Kristjan Čeh je prišel v finale težje od pričakovanj. Foto: Reuters
Kristjan Čeh je prišel v finale težje od pričakovanj. Foto: Reuters

Čeh, ki je upal, da bo kvalifikacije opravil že s prvim mestom, je nastopil v skupini B. V prvem metu je evropski prvak vrgel okoli 62 metrov, nato pa nezadovoljen z izidom prestopil. V drugo je vrgel 64,80 m, v tretje pa 64,56 m. Normo v tej skupini je presegel le Nemec Clemens Pruefer (66,36 m). Boljši od Čeha je bil še Jamajčan Roje Stona (65,32).

Pogovor s Kristjanom Čehom po kvalifikacijah

"Kvalifikacije so za to, da se pride v finale. Ena kljukica je narejena. Niso kvalifikacije, ki sem jih želel, a sem prišel v finale," je za TV SLO povedal Čeh.

"Ogrevanje je bilo sicer kar dobro, disk se je dotaknil kvalifikacijske norme, črte, ki jo je označevala. S tem sem lahko zadovoljen. V prvem mestu sem bil zelo nervozen, disk je letel prehitro v zrak in potem tudi hitro padel. V drugem metu sem bil preveč 'zakrčen', tudi tretji poskus ni bil dober," je povedal Čeh.

"Že po drugi seriji sem vedel, da bo daljava, ki sem jo dosegel, dovolj za finale. Bil sem dva metra pred tistimi, ki so bili na meji uvrstitve v zadnji del olimpijskih iger. Nihče me ni presenetil, vsi favoriti so naredili, kar je bilo treba. Kvalifikacije tako niso nikoli najboljša tekma, vsi se pripravljamo za finale. Jutri me čaka fitnes in 'tonizacija', potem bodo sledile imitacije metov. V sredo pa bo že finale. Vedno nerad napovedujem medalje, zadovoljen bom, če mi bo uspel tehnično dober met, potem bodo tudi daljave dobre," je dodal slovenski rekorder.

V skupini A so normo presegli trije – Litovec Mykolas Alekna (67,47 m), Avstralec Matthew Denny (66,83) in Avstrijec Lukas Weisshaidinger (66,72). Več kot 65 metrov so orodje vrgli še Jamajčana Traves Smikle (65,91) in Ralford Mullings (65,18) ter branilec naslova, Šved Daniel Stahl (65,16).

Finale bo v sredo ob 20.25.

Pogovor s Tino Šutej po kvalifikacijah

V finalu skoka s palico kar 20 tekmovalk

V skoku s palico je nastopila Tina Šutej. Kvalifikacijska norma je bila 470 cm, a rez za finale je bil že pri 455 cm. To višino je preskočilo enajst tekmovalk. Tina Šutej je v prvem poskusu preskočila 420 in 440 centimetrov, kar se je na koncu izkazalo za ključno. Na 455 cm je letvico trikrat podrla. Popolnoma isti izid s popravami kot Slovenka je imelo na 12. mestu, ki še prinaša mesto v finalu, še devet tekmovalk. Tako jih bo v finalu nastopilo kar 20.

"Po neuspelem poskusu na 455 cm sem bila prepričana, da je premalo za finale. Za mano je bila Britanka, za katero sem bila prepričana, da bo višino preskočila, a je ni. Tako se je odprla pot za finale. Po poškodbi imam malo skokov, čez dva dni lahko pokažem več. Realno na medaljo ne morem računati, a bomo videli v finalu, kaj lahko naredim," je za TV SLO povedala Šutej.

"Ne morem reči, da je bila sreča tista, ki me je pripeljala v finale. Vse smo malo slabše skakale in se je tako zasukalo. Obenem sem bila blizu uspeha v drugem poskusu na 4,55 m. Veseli me, da sem sploh v Parizu. Še pred tremi tedni nisem vedela, ali bom tekmovala na olimpijskih igrah. Poškodovana mišica roke, ki sem si jo natrgala pred dvema mesecema, se je zacelila v zadnjem trenutku. Pred dvema tednoma smo se odločili, da grem na olimpijske igre. Vesela sem, da sem skakala brez bolečin," je pojasnila Šutej.

Finale bo v sredo ob 19.00.

Ian Matic Guček je ob koncu popolnoma popustil in bil zadnji v svoji skupini. Foto: Reuters
Ian Matic Guček je ob koncu popolnoma popustil in bil zadnji v svoji skupini. Foto: Reuters

Guček ima težave s poškodbo

Guček je v svoji skupini zasedel zadnje, sedmo mesto in bo priložnost za napredovanje iskal v torkovem repešažu. Tekel je 50,30, skoraj dve sekundi slabše od svojega letošnjega državnega rekorda. Dosegel je 34. izid med 39 tekmovalci. Repešaž bo v torek ob 12. uri.

"Čas, ki sem ga dosegel, je bil zelo slab. Ampak glede na to, kar se je dogajalo v zadnjem mesecu zaradi poškodbe z ahilovo tetivo, sem vesel, da sem lahko sploh nastopil. A je bilo to daleč od mojih sposobnosti. Poseben občutek je bil nastopiti pred tako velikim občinstvom na olimpijskih igrah, vse to je tudi motivacija za naprej. Začel sem hitro, ker na drugačen način ne moreš pridobivati časa v tej disciplini. Sem šel na vse ali nič, a danes mi na koncu ni ostalo dovolj moči. V svojem drugem teku na olimpijskih igrah pričakujem boljši izid," je povedal Guček.

Tek Gučka na 400 m z ovirami
Pogovor z Maticem Ianom Gučkom