Imane Helif. Foto: Reuters
Imane Helif. Foto: Reuters

Tri leta po olimpijskem nastopu na igrah v Tokiu, kjer njena udeležba ni vzbudila nobenih polemik, se je Helif znašla v središču razprave o spolu, ki ga je sprožila Mednarodna boksarska zveza (IBA). Ta trdi, da Imane Helif in Tajvanka Lin Juting ne izpolnjujeta zahtevanih meril glede spola.

Sorodna novica Helif soglasno dobila finale; brez težav do zlata tudi sporna Tajvanka

Na drugi strani pa je Mednarodni olimpijski komite (MOK) zaradi sumov korupcije IBA-ju že lani dokončno odvzel status krovne panožne organizacije.

Številni anonimni komentatorji, spletni vplivneži, politiki in mediji so namigovali, da je Helif transspolna oseba. Napadi so se posebej okrepili po predaji Angele Carini. Ta je to dejanje pozneje javno obžalovala.

Helif je bila več dni tarča nadlegovanja, zaradi katerega je njen odvetnik v soboto napovedal sprožitev sodnih postopkov v Franciji. Izjava za javnost poziva h kazenski preiskavi, ki bi se morala osredotočiti na tiste, ki so bili za "rasistično in seksistično kampanjo" in "digitalnim linčanjem" Alžirke. Kot je poročal francoski časopis Le Monde, bo sodni boj usmerjen neposredno proti družbenemu omrežju X.