je bila zelo blizu vratom. Minuto zatem je Wirtz streljal s 15 m, žoga je šla malo mimo vrat.

Nemci so zahtevali 11-metrovko, ko je Jamal Musiala streljal z roba kazenskega prostora, žoga je zadela v roko Marca Cucurello, toda sodnik ni pokazal na belo točko. Nemci so protestirali, toda igra se je nadaljevala.

Nemci zahtevali 11-metrovko, a sodnik je ni dosodil

V 117. minuti je Füllkrug z glavo meril od blizu, Simon je s parado podaljšal igro.

Kljub nemškemu pritisku so se drugega gola razveselili Španci, in to v 119. minuti. Olmo je poslal predložek v kazenski prostor, Mikel Merino pa je z glavo zadel za zmago in španski polfinale.

Merino v 119. minuti zadel za španski polfinale

Nemci so iskali podaljšek za enajstmetrovke, Dani Carvajal je zaradi grobega štarta dobil rdeči karton pri Špancih, toda Füllkrug je z zadnjim nevarnim strelom žogo poslal tik ob vratnici. Nemške sanje so se tako končale.

Carvajal v 126. minuti dobil rdeči karton

Četrtfinale, Stuttgart:
ŠPANIJA – Nemčija 2:1 (1:1, 0:0)
54.000; Olmo 51., Merino 119.; Wirtz 89.
RK: Carvajal 126./Španija

Sodnik: Anthony Taylor (Anglija)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Ob 21.00 (Hamburg):
PORTUGALSKA – FRANCIJA

Analiza prvega polčasa
Analiza drugega polčasa