Iman Helif je bila v dvorani deležna bučne podpore, spodbujali so jo številni navijači z alžirskimi zastavami, med dvobojem pa skandirali njeno ime. Po zmagi je dejala le, da ji je vedno v zadovoljstvo zmagati na tako pomembnem tekmovanju, vendar ostaja osredotočena na svoj cilj, medaljo. Foto: Reuters
Iman Helif je bila v dvorani deležna bučne podpore, spodbujali so jo številni navijači z alžirskimi zastavami, med dvobojem pa skandirali njeno ime. Po zmagi je dejala le, da ji je vedno v zadovoljstvo zmagati na tako pomembnem tekmovanju, vendar ostaja osredotočena na svoj cilj, medaljo. Foto: Reuters

Boksarki sta si v kategoriji do 66 kg izmenjali le nekaj udarcev, preden je Italijanka nenadoma odšla v svoj kot in končala borbo, kar se v boksu zgodi izjemno redko.

Carini se ni želela rokovati z Alžirko in je ring zapustila v solzah.

Medijem je po dvoboju dejala, da ima hude bolečine v nosu, kri pa ji je iz nosu začela teči že po prvem udarcu. Kmalu po začetku borbe je zato rekla, naj se dogajanje ustavi, saj se je želela izogniti nadaljevanju dvoboja. "Stopila sem v ring in se poskušala boriti. Hotela sem zmagati. Dobila sem dva udarca po nosu in nisem mogla več dihati, strašno me je bolelo. Šla sem k trenerju in mu z zrelostjo in pogumom rekla, da je dovolj." Dodala je, da polemike niso vplivale na njeno odločitev: "Nisem tukaj, da bi sodila druge, nimam nič proti svoji nasprotnici. Imela sem en cilj in skušala sem ga doseči, a žal mi ni uspelo."

"Helif smo poznali, nismo je imeli za nepremagljivo. Angela v ring ni stopila z belo zastavo, zavzeto se je pripravljala. Žalostno jo je videti, da je tako izpadla. Alžirka je tukaj, ker je MOK sprejel to odločitev, ki jo je zelo težko sprejeti, ker je primer zapleten. Zagotovo tudi ona trpi zaradi vsega, kar se dogaja," je po dvoboju povedal trener Carinijeve Emanuele Renzini.

MOK: Neverjetno zapleteno določanje meril o primernosti spola
Različnim stališčem glede primernosti tekmovalk za nastop na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu botruje dejstvo, da je določitev primernosti v vsakem primeru v pristojnosti drugih organov – za svetovno prvenstvo je to Mednarodna boksarska zveza (IBA), za olimpijske igre pa Mok.

Helif je bila lani na svetovnem prvenstvu v New Delhiju diskvalificirana nekaj ur pred dvobojem za zlato medaljo, potem ko ni opravila testov za moški spolni hormon testosteron in testov za primernost spola.

Tiskovni predstavnik Moka Mark Adams pa je v torek dejal, da je določanje meril za t. i. primernost spola neverjetno zapleteno.

Mok je olimpijski nastop dovolil tudi boksarki Lin Yuting iz Tajvana, ki prav tako ni nastopala na svetovnem prvenstvu.

Yuting in Helif sta v ženski kategoriji nastopili tudi na igrah v Tokiu.

Sorodna novica Dilema zaradi spola: v preteklosti diskvalificirani boksarki lahko nastopita na igrah

Primer, ki dviga prah
V bran Helif in Yuting so stopili tudi predstavniki njunih držav. Alžirski olimpijski komite je obsodil "neutemeljene napade" na svojo tekmovalko. "Ostro obsojamo neetično klevetanje naše cenjene športnice Iman Helif, ki je tarča neutemeljene propagande nekaterih tujih medijev," so v izjavi za javnost zapisali Alžirci. Yuting pa je javno podprl tajvanski predsednik Lai Chingte.

Dvoboj je med srečanjem z italijanskimi športniki v Parizu komentirala tudi italijanska premierka Giorgia Meloni in dejala, da ni bil enakovreden. "Ne strinjam se z Mednarodnim olimpijskim komitejem. Mislim, da športniki, ki imajo moške genetske značilnosti, ne bi smeli tekmovati v ženski konkurenci."