Lin Juting je bila zanesljiva v uvodnem krogu. Foto: Reuters
Lin Juting je bila zanesljiva v uvodnem krogu. Foto: Reuters

Ta je v kategoriji do 57 kilogramov s soglasno sodniško odločitvijo premagala Kazahstanko Sitoro Turdibekovo.

Lin je na mednarodnih tekmovanjih dobro znana po tem, da je višja in vitkejša od večine svojih sotekmovalk, medtem ko s svojo hitrostjo in vrhunskim dosegom zadaje pomembne udarce, piše AP.

Mednarodna boksarska zveza (IBA) je Lin in Alžirko Imane Helif – včeraj je dobila dvoboj po 46 sekundah, saj ga je Italijanka Angela Carini predala –, diskvalificirala na lanskem svetovnem prvenstvu zaradi neizpolnjevanja meril na testih za primernost spola. "Športnici nista opravljali testa testosterona, ampak jima je bil predpisan drug priznan test, pri čemer podrobnosti ostajajo skrivnost," je IBA pojasnila svojo odločitev v sredo.

Primer, ki deli svetovno javnost
Turnir v Parizu zaradi izključitve IBA poteka pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Ta je v četrtek znova zagovarjal odločitev, da dovoli nastop obema boksarkama, ki sta v ženski kategoriji nastopili tudi na igrah v Tokiu.

Tiskovni predstavnik MOK-a Mark Adams je pred dnevi pojasnil, da sta obe "v potnih listih predstavljeni kot ženski". Po njegovih besedah vse boksarke na igrah v Parizu izpolnjujejo pogoje za nastop. Ob tem je poudaril, da je določanje meril ustrezanja določenemu spolu "neverjetno zapleteno" in da bi si vsi želeli, da bi bil odgovor vselej en sam, da ali ne.

Sorodna novica Italijanka po 46 sekundah prekinila borbo s spolno kontroverzno Alžirko

To pojasnilo ni prepričalo italijanske premierke Giorgie Meloni, ki je ob obisku italijanskih športnikov v Parizu dejala, da dvoboj ni bil enakopraven in da se ne strinja s politiko MOK-a glede tega. "Menim, da bi športnicam z moškimi genetskimi značilnostmi morali prepovedati nastop v ženskih kategorijah."

S tem pa se je razprava na družbenih omrežjih zgolj začela. "Angela Carini je naredila prav, da je sledila svojemu notranjemu čutu in dala prednost svoji fizični varnosti, vendar ne ona ne druge športnice ne bi smele biti izpostavljene tovrstnemu fizičnemu in psihološkemu nasilju na podlagi svojega spola," je dejala posebna poročevalka Združenih narodov za preprečevanje nasilja nad ženskami Reem Alsalem.

Oglasila se je tudi teniška legenda Martina Navratilova, ki je dejala, da gre za "obžalovanja vreden" primer in zatrdila, da je Helif moški.

Sorodna novica Dilema zaradi spola: v preteklosti diskvalificirani boksarki lahko nastopita na igrah

Tudi v Sloveniji razprava ni šla mimo znanih osebnosti, oglasila se je celo predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je ob poobjavljenem posnetku konca dvoboja med Helif in Carini zapisala: "Ni prav, absolutno ni prav. In to nima nobene povezave z enakostjo spolov. Absolutno nobene." V nadaljnjem pojasnilu pa je zapisala: "V konkretnem primeru se postavlja vprašanje, ali ima alžirska tekmovalka zaradi svojih telesnih predispozicij nesprejemljivo prednost. Takšna prednost pa nima povezave z enakostjo spolov in na to sem želela opozoriti. Zavedam se, da je to izjemno zapletena tema, vendar se bo moral MOK s tem spoprijeti in postaviti določena pravila. Ostro pa obsojam vse napade na alžirsko boksarko zaradi njenega videza in ji želim uspešno življenjsko ter športno pot."

V bran boksarkam v središču polemik o njunem spolu sta se postavili nacionalni zvezi obeh. Olimpijski komite Alžirije je ostro zavrnil "zlonamerne in neetične napade nekaterih tujih medijev na našo ugledno atletinjo Imane Helif", in dodal, da gre za laži, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako se je tajvanski predsednik Laj Čingte postavil v bran Juting, na Facebooku je zapisal: "Združimo se pri podpori za našo boksarko."