Iman Helif buri duhove v Parizu. Foto: Reuters
Iman Helif buri duhove v Parizu. Foto: Reuters

Potem ko na lanskem svetovnem prvenstvu zaradi vprašanja spola ni smela nastopiti, se ji na olimpijskih igrah v Parizu nasmiha najmanj bronasta medalja. Za ta dosežek ji je že čestital alžirski predsednik Abdelmadžid Tebune.

"Počastili ste Alžirijo, alžirske ženske in alžirski boks. Stali vam bomo ob strani, ne glede na rezultate. Srečno v naslednjih dveh krogih," je Tebune po poročanju tujih tiskovnih agencij zapisal na družbenem omrežju X. Helif je v soboto v četrtfinalu premagala Madžarko Anno Luco Hamoril in se uvrstila v polfinale, ki bo v torek.

Mama vesela za svojo hčerko
25-letno Alžirko so med četrtfinalno tekmo v kategoriji do 66 kilogramov proti 23-letni madžarski boksarki navijači glasno spodbujali. Zmago je proslavila v solzah in vidno čustveno pretresena. Po kratkem televizijskem intervjuju so jo člani njene ekipe pospremili v garderobo, ovito v alžirsko nacionalno zastavo. Več sto predstavnikov medijev je nato zaman čakalo na njeno izjavo. "Vesela sem za svojo hčerko," je boksarkina mama Irene po poročanju tiskovne agencije AP povedala za alžirsko televizijo. "Je pogumna kljub rasističnim in seksističnim napadom, ki jo nameravajo zlomiti," je dodala.

Dokazov Iba nikoli ni predložila
V primeru Imane Helif in boksarke Lin Juting iz Tajvana poteka burna polemika glede pravice do udeležbe na olimpijskih igrah v Parizu. Obe boksarki sta bili lani izključeni s svetovnega prvenstva, potem ko so iz boksarske zveze Iba sporočili, da ne izpolnjujeta zahtevanih meril za sodelovanje in imata "konkurenčne prednosti v primerjavi z drugimi udeleženkami". Dokazov o tem, da nista opravili preizkusa spola, sicer zveza Iba nikoli ni predložila.

Bach: Nikoli ni bilo nobenega dvoma
Mednarodni olimpijski komite (MOK) je to označil za "samovoljno odločitev brez ustreznega postopka" ter je Lin in Helif dovolil tekmovati v Parizu. Lin bo danes v kategoriji do 57 kilogramov nastopila proti Bolgarki Svetlani Stanevi. "Nikoli ni bilo nobenega dvoma, da sta ženski," je v soboto ponovil predsednik MOK-a Thomas Bach. Dodal je, da MOK "ne bo sodeloval v politično motivirani kulturni vojni".

Iman Helif se bo v torek za uvrstitev v finale pomerila z Džandžaem Suvanapheng iz Tajvana.