Navijači iz cele Evrope se zbirajo v Nemčiji. Foto: Reuters
Navijači iz cele Evrope se zbirajo v Nemčiji. Foto: Reuters

Evropska nogometna zveza bo pred uvodno tekmo počastila nemško legendo in kapetana zmagovite nemške zasedbe iz leta 1972 Franza Beckenbauerja, ki je letos umrl. Tako bodo pokal Henryja Delaunayja, ki ga bo na koncu 14. julija dvignil zmagovalec, pred začetkom tekme na igrišče prinesli Beckenbauerjeva žena Heidi ter Bernard Dietz in Jürgen Klinsmann, kapetana nemških ekip iz let 1980 in 1996, ko je Nemčija osvojila zadnja evropska naslova.

Začenja se evropsko prvenstvo v nogometu

Nemčija tokrat spada v krog vsaj širših favoritov, Škoti pa upajo na preboj v izločilne boje po uspešnih igrah v kvalifikacijah. V skupini A sta sicer še Švica in Madžarska, ki bosta igrali v soboto.

Na desetih stadionih bo skupaj odigranih 51 tekem. Tekme bodo razprodane, med navijači bo tudi veliko slovenskih, ki bodo lahko gledali vsaj tri tekme – v Stuttgartu proti Danski, v Münchnu proti Srbiji in v Kölnu proti Angliji.

Priložnost tudi za tretjeuvrščene
Na prvenstvu nastopa 24 reprezentanc, ki so razdeljene v šest skupin. V izločilne boje bodo napredovali zmagovalci in drugouvrščeni v vsaki skupini ter štirje najboljši tretjeuvrščeni. Za glavne favorite veljajo Francozi, Angleži in Portugalci.

Svoj pečat bodo pustili tudi slovenski sodniki, Slavko Vinčić bo v vlogi glavnega že v soboto na obračunu Švice in Madžarske, Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič bosta pomočnika, Nejc Kajtazović pa bo pomagal v sobi za Var.

Radenko Mijatović. Foto: www.alesfevzer.com
Radenko Mijatović. Foto: www.alesfevzer.com

Mijatović pričakuje nov rekord
Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je optimističen pri obisku: "Slovenci imajo šport v genih, imajo ga zelo radi, še posebej pa so radi zraven takrat, ko so športni uspehi. Nogometna reprezentanca je s svojimi nastopi prebudila navijaško strast, kar smo videli v izjemnem obisku tekem v Stožicah in tudi na gostovanjih. Zdaj pričakujemo, da bo padel rekord iz Amsterdama in da bo na tekmah Slovenije v Nemčiji tudi več kot 20 tisoč slovenskih navijačev."

Razveselil ga je topel sprejem slovenske reprezentance v Wuppertalu, zdaj pa komaj čaka začetek prvenstva: "Moram reči, da sem popolnoma miren pred začetkom, fantje so že z uvrstitvijo naredili izjemno dober rezultat, vendar želja vseh je, da naredimo še kakšen korak več. Ne smemo pozabiti, da imamo v skupini tako polfinalistko kot tudi finalistko zadnjega evropskega prvenstva. In tudi Srbijo, ki je tradicionalno močna nogometna reprezentanca. Jasno je, da nam ne bo lahko. Kljub temu mislim, da je vsaka tekma na prvenstvu priložnost za Slovenijo. Glede na to, da so fantje zelo homogeni, da imajo kakovost, da je vzdušje dobro, mislim, da Slovenija lahko v tej skupini tudi preseneti."

Sorodna novica Najboljši Nostradamus bo dobil televizor!

Spremljajte nogomet na RTV Slovenija!
Bogato vsebino lahko spremljate tudi na vseh kanalih RTV Slovenija. Na TV Slovenija 2 si boste vsak dan lahko ogledali po eno tekmo (seveda vse slovenske). Veliko vsebine pripravljajo radijski kolegi, ki bodo na frekvencah Vala 202 med drugim vsak dan pripravil podkast Žoga je okrogla, veliko vsebin pa pripravljamo tudi na MMC-ju. Pred nekaj dnevi smo tako objavili MMCpodrobno o prihajajočem turnirju. Kot vselej ste spet vabljeni k sodelovanju v Nostradamusu!

Veliko užitkov ob spremljanju največjega nogometnega tekmovanja v letu 2024!

Sorodna novica Vaš vodnik za Euro: vse o Sloveniji, njenih tekmecih, največjih zvezdnikih in državi gostiteljici