Ollie Watkins je poskrbel za navdušenje angleških navijačev. Foto: Reuters
Ollie Watkins je poskrbel za navdušenje angleških navijačev. Foto: Reuters

28-letni napadalec Aston Ville se je na začetku petminutnega sodnikovega dodatka imenitno znašel po podaji Cola Palmerja na desni strani kazenskega prostora. Dobil je dvoboj z branilcem Stefanom de Vrijem in natančno meril z nizkim diagonalnim strelom tik ob vratnici. V igro je prišel v 81. minuti, ko je zamenjal kapetana Harryja Kana. Istočasno je Palmer na zelenici nadomestil Phila Fodna.

S tem so se Angleži izognili temu, da bi po Slovaški v osmini finala in Švici v četrtfinalu še tretjič zapored igrali podaljšek.

Zadetek Watkinsa v 90. minuti za uvrstitev Anglije v finale

"Neverjetno. Na ta trenutek sem čakal več tednov. Trdo sem delal, da sem danes tu. Hvaležen sem, da sem dobil priložnost, zgrabil sem jo z obema rokama. Navdušen sem. Prisežem, da sem pred tekmo rekel Colu, da bova danes pripravila akcijo za zadetek. Zato sva se tako veselila. Takoj, ko je dobil žogo, sem vedel, da jo bo podal meni," je dejal Watkins.

Nizozemski kapetan Virgil van Dijk je bil zelo razočaran: "Sem brez besed. Ko tako pozno prejmeš zadetek, je grozno. Zelo boli. Želeli smo izkoristiti svoje priložnosti, ki smo jih imeli. Zdelo se je, da lahko zadenemo za 2:1, a se to ni zgodilo in ostali smo praznih rok."

Zadetek Simonsa za vodstvo Nizozemske z 1:0

Dinamičen prvi polčas

Nizozemci so v 7. minuti povedli z golom nogometaša Leipziga Xavija Simonsa, v 18. minuti pa je z 11-metrovke izenačil Kane.

Simons je mrežo Anglije po ukradeni žogi Declanu Riceu zatresel z roba kazenskega prostora s sijajnim diagonalnim strelom z desnico v zgornji kot nekoliko z desne strani.

Deset minut pozneje je prekršek nad Kanom za strel z bele pike storil Denzel Dumfries. Nemec Felix Zwayer je kazenski strel dosodil po ogledu videoposnetka.

11-metrovka Kana za izenačenje na 1:1
Xavi Simons se je veselil zgodnjega vodstva z nizozemskimi navijači. Foto: Reuters
Xavi Simons se je veselil zgodnjega vodstva z nizozemskimi navijači. Foto: Reuters

Dvakrat se je zatresel še okvir vrat

Ravno Dumfries je nato v 30. minuti po podaji iz kota s strelom z glavo stresel prečko. Dve minuti pozneje je na drugi strani odlično razpoloženi Phil Foden z levico silovito streljal od daleč, veselje mu je preprečila vratnica. Zvezdnik Manchester Cityja je imel po sijajnem prodoru izjemno priložnost že devet minut prej, a je Dumfries žogo izbil na golovi črti.

Prvi polčas je bil zelo zanimiv. Angleži, ki do polfinala nikakor niso blesteli, so odigrali svojih najboljših 45 minut na prvenstvu in imeli 65 odstotkov časa žogo v svoji posesti. Razmerje v strelih v okvir vrat je bilo 3:1 v njihovo korist.

Že v 35. minuti je moral zaradi poškodbe predčasno z zelenice nizozemski napadalec Memphis Depay.

Dvoboj Stefana de Vrija in Juda Bellinghama. Foto: Reuters
Dvoboj Stefana de Vrija in Juda Bellinghama. Foto: Reuters

Nadaljevanje bolj po okusu Nizozemcev

V drugem polčasu je bila tekma manj dinamična, Nizozemci so vzpostavili ravnotežje oziroma so bili celo za odtenek nevarnejši tekmec. V 65. minuti se je po prostem strelu in voleju van Dijka z lepo obrambo izkazal vratar Jordan Pickford. Tudi v končnici so nogometaši v oranžnih majicah delovali bolj sveži.

Angleži so že pred zmagovitim zadetkom sicer zatresli mrežo, a je bil gol Bukaya Sakaja v 79. minuti razveljavljen zaradi prepovedanega položaja.

Prečka Dumfriesa in vratnica Fodna v prvem polčasu

Anglija dobila priložnost za popravo napake

V Porurju je pred tekmo znova nagajalo vreme. Tako kot v predtekmovanju na dvoboju med Turčijo in Gruzijo ter v osmini finala na srečanju med Nemčijo in Dansko je gledalce na stadionu Westfalen "zabaval" pravi naliv.

Naliv v Dortmundu pred začetkom tekme. Foto: Reuters
Naliv v Dortmundu pred začetkom tekme. Foto: Reuters

Medtem ko so na prejšnjem evropskem prvenstvu Nizozemci izpadli v osmini finala proti Čehom, so Angleži v velikem finalu na Wembleyju po 11-metrovkah morali priznati premoč Italijanom. V nedeljo ob 21.00 bodo imeli v Berlinu priložnost, da popravijo "napako" in proti Špancem končno osvojijo lovoriko, na katero čakajo že vse od domačega SP-ja leta 1966.

Na svetovnem prvenstvu 2022 v Katarju sta obe reprezentanci tekmovanje sklenili v četrtfinalu.

Tulipani ne bodo ponovili leta 1988

Nizozemska je svojo edino lovoriko do zdaj osvojila leta 1988 prav v Nemčiji, ko se je veselila naslova evropskega prvaka. Upala je, da bo tokrat dobila priložnost, da vrne Španiji za poraz v finalu svetovnega prvenstva leta 2010 v Južni Afriki, ko je klonila po podaljšku, a se to ne bo zgodilo.

Slavje Angležev po izenačenju Harryja Kana. Foto: Reuters
Slavje Angležev po izenačenju Harryja Kana. Foto: Reuters

Nizozemci in Angleži se do srede še nikoli niso pomerili v izločilnih bojih velikih tekmovanj. Leta 1988 in 1996 so se srečali v skupinskem delu evropskega prvenstva. Pred 36 leti v Nemčiji so s 3:1 zmagali Nizozemci, pred 28 leti v Angliji pa s 4:1 Angleži.

Skupno sta reprezentanci odigrali 23. medsebojni obračun. Tako Nizozemci kot Angleži so dobili po sedem tekem, devetkrat se je obračun končal brez zmagovalca. Nazadnje so junija 2019 v polfinalu Lige narodov v Guimaraesu na Portugalskem po podaljšku slavili tulipani s 3:1.

V prvem polfinalu je v torek v Münchnu Španija z 2:1 premagala Francijo.

Kako je 110.000 nizozemskih navijačev pred polfinalom rajalo v Dortmundu

Polfinale (Dortmund)

Nizozemska – ANGLIJA 1:2 (1:1)
60.926; Simons 7.; Kane 18./11-m, Watkins 91.

Sodnik: Felix Zwayer (Nemčija)

Finale bo v nedeljo ob 21.00 v Berlinu. Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.


Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Analiza po koncu tekme Nizozemska – Anglija