Andreja Leški skupaj z mamo Ireno na sprejemu v Slovenski hiši. Foto: www.alesfevzer.com
Andreja Leški skupaj z mamo Ireno na sprejemu v Slovenski hiši. Foto: www.alesfevzer.com

"Tudi danes je bila domača tekmovalka Clarisse Agbegnenou favoritinja, nanjo sem se intenzivno pripravljala predvsem psihološko. Divje je bilo v dvorani, najbrž bi lahko izmerili potres. Tista zmaga je bila zame res velik dosežek. Zmaga nad vsem. Bilo je neverjetno in težko se je bilo zbrati za naprej. Hvala Bogu sem imela nekaj časa, da sem ohranila mirne živce in osredotočenost. Zelo sem uživala med petjem Zdravljice na podelitvi medalj. Zdelo se mi je, da slišim navijače v dvorani, ki mi pomagajo pri petju. Treba je do konca izživeti ta uspeh in sem zapela brez sramu," je še dodala.

Clarisse Agbegnenou (desno) si je lahko zlato kolajno ogledala le za nekaj trenutkov po podelitvi medalj. Foto: www.alesfevzer.com
Clarisse Agbegnenou (desno) si je lahko zlato kolajno ogledala le za nekaj trenutkov po podelitvi medalj. Foto: www.alesfevzer.com

Med slovenskimi navijači, ki so se zbrali v osrednjem stičišču Slovencev med olimpijskimi igrami v francoski prestolnici, sta bila tudi njena starša Irena in Danilo.

Za TV Slovenija je spregovoril tudi njen trener Luka Kuralt: "Zelo vesel sem, vse se je poklopilo. Neverjetno, imamo olimpijsko prvakinjo! Andreja je bila danes zrela za naslov. Ko je v prvem delu uspešno opravila z vsemi tremi borbami, smo si rekli, da ne smemo izpustiti te priložnosti. Vedeli smo, koga imamo nasproti, olimpijsko zmagovalko iz Tokia in šestkratno svetovno prvakinjo. Izšlo se je, čudovito je."

Divje vzdušje v dvorani podžgalo Andrejo Leški na poti do olimpijskega zlata
Pogovor z olimpijsko prvakinjo Andrejo Leški

V Slovenski hiši so sicer zvečer pripravili dogodek za Slovence, ki živijo v Franciji. Med drugim je slovenski šampionki čestital podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. "Zagotovo bo to dodaten zagon tudi drugim športnikom za odlične uspehe," je poudaril.

Večer so zaokrožili z druženjem in kulturnim programom, ki sta ga obogatila v Franciji živeči slovenski dramski igralec in prevajalec Ante Bračič ter nastop glasbenikov iz Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice.

V Franciji živi približno 20.000 ljudi slovenskega rodu. Velik del jih je svoj drugi dom našlo na območju vzhodne Francije, večje skupnosti Slovencev so še v Parizu, Nici in Marseillu.

Slovenska hiša v enem izmed dveh uradnih navijaških središč je v času OI namenjena promociji slovenskega gospodarstva, turizma, športa in kulture ter srečanjem Slovencev ob uspehih športnikov.

Pogovor s trenerjem Andreje Leški Luko Kuraltom
Urška Žolnir: Po zlati medalji Andreje Leški bo padlo z ramen breme za druge slovenske športnike
Portret olimpijske prvakinje Andreje Leški