eRazočaranje slovenskih odbojkarjev po bolečem porazu v četrtfinalu. Foto: Reuters
eRazočaranje slovenskih odbojkarjev po bolečem porazu v četrtfinalu. Foto: Reuters

Četrtič sta se reprezentanci pomerili letos, tretjič zapored pa so bili boljši Poljaki. Na najpomembnejši tekmi v karieri so imeli Slovenci težave s poljskim servisom. Odličen je bil začeten udarec Wilfreda Leona, ki je praktično vsakič, ko je prišel na servis, naredil razliko. V napadu je bil zelo razpoložen tudi Bartosz Kurek. Dosegla sta 20 in 19 točk. V slovenski vrsti je bil s 16 najučinkovitejši Klemen Čebulj, Tine Urnaut pa jih je zbral 13. Poljaki so prepričljivo dobili prvi in tretji niz ter zaključek zadnjega. Le drugi, ki so ga Slovenci dobili po podaljšani igri, je bil izenačen.

Ob debiju pod petimi krogi so Slovenci pustili dober vtis. V skupini so premagali Kanado, Srbijo in Francijo, branilko naslova iz Tokia, toda v četrtfinalu potem naleteli na previsoko oviro. Poljska ostaja v igri za svojo drugo olimpijsko medaljo. Leta 1976 je bila v Montrealu zlata, sicer pa je zadnjih pet olimpijskih turnirjev končala v četrtfinalu. Zdaj je aktualnim evropskim prvakom in svetovnim podprvakom le uspel preboj med štiri, prvi olimpijski po letu 1980.

Poljska se je prebila med štiri najboljše reprezentance pariškega turnirja. Foto: Reuters
Poljska se je prebila med štiri najboljše reprezentance pariškega turnirja. Foto: Reuters

Na uvodno slovensko točko so Poljaki odgovorili s štirimi zapored. Na servisu je bil tedaj Mateusz Bieniek, slovenski napad pa je bil neprepričljiv. Po asu Jana Kozamernika je Slovenija znižala na točko, toda po dobrem protinapadu je Poljska znova povedla za štiri (3:7). Ko so se že malce približali, so Poljaki po bloku Tomasza Fornala Tončku Šternu povedli s 16:12, nato pa so si z dobro obrambo in avtu Urnauta priigrali pet točk naskoka. Gheorghe Cretu je posredoval z drugim 'timeoutom', Marcin Janusz pa je nato z dobrim servisom poskrbel za 19:13. Slovenija se je približala na 21:19, potem pa je Poljska dosegla tri točke zapored in po napaki Tončka Šterna na začetnem udarcu izkoristila drugo žogo za vodstvo v nizih z 1:0.

Čebulj priigral Slovencem drugi niz

Slovenija je drugi niz odprla z vodstvom 3:1, toda s servisom je Leon izenačil na 4:4. Ko so Poljaki v bloku ujeli Urnauta, so prvič povedli (5:6). Po dobrem reševanju Tončka Šterna je Urnaut zaključil za vodstvo z 10:9, Alen Pajenk pa je z asom poskrbel za 13:12. Toda obakrat je Slovenija vodila le kratek čas. Leon je zaključil za poljsko vodstvo s 17:15. Cretu je posredoval z minuto odmora, po kateri so njegovi varovanci dosegli tri točke zapored. Hitro se je potem za enako potezo odločil tudi Nikola Grbić. Pri izidu 20:20 je imenitno serviral Leon, potem pa je napad za poljsko vodstvo zaključil Kurek. Poljski korektor je bil nato uspešen še za 23:21. Sledil je uspešen izziv Cretuja, ki je prekinil igro zaradi poljskega dotika mreže, za izenačenje na 23 pa so Slovenci blokirali Kureka. Poljsko zaključno žogo so ubranili, Urnaut pa je z izvrstnim servisom priigral prvo zaključno žogo Sloveniji. Kapetan je po poljskem napadu dobro sprejel, Čebulj pa zaključil za 1:1 v nizih.

Poljska je s 4:0 začela tretji niz. Slovenija je znižala na 5:3, potem pa je na servis prišel Leon, ki je z odličnim začetnim udarcem dosegel štiri zaporedne točke. Cretu je vzel 'timeout', ki pa ni prekinil poljske serije. Po napaki Čebulja so Grbićevi varovanci povedli z 12:4. Slovenski selektor se je odločil za menjavo. Namesto Tončka Šterna je v igro poslal Roka Možiča, ki je bil uspešen v nekaj napadih, Urnaut pa je s servisom znižal na 15:10. Takoj je Grbić vzel minuto odmora in ustavil manjši slovenski nalet. Poljaki so suvereno ohranili prednost. Janusz je serviral za 21:14, potem pa je Fornal še blokiral poskus Možiča. Tri zaključne žoge so Slovenci rešili, potem pa je Jakub Kochanowski dosegel točko za 25:19 in poljsko vodstvo v nizih 2:1.

Zaključna točka odbojkarske tekme Slovenija - Poljska

V četrtem nizu so Poljaki prvič povedli s 3:2, ko je Bieniek blokiral Pajenka. Ko je na servis prišel Leon, so imeli Slovenci znova težave s sprejemom. Poljska je s tremi zaporednimi točkami povedla z 10:7. Janusz je izvrstno reagiral po napadu Možiča in žoga je za 13:9 končala v slovenskem polju. Tonček Štern je po vrnitvi na igrišče z odličnim servisom poskrbel za izenačenje (18:18), nato pa so silovito odgovorili Poljaki. Po asu Kochanowskega, ki ga je dosegel s pomočjo mreže, so dali štiri zaporedne točke. Prvo zaključno žogo je Poljska dobila po predolgem začetnem udarcu Pajenka, potem pa se je po napaki Tončka Šterna veselila zmage in poti v polfinale.

Japonska zapravila tri zaključne žoge
Drugi četrtfinale v Parizu med Italijo in Japonsko je bil izjemno razburljiv. Japonci so imeli tri zaključne žoge (24:21), toda Italija se je rešila in odločilni niz dobila s 17:15. Ključna je bila igra v bloku - Italijani so bili boljši s 15:2. Japonci so naredili tudi več napak (32) od Italijanov (25). Michieletto 24 točk za zmagovalce, Išikava 32 za Japonce.

Pogovor s Tinetom Urnautom po porazu v četrtfinalu

ČETRTFINALE:
Slovenija – POLJSKA
1:3 (-20, 24, -19, -20)

9274 gledalcev

Slovenija: T. Štern 9, Pajenk 5 (1 as), Kozamernik 9 (2 asa, 1 blok), Vinčić, Štalekar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 13, Urnaut 16 (2 asa, 1 blok), Čebulj, Možič 8 (2 bloka), Mujanović.

Poljska: Kaczmarek, Kurek 19 (1 as), Leon Venero 20 (5 asov, 1 blok), Sliwka, Lomacz, Kochanowski 10 (1 as, 1 blok), Semeniuk, Zatorski, Janusz 2 (2 asa), Bieniek 7 (1 as, 1 blok), Fornal 9 (2 asa, 3 bloki), Huber.

ITALIJA - Japonska
3:2 (-20, -23, 25, 24, 15)

FRANCIJA - Nemčija
3:2 (-18, -26, 20, 21, 13)

Ob 21.00:
ZDA – BRAZILIJA