Iman Helif je v četrtfinalu do 66 kg premagala Madžarko Anno Luco Hamori in bo nastopila v polfinalu, kar pomeni, da ima v žepu že olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Iman Helif je v četrtfinalu do 66 kg premagala Madžarko Anno Luco Hamori in bo nastopila v polfinalu, kar pomeni, da ima v žepu že olimpijsko medaljo. Foto: Reuters

Omenjeni boksarki sta uspešno začeli tekmovanje – Helif si je že zagotovila polfinale in olimpijsko medaljo v kategoriji do 66 kg, Tajvanko Lin Juting v kategoriji do 57 kg pa četrtfinalni obračun še čaka. V javnosti so zaokrožile govorice, da imata moški spolni kromosom, kar je sprožilo burne odzive.

Amar, oče Iman Helif, s svojima otrokoma in fotografijo hčerke Iman, ko je bila še deklica. Foto: Reuters
Amar, oče Iman Helif, s svojima otrokoma in fotografijo hčerke Iman, ko je bila še deklica. Foto: Reuters

Zdaj se je oglasil Thomas Bach, ki je jasno poudaril: "Govorimo o ženskem boksu. Imamo boksarki, ki sta bili rojeni kot ženski, vzgojeni kot ženski, ki imata potni list kot ženski in sta več let tekmovali kot ženski, in to je jasna definicija ženske. Nikoli ni bilo dvoma o tem, da sta ženski."

Kremljov napovedal denarno nagrado
Stališče se tako razlikuje od Mednarodne boksarske zveze (IBA), ki je tekmovalki diskvalificirala na lanskem svetovnem prvenstvu. Predsednik Umar Kremljov je napovedal, da bo mednarodna zveza Italijanki Angeli Carini, ki je dvoboj proti Helif predala po 46 sekundah, podelila denarno nagrado. Ta bo takšna, kot če bi Carini osvojila naslov olimpijske prvakinje.

Sorodna novica Italijanka po 46 sekundah prekinila borbo s spolno kontroverzno Alžirko

"Nisem mogel gledati njenih solz. Nisem brezbrižen do takšnih stvari in lahko zagotovim, da bomo zaščitili vsakega boksarja. Ne razumem, zakaj ubijajo ženski boks. Samo 'primerni' športniki bi morali tekmovati v ringu zaradi varnosti," je v sporočilu za javnost zapisal Kremljov, ki je napovedal, da bo IBA podprl tudi Sitoro Turdibekovo iz Uzbekistana, ki je izgubila proti Lin.

Bach se je odzval na zadnje poteze boksarske zveze, v kateri vidi vlogo Rusije (iz te države prihaja Kremljov): "Tako Rusija kot boksarska zveza sta začeli obrekovanje proti Franciji, igram in olimpijskemu komiteju. V tem času so podali veliko neprimernih opazk, ki jih ne bi ponavljal."

"Vse bi prosil, da omenjeni športnici spoštujete kot ženske in kot človeška bitja. Ko govorimo o človekovih pravicah, potem ima vsaka ženska pravico, da lahko sodeluje v ženski konkurenci," je še dodal Bach.

Sorodna novica Polemike o spolu boksark vse glasnejše, zmagala tudi Tajvanka

Carini žal za vse polemike
Iman Helif je v prvem krogu premagala Angeli Carini, ki je dvoboj hitro predala, ni se želela niti rokovati. "Pogosto se borim z moškimi, ampak danes je preveč bolelo," je bil prvi odziv 25-letne Italijanke. Po poročanju BBC-ja pa bi se zdaj rada opravičila tekmici iz Alžirije: "Žalostna sem zaradi vse te polemike. Žal mi je tudi za nasprotnico. Če je MOK dejal, da lahko tekmuje, to odločitev spoštujem."

Čeprav še naprej misli, da je z odstopom ravnala zrelo, je dodala, da ji je žal, da je zavrnila rokovanje z Iman Helif: "To ni nekaj, kar sem želela storiti. V bistvu se ji želim opravičiti in tudi vsem drugim. Jezna sem bila, ker so se moje olimpijske igre končale tako hitro. Če bi jo srečala znova, bi jo objela."

Vedran Hadžić s fakultete za šport o kontroverznem primeru boksark na OI