Škotski navijači v središču Münchna. Foto: EPA
Škotski navijači v središču Münchna. Foto: EPA

"Škoti so nevarna ekipa, ki bo poskušala izkoristiti to, da smo mi pod pritiskom," pravi 36-letni Bavarec, ki je poln čustev pred tako pomembnim začetkom turnirja. Opisal je, kako prihaja iz majhne vasi s 700 prebivalci, kjer je več krav kot ljudi, zdaj pa se pripravlja na izjemen dogodek na domačem EP-ju.

Pred dvobojem v Münchnu, ki si ga boste lahko ogledali v prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju, v svojih igralcih vidi ogromno lakoto po uspehu. "Ko jih pogledam v oči, opazim veliko prepričanja vase in veliko samozavesti, česar si želim. Imamo prednost domačega igrišča, želimo zmagati. Pritisk in napetost sta nujno zlo, toda moštvo je pripravljeno," je povedal na četrtkovi novinarski konferenci. Na klopi elfa je od oktobra 2023.

Kaj pa tekmeci? "Škotska ni ekipa, ki bi imela veliko svetovnih zvezd, nevarna pa je, ker ima zelo agilne nogometaše, ki dajo vse, s klasično škotsko mentaliteto. V obrambi moramo biti pozorni, da jim ne dovolimo preveč predložkov."

Julian Nagelsmann (v sredini) na četrtkovem treningu v Herzogenaurachu blizu Nürnberga. Foto: EPA
Julian Nagelsmann (v sredini) na četrtkovem treningu v Herzogenaurachu blizu Nürnberga. Foto: EPA

Gündogan: Vsakdo ve, kaj se od njega pričakuje

Kapetan Ilkay Gündogan je pojasnil, da je Nagelsmann igralcem pomagal z jasnimi navodili, vnesel pa je tudi prepotrebno mirnost v ekipo. "Z nami se je pogovoril o naših vlogah v ekipi. Vsakdo ve, kaj se od njega pričakuje. Prva tekma je zelo pomembna, saj te lahko ob morebitni zmagi evforija nosi tudi na prihodnjih srečanjih."

Nemci so štirikratni svetovni prvaki in trikratni evropski prvaki, toda po svetovnem naslovu leta 2014 v Braziliji imajo za sabo niz slabih izidov na velikih tekmovanjih. Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih so izpadli že v predtekmovanju, na EP-ju pred tremi leti pa v osmini finala, ko so jih v Londonu z 2:0 ustavili poznejši finalisti Angleži.

Oglašanje dopisnice Maje Derčar iz navijaške cone v Berlinu dan pred začetkom EP-ja

Škoti prvič v izločilne boje?

Škotska obračun na Allianz Areni pričakuje brez pritiska, prizadevala pa si bo doseči dober izid, ki bi ji lahko pomagal do uvrstitve v osmino finala. Na 11 velikih turnirjih še nikoli ni napredovala iz skupine, to je zdaj njen glavni cilj.

Pred tremi leti so na panevropskem EP-ju na velikem tekmovanju igrali prvič po SP-ju 1998 v Franciji, a izpadli z le eno osvojeno točko. "Ne bomo storili enake napake. Ničesar ne želimo obžalovati, ampak pisati zgodovino," je odločen kapetan Andy Robertson, branilec Liverpoola.

Gostitelji bodo želeli dominirati, Otočani pa bodo morali za uspeh storiti čim več, ko bodo sami imeli žogo.

Selektor Steve Clarke opozarja, da je blišč uvodne tekme zunaj igrišča, na zelenici pa da je to lahko večer, ko lahko Škotska domačim pokaže, da je dobra ekipa. Na začetku kvalifikacij je zmagala kar petkrat zapored, med drugim je bila z 2:0 boljša od Španije.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Vinčić sodnik v Kölnu

Na drugi tekmi skupine A se bosta v soboto ob 15.00 v Kölnu pomerili Madžarska in Švica. Pravico bo delil slovenski sodnik Slavko Vinčić, ki je pred dvema tednoma na Wembleyju sodil finale Lige prvakov med madridskim Realom in Borussio Dortmund.

Skupina A

Petek ob 21.00:
NEMČIJA – ŠKOTSKA (München)

Verjetni postavi:

Nemčija: Neuer, Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt, Andrich, Kroos, Gündogan, Musiala, Wirtz, Havertz.

Škotska: Gunn, Porteous, Hendry, Tierney, Ralston, Robertson, McGinn, McTominay, McGregor, Christie, Adams.

Sodnik: Clement Turpin (FRA)

Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.


Sobota ob 15.00:
MADŽARSKA – ŠVICA (Köln)

Verjetni postavi:

Madžarska: Gulacsi, Lang, Orban, At. Szalai, Bolla, Nagy, Styles, Kerkez, Sallai, Szoboszlai, Varga.

Švica: Sommer, Schär, Akanji, Rodriguez, Widmer, Freuler, Xhaka, Ndoye, Shaqiri, Vargas, Amdouni.

Sodnik: Slavko Vinčić (Slovenija)

Nemška veleposlanika v Sloveniji o EP-ju v nogometu